1. Aktualności
  2. Świat

Rzym: Raport FAO dotyczący emisji gazu cieplarnianego przez przemysł mleczarski

Źródło: FAO
Autor: Barbara Wiercińska

Według raportu FAO sektor mleczarski odpowiada za 4% całości antropogenicznych emisji gazów cieplarnianych (GHG). Te dane obejmują zarówno emisje związane z produkcją, przetwórstwem i transportem mleka jak i dotyczące mięsa pochodzącego ze zwierząt wykorzystywanych wcześniej w mleczarstwie. Biorąc pod uwagę tylko produkcję mleka, jego przetwórstwo i transport, emisje GHG w tym sektorze wynoszą 2,7% emisji globalnych.

Światowa średnia emisji GHG na kilogram mleka i produktów mlecznych jest szacowana na 2,4 kg równoważnika dwutlenku węgla (CO2e).
Raport FAO powstał w oparciu o badania o szerokim zasięgu, obejmujące wszystkie najważniejsze systemy produkcji mleka, włączając w to tak stada wędrowne jak i skomplikowane procesy produkcyjne. Badania koncentrują się na całościowym łańcuchu produkcyjnym, a wliczają do niego produkcję, transport potrzebnych w przemyśle mleczarskim nawozów, pestycydów i paszy, emisje gospodarstw rolnych, emisje zakładów przetwórczych, pakujących oraz transport produktów mlecznych do sklepów. Margines błędu estymowany jest na ±26 %.