1. Aktualności
  2. Świat

Szansa dla eksporterów masła i serów do Rosji

Źródło: FlexNews
Autor: Barbara Wiercińska

Według Alla Barinova, managera w moskiewskim Bord Bia (Irish Food Board), obecnie 40% eksportu sera z Unii Europejskiej trafia do Rosji i USA. Źródła handlowe sugerują, że rosyjski import sera z UE może dalej wzrastać, jako że dostawy sera z Białorusi, Ukrainy zmniejszyły się znacznie w ciągu ostatnich miesięcy. To doprowadziło rosyjskich importerów do poszukiwania partnerów handlowych w Niemczech i Austrii, zwłaszcza producentów sera gouda i edamskiego. Ceny tych serów importowanych z UE wzrastały w ciągu ostatniego okresu co miesiąc o 5%. Ponieważ Rosja polega w dużym stopniu na imporcie sera, kupcy prawdopodobnie będą szukać dostawców europejskich, aby pokryć zapotrzebowanie.

Barinova dodał, że sprzedaż masła w Rosji także rośnie, a w 2009 Rosja była największym importerem masła z Unii Europejskiej (19 tys. ton). W pierwszym kwartale 2010 import masła ma być większy w porównaniu do roku poprzedniego. Rosja planuje pozostać kluczowym importerem masła, bo rodzima produkcja masła spada. Główni eksporterzy masła do Rosji to Białoruś, Nowa Zelandia i Finlandia. Ten wzrost konsumpcji masła przypisywany jest postrzeganiu tego produktu przez konsumentów jako zdrowego produktu wysokiej jakości oraz zwiększonej ilości kampanii marketingowych prowadzonych przez takie marki jak Lurpak, President i Valio.