Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Lekki wzrost produkcji mleka i serów w Rosji w 2009 r.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ZMB/AMI   Dodano: 2010-05-17 10:42:28

© FAMMU/FAPA

Mimo deklarowanego od kilku lat zainteresowania rosyjskich władz pobudzaniem krajowego potencjału sektora mleczarskiego, pozytywne zmiany są jak dotąd słabo widoczne. Pogłowie krów mlecznych spadło w ubiegłym roku o 1% do 9 mln sztuk, a lekki wzrost mleczności pozwolił jedynie na niewielki, 1,3% wzrost produkcji mleka do 32,1 mln ton. Wśród pozytywów należy wymienić nieznaczną, 1,5% zwyżkę wolumenu produkcji mleka spożywczego i produktów świeżych (10,5 mln ton) oraz serów – dojrzewających o 1,5%, świeżych i twarogów zaś nawet o blisko 10%.

Spadła natomiast produkcja masła ( 9%), lodów ( 6%), a zwłaszcza mleka w proszku: odtłuszczonego i serwatki (łącznie) o prawie ¼, a pełnotłustego aż o 40%.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25