1. Aktualności
  2. Polska

Talenty Odkryte

Autor: Barbara Wiercińska

Konkurs Kulinarny Talent na stałe wpisał się w kalendarz imprez Targów EuroGastro.
25 marca był zdecydowanie dniem Roberta Sowy oraz młodych adeptów sztuki kulinarnej.
W tym roku mogliśmy podziwiać już II edycję tego konkursu. Uczestnicy biorący udział w konkursie tworzyli potrawy z wielką pasją i zaangażowaniem. Innowacyjność i niebanalne połączenia były wyznacznikami twórczej pracy przyszłych kreatorów sztuki kulinarnej.

Konkurs prowadzili wspólnie Joanna Jabłczyńska i Robert Sowa.
Spółdzielnia Mleczarska Lazur już po raz II była jednym z głównych sponsorów tej imprezy. Konkursowi towarzyszyły pokazy kulinarne i degustacje. Można było spróbować wspaniałych serów pleśniowych marki Lazur. Smakiem i aromatem kusił nowy produkt serek złocisty z papryką. Technikę wytwarzania serów przybliżył Prezes SM Lazur Zenon Michaś. Jednocześnie zaprosił wszystkich do świata lazurowych smaków i aromatów.
Na przygotowanie potraw konkursowych każdy z uczestników miał 30 minut i 15 minut na rozstawienie drobnego sprzętu oraz przygotowanie produktów.
Wszyscy uczestnicy konkursu pracowali na produktach dostarczonych przez sponsorów: serach marki Lazur, łososiu norweskim firmy Wilbo, mrożonkach firmy Hortex.
Kunszt kulinarny uczestników oceniało jury techniczne w składzie:
Teo Vafidis, Wojciech Modest Amaro, Grzegorz Łapanowski i Józek Seeletso.
W skład jury degustacyjnego weszli: Ewa Wachowicz, Zygmunt Chajzer i Stal Heggelund-Przewodniczący Norweskiej Rady ds. Eksportu Ryb i Owoców.
Pierwsze miejsce w konkursie zajął Rafał Woźniak z Restauracji Jan-Art. Dom z Bełchatowa, zdobywając aż 840 punktów. Najwyższe laury zdobył łosoś confit z delikatnym kalafiorem, muśniętym truskawką w towarzystwie pierożka z sera Lazur błękitnego i borówek. Także w ręce Rafała trafiła nagroda w kategorii Najlepszy Smak,
nagrodę - Laptop ufundowała Spółdzielnia Mleczarska Lazur.
Można śmiało stwierdzić, że wszystkie najwyższe trofea zdobył właśnie ten młody człowiek.
Drugie miejsce zajął Tomasz Jeziorek z ZSG nr1 w Krakowie, który stworzył przysmak z łososia norweskiego, Roladki w porach nadziewane serem Lazur złocistym z sosem brokułowo-serowym z nutą sosu owocowego w towarzystwie kaszy kuskus.
Trzecie miejsce zajął Maciej Siąkowski z Restauracji Revelo w Łodzi, który przygotował maślanego łososia o aromacie trawy cytrynowej podany z wędzona pianką z kaszki kukurydzianej i chrupiącym serem Lazur w towarzystwie balsamicznego sosu żurawinowego i delikatnych warzyw.
Uczestnicy konkursu otrzymali wiele cennych nagród m.in.
telewizory LCD, laptopy, zestawy naczyń, roboty planetarne, blendery, ekspresy do kawy, kosze i torby upominkowe, zestawy noży kucharskich, kosmetyki.
Konkurs kulinarny Roberta Sowy był wielkim świętem sztuki kulinarnej. Udział w tym programie stał się olbrzymią szansą na prezentację własnych umiejętności jak i wymianę wzajemnych doświadczeń. Zdrowa rywalizacja w drodze po zwycięstwo pomogła odkryć mocne strony uczestników oraz pokłady niespożytej pozytywnej energii.
„Kulinarny Talent” to wydarzenie obok, którego trudno przejść obojętnie.
Wielkie brawa dla Mistrza Roberta Sowy za perfekcyjne przygotowanie konkursu. Pod skrzydłami takich właśnie ludzi mogą powstawać i rozwijać się kulinarne talenty. Zwykłe kamienie oszlifowane z czasem stają się diamentami by świecić najjaśniej. Każdy uczestnik tego konkursu jest zwycięzcą, a czas poświęcony pracy jest inwestycją w samego siebie. Ten konkurs to ogromna szansa dla młodych, ważne by ją wykorzystać właściwie. Jestem dumny, że sery Lazur, podobnie jak w ubiegłym roku mogły, przyczynić się do wielkiego sukcesu zwycięzcy- powiedział Zenon Michaś Prezes SM Lazur.