1. Aktualności
  2. Polska

W Niemczech w 2009 r. rekordowe dostawy, duża produkcja mleczarska

Źródło: FAMMU/FAPA
Autor: Barbara Wiercińska
© FAMMU/FAPA

Dzięki dynamicznemu I półroczu ub. r., dostawy mleka w Niemczech były w 2009 roku aż o 3,2% większe niż rok wcześniej i przekroczyły 28,6 mln ton – tym samym osiągnęły poziom rekordowy od zjednoczenia Niemiec. Nieco wyższa była także średnia zawartość tłuszczu i biała w dostarczanym surowcu (która wyniosła odpowiednio 4,15% i 3,42%).

Produkcja artykułów mleczarskich również wykazywała na ogół tendencje wzrostowe – dane dla najważniejszych typów nabiału w Niemczech (za 2009 rok) przedstawia wykres. Pod względem ilościowym dominującym artykułem było mleko spożywcze, którego produkcja wzrosła o 3,3% do blisko 5,3 mln ton, zaś śmietany było w 2009 roku o 2,6% więcej niż rok wcześniej. Wytworzono rekordową ilość blisko 2,09 mln ton serów (nie uwzględniając serów topionych, których wolumen pozostał stabilny – ok.181 tys. ton), co oznaczało ponad 3% zwyżkę w stosunku do 2008 r. Wśród nich najważniejsze były sery świeże (+1,1%) i krojone, których ilość wydatnie wzrosła (+7,6%) i również osiągnęła rekordowy poziom.
Dla odmiany, zmalała nieco (2,6%) ilość wyprodukowanych serów twardych. Wolumen produkcji jogurtów, napojów i deserów mlecznych z dodatkami smakowymi nieznacznie się obniżył – o blisko 1% do 2,35 mln ton, ale ilość jogurtów itp. wyrobów bez dodatków wzrosła o 2,2% do 422 tys. ton. Jednym ze sztandarowych typów niemieckiego nabiału jest mleko skondensowane – jego produkcja zwyŜkowała o ponad 1%. Odmiennie kształtowały się trendy dotyczące wytwarzania mleka w proszku. Wolumen proszku odtłuszczonego (OMP) zwiększył się w 2009 r. aż o ponad ¼, natomiast pełnego mleka w proszku (PMP) wyprodukowano o 11% mniej niż rok wcześniej. Spadła też ilość wytworzonej serwatki (-6%) i masła (-2,6%).