Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Węgry: W 2009 o 28% wzrósł wolumen sprzedaży jogurtów probiotycznych

Źródło: www.ceeretail.com   Dodano: 2010-05-17 16:16:09

W porównaniu z rokiem 2008 sprzedaż jogurtów na Węgrzech wzrosła o 12% biorąc pod uwagę wartość sprzedaży oraz o 15% jeżeli chodzi o wolumen. Według MEMRB konsumenci na Węgrzech coraz bardziej doceniają wartość zdrowego trybu życia, a producenci aktywnie promują swoje produkty. Wzrost sprzedaży jogurtu przewyższył parametrami dynamikę węgierskiego rynku FMCG, który w ciągu omawianego okresu czasowego wzrósł jedynie o 3% w kategorii wartości.

Na uwagę zasługuje przede wszystkim sprzedaż jogurtów probiotycznych, których wartość sprzedaży wzrosła o 24%, a wolumen sprzedaży powiększył się o 28%. Aktualnie 46% zysku generowanego ze sprzedaży jogurtów to zysk ze sprzedaży jogurtów probiotycznych. Sprzedaż probiotycznych jogurtów pitnych wzrosła najbardziej w kategorii jogurtów probiotycznych, bo aż o 34% i osiągnęła 25,5 mln euro.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25