1. Aktualności
  2. Polska

Raport IJHARS: Spada liczba nabiału zafałszowanego lub nie spełniającego norm

Źródło: IJHARS
Autor: Janusz Górski

Ostatnią kontrolę przeprowadzono łącznie w 57 podmiotach, z czego:
- 12 zakładów produkowało mleko (tj. skontrolowano 5,9% producentów mleka zarejestrowanych w WIJHARS),
- 9 zakładów produkowało śmietankę (tj. skontrolowano 12,0% producentów śmietanki zarejestrowanych w WIJHARS),
- 25 zakładów produkowało śmietanę (tj. skontrolowano 33,3% producentów śmietany zarejestrowanych w WIJHARS)
- 31 zakładów produkowało tłuszcze mleczne (tj. skontrolowano 23,8% producentów tłuszczów mlecznych zarejestrowanych w WIJHARS),
- 28 zakładów produkowało mleczne napoje fermentowane (tj. skontrolowano 20,3% producentów mlecznych napojów fermentowanych zarejestrowanych w WIJHARS),
- 28 zakładów produkowało sery twarogowe (tj. skontrolowano 37,3% producentów serów twarogowych zarejestrowanych w WIJHARS),
- 7 zakładów produkowało serki smakowe (tj. skontrolowano 18,4% producentów serków smakowych zarejestrowanych w WIJHARS),
- 21 zakładów produkowało sery podpuszczkowe (tj. skontrolowano 28,4% producentów serów podpuszczkowych zarejestrowanych w WIJHARS),
- 4 zakłady produkowały sery topione (tj. skontrolowano 23,5% producentów serów topionych zarejestrowanych w WIJHARS).


WYNIKI KONTROLI
- ocena organoleptyczna
Nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych stwierdzono w przypadku 10 partii przetworów mlecznych (4,9% skontrolowanych partii) o łącznej masie 4,04 tony (2,8% skontrolowanej masy).
Nieprawidłowe cechy organoleptyczne polegały na tłuszczowym, nieczystym, jałowym smaku i zapachu oraz obecności kropel wolnej wody (tłuszcze mleczne), nieczystym, jałowym smaku i zapachu, kruchej konsystencji oraz nieprawidłowym oczkowaniu (sery podpuszczkowe).
Nie stwierdzono nieprawidłowych cech organoleptycznych w przypadku mleka, śmietanki, śmietany, mlecznych napojów fermentowanych, serków smakowych, serów twarogowych oraz topionych.
- parametry fizykochemiczne
Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 40 partii przetworów mlecznych (tj. 18,6% partii poddanych kontroli), w tym w 6 partiach o łącznej objętości 12,50 hektolitra (22,7% skontrolowanej objętości) oraz 34 partiach o łącznej masie 10,95 tony (7,3% skontrolowanej masy).
Dotyczyły one zawyżonej bądź zaniżonej zawartości tłuszczu (cały asortyment z wyjątkiem serków smakowych oraz serów topionych), zawyżonej zawartości wody (mleko, sery twarogowe i podpuszczkowe), zawyżonej kwasowości (śmietanka, śmietana oraz kefir) oraz obecności fosfatazy (ser podpuszczkowy).
Największy procent nieprawidłowości w odniesieniu do skontrolowanej objętości stwierdzono w przypadku śmietanki (37,8%), zaś w odniesieniu do skontrolowanej masy – w przypadku serów twarogowych (23,8%).
Zawyżony, jak i zaniżony poziom tłuszczu może wynikać z niedokładnej normalizacji tłuszczu w surowcu. Obecność wody obcej w mleku świadczy o jego zafałszowaniu. Stwierdzono ją w przypadku 2 partii mleka pasteryzowanego (tj. 0,9% skontrolowanej liczby partii artykułów mlecznych) o łącznej objętości 2,14 hektolitra. Obecność fosfatazy w przetworze mlecznym (1 partii sera podpuszczkowego o masie 0,05 tony), co do którego producent deklarował produkcję z mleka pasteryzowanego, może świadczyć o nieskutecznym procesie pasteryzacji surowca.
Nie stwierdzono nieprawidłowych cech fizykochemicznych w przypadku serków smakowych oraz serów topionych.
- parametry mikrobiologiczne
Nieprawidłowości w zakresie parametrów mikrobiologicznych stwierdzono w przypadku 4 partii przetworów mlecznych (14,8% skontrolowanych partii) o łącznej masie 0,49 tony (3,4% skontrolowanej masy).
Dotyczyły one zaniżonej liczby Lactobacillus delbrueckii subspecies bulgaricus (jogurt) oraz zaniżonej liczby drożdży (kefir).
Zaniżona zawartość mikroflory charakterystycznej mlecznych napojów fermentowanych, takich jak: jogurt, kefir (Lactobacillus delbrueckii subspecies bulgaricus, drożdże), odpowiedzialnej za cechy organoleptyczne i właściwości probiotyczne wyrobu gotowego, może być spowodowana nieprawidłową jakością szczepionki użytej w procesie produkcji, jak też niską jej aktywnością.
- znakowanie
Nieprawidłowe oznakowanie opakowań stwierdzono w przypadku 81 partii przetworów mlecznych (tj. 31,2% skontrolowanych partii), w tym w 7 partiach o łącznej objętości 11,77 hektolitra (16,5% skontrolowanej objętości) oraz 74 partiach o łącznej masie 66,12 tony (39,7% skontrolowanej masy).
Polegało ono głównie na: podaniu nieprawidłowych danych identyfikujących producenta (np. nazwy producenta niezgodnej z wpisem w KRS-ie), podaniu niepełnej informacji dotyczącej wartości odżywczej produktu, stosowaniu niezrozumiałych skrótów, poprzedzeniu terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości nieprawidłowym wyrażeniem, np.: Najlepiej spożyć przed: zamiast Należy spożyć do:, Należy spożyć do: zamiast Najlepiej spożyć przed:, podaniu informacji dotyczących wartości odżywczej w nieprawidłowej kolejności, braku odstępu między wartością liczbową a oznaczeniem jednostki miary w oznakowaniu ilości nominalnej wyrobu, braku w tym samym polu widzenia informacji dotyczących: nazwy produktu, zawartości netto i terminu przydatności do spożycia oraz braku oznaczenia partii produkcyjnej.