1. Aktualności
  2. Świat

Fonterra: Rolnicy powinni przestawić się na mleko bio.

Źródło: agrimoney.com
Autor: Barbara Wiercińska

Fonterra naciska na farmerów żeby przestawili się z konwencjonalnej produkcji mleka na produkcję mleka bio. Jest to konieczne aby sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na ten produkt. Mleczarstwo jest najszybciej rozwijającą się kategorią w sektorze żywności bio – mówi Rick Carmont, szef działu Organics Fonterry – mamy bardzo dobrą sytuację, aby odpowiedzieć na ten popyt.

Nowozelandzka grupa mleczarska, największy eksporter mleczarstwa, mówi, że aktywnie nakłania rolników na przestawienie się na metody naturalne, aby jak najlepiej zareagować na wzrost, którego oczekuje w swoim biznesie żywności ekologicznej. Ma on wzrosnąć o 140% w ciągu najbliższych pięciu lat.
Dział już w przeciągu minionego roku podwoił dostawy mleka organicznego nęcąc farmerów premią wysokości 1,05 NZD (0,54 euro) za kilogram mleka.
Niemniej jednak premia płacona przez Fonterrę, ekwiwalent 17% ceny mleka konwencjonalnego, jest niższa niż ta płacona przez niektórych rywali. Duńska Arla podniosła w środę cenę płaconą rolnikom za mleko organiczne, premię 25% względem mleka konwencjonalnego, za które również będzie płacić więcej.
Z analizy Fonterry, ujawnionej przez ministra handlu Tima Grosera, wynika, że nie wszystkie rynki organiczne okazują się być tak perspektywiczne, jak powszechnie się uważa.
Na początku tego tygodnia Dairy Crest odnotował 2% spadku na brytyjskim rynku mleka organicznego, jednocześnie stwierdzając, że sprzedaż samej firmy wzrosła o 6%.