1. Aktualności
  2. Polska

Duży wzrost dostaw i produkcji w Niemczech w I połowie 2009 roku

Źródło: FAMMU/FAPA
Autor: Janusz Górski

W I połowie br. doszło w Niemczech do wzrostu dostaw mleka i zwyżki produkcji wiekszości artykułów mleczarskich. Do zakładów dostarczono 14,7 mln ton mleka, o 4,3% więcej niż w analogicznym okresie 2008 r. Wpływ na tak duBa róBnice miał potężny bojkot dostaw mleka, jaki
miał miejsce w Niemczech w maju i czerwcu ub. r. – rolnicy masowo odmawiali wówczas dostarczania mleka do zakładów, co znaczaco zmniejszyło jego podaż i oznaczało niższą bazę dla porównania z rokiem bieBacym. Ponad 1/6 dostarczonej ilosci surowca przetworzono na mleko spożywcze (2,57 mln ton, o 1,9% więcej niż rok wcześniej).
Spośród najważniejszych produktów mleczarskich spadek dotknął w zasadzie tylko produkcję jogurtów (-4,1%), zwłaszcza z dodatkami
owocowymi i innymi (-6,3%), które stanowią około 75% całej ilosci wytwarzanej w tym segmencie.
Najmniejszy wzrost (+1,1%) odnotowano w odniesieniu do masła, nieco wiekszy w przypadku śmietany (+3,1%) i mleka skondensowanego (+3,4%); Niemcy sa czołowym unijnym producentem tego ostatniego artykułu.
Pierwsze półrocze przyniosło też 2,5% zwyżkę w najważniejszej kategorii produktów mleczarskich – serów, a wzrost był wyraźniejszy w takich podsegmentach jak sery twarde (108 tys. ton, +4%) i krojone (324 tys. ton, +11%). Zmalał o 2% natomiast wolumen twarogów (384 tys. ton).