1. Aktualności
  2. Świat

Danisco rozszerza współpracę z Fonterrą w obszarze probiotyków

Źródło: FlexNews
Autor: Barbara Wiercińska

Firma Danisco oznajmiła, że rozszerzyła porozumienie licencyjne z Fonterrą dotyczące bakterii probiotycznych – szczepów Howaru: Bifido i Rhamnosus. Umowa z Danisco dotyczy zarówno produkcji jak i działań marketingowych dla tych kluczowych dla firmy szczepów bakteryjnych.

Z pięciu na dziesięć lat wydłużony został okres licencji dla Danisco. Porozumienie dodatkowo poszerza terytorium używania i możliwości aplikacji szczepów w produktach mleczarskich, napojach, napojach sproszkowanych, takich jak soki, woda oraz drinki energetyczne, suplementach diety, mięsie, serach, płatkach śniadaniowych, słodyczach i słomkach. Współpraca Fonterry z Danisco będzie polegać również na wspólnych badaniach klinicznych dotyczących właściwości leczniczych szczepów bakteryjnych oraz pracą nad dalszym rozwojem tych probiotyków.