Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Duży wzrost eksportu serów ze Szwajcarii w I kwartale br.

Źródło: FAMMU/FAPA   Dodano: 2010-05-21 15:49:51

W I kwartale br. Szwajcaria wyeksportowała 15,5 tys. ton serów, o 1/10 więcej niż rok wcześniej. Wywóz najważniejszego gatunku, Ementalera, cechowała jednak stagnacja na poziomie 4,8 tys. ton. Aż o niemal 30% do ponad 3 tys. ton zwiększył się za to eksport sera Gruyère. Najważniejszym odbiorcą pozostały Niemcy, które zwiększyły zakupy aż o 18% do blisko 5 tys. ton.

Drugim odbiorcą pozostały Włochy (ponad 3,7 tys. ton). Ponadprzeciętnie zwiększył się wywóz do Stanów Zjednoczonych (1,1 tys. ton), kontynuowany był natomiast spadkowy trend w sprzedaży do Francji (1,8 tys. ton).

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25