1. Aktualności
  2. Polska

Oko na Żubra

Źródło: Hajnówka (OSM)
Autor: Monika Czaplicka
© Hajnówka (OSM)

Ser pełnotłusty typu szwajcarskiego to nowy produkt Hajnówka (OSM), która większość skupowanego mleka przerabia na sery dojrzewające. Ser produkowany jest z mleka pasteryzowanego.

W czasie procesu dojrzewania kształtują się jego cechy sensoryczne. Ser ten charakteryzuje się łagodnym, aromatycznym, orzechowym smakiem i zapachem. Starsze sery mogą mieć smak lekko pikantny i gorzkawy.
Jego oczka wielkości czereśni to skutek działania bakterii propionowych, które w trakcie dojrzewania sera przekształcają kwas mlekowy na kwas propionowy wydzielając między innymi dwutlenek węgla.
Oko na Żubra jest doskonałym smakołykiem na co dzień i od święta. Polecany dla młodszych i starszych jako doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka i wapnia. Waga sera – bloki ok. 3,20 kg.