Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Francja: Pierwszy w Europie jogurt słodzony stewią

Źródło: 20minutes.fr /www.n24.de   Dodano: 2010-05-26 12:22:52

Koncern Danone jako pierwszy wprowadzi w Europie jogurt słodzony stewią, całkowicie naturalną substancją słodzącą, której użycie było do tej pory zakazane w Europie. We Francji premiera słodzonego stewią jogurtu odbędzie się w czerwcu.

Ekstraktu ze stewii Danone będzie dodawał do jogurtów marki Taillefine. Według Danone marka ta ma 50% udziałów rynkowych w segmencie produktów mlecznych o zerowej zawartości tłuszczu. Ponieważ stewia ma lekki posmak lukrecji, do jogurtu będzie wciąż dodane 2,5% cukru trzcinowego.
Stewia nie zastąpi jednak aspartamu – przynajmniej nie od razu. Danone wchodzi na teren bardzo delikatny. Francja jest pierwszym krajem europejskim, który autoryzował użycie stewii, a Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dopiero w kwietniu wydał pozytywną opinię. Użycie stewii na razie jest zabronione w innych krajach europejskich, ale w związku z pozytywną opinią EFSA ma zostać dopuszczona w najbliższych miesiącach przez Komisję Europejską.
Według ekspertów, produkty zawierające stewię są jeszcze rzadkie na rynku, ponieważ jej wadą jest to, że ma lekki posmak lukrecji, co nie pasuje do francuskich standardów smakowych. Jej ogromną zaletą są właściwości słodzące: jest trzysta razy słodsza od cukru i prawie nie zawiera kalorii.
W Japonii słodka roślina zastępuje aspartam od lat 70, w Szwajcarii, USA i Australii jest dostępna dopiero od niedawna.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25