1. Aktualności
  2. Polska

Francja : Zmniejsza się eksport serów.

Źródło: lefigaro.fr
Autor: Barbara Wiercińska

Według francuskich urzędów celnych, w 2009 r. zmniejszył się eksport serów francuskich. Zmniejszyła się zarówno wartość eksportowanych produktów, o 4,8% do 2,5 mld. euro, jak i ich ilość (o 1,7% do 591,121 ton). 30% produktów francuskich jest przeznaczona na eksport.

Pierwszą przyczyną takich spadków jest cena mleka, wyższa we Francji średnio o 15% w stosunku do Niemiec i o 9,5% w stosunku do Holandii. Niemcy już dawno wyprzedzili Francję i są pierwszym europejskim eksporterem serów, od 2003 pod względem ilości, a od 2006 pod względem wartości.
Spadek eksportu francuskiego daje się we znaki zwłaszcza jeśli chodzi o sery, do których produkcji używa się dużo mleka, jak ementaler. Eksport tego sera spadł o 10% w 2009 r., a serów fondue typu Saint-Moret i La Vache qui Rit (Fromageries Bel) o 13,5%. Producenci, zaniepokojeni spadkiem dochodów, podnieśli ceny.
Ser le gruyère jest również w nienajlepszej sytuacji, ale z innych powodów. Komisja europejska waha się z przyznaniem francuskiemu gruyèreowi znaku AOP (chronionej nazwy pochodzenia). Odmowa przyznania AOP pozostawiłaby szwajcarskiemu serowi gruyère wolne pole. Decyzję poznamy za kilka miesięcy.
Na niektórych rynkach widać już jednak oznaki poprawy. Dzieje się tak np. w przypadku Stanów Zjednoczonych, które są pierwszym przed Szwajcarią i Japonią rynkiem importującym francuskie sery. Arnaud Gauthier, dyrektor handlowy mleczarni Lincet i twórca Frenchcheese Club, podkreśla, że rynek amerykański ma ogromny potencjał.