1. Aktualności
  2. Polska

Kurpie w Baranowie w strukturach Mlekovita (GK)

Źródło: Mlekovita (GK)
Autor: Janusz Górski
© forummleczarskie.pl

W dniu dzisiejszym uchwałą nadzwyczajnego walnego zebrania przedstawicieli członków Mlekovity w struktury firmy przyłączono Kurpie OSM. Nowo przyłączony zakład, skupuje ok. 330 tys. l mleka dziennie i zatrudnia 161 osób.
Po połączeniu firm produkowane w Baranowie wyroby, w tym także jedyny w kraju wyśmienity ser cheddar opatrzone będą logo Mlekovita. Jak mówi Prezes Zarządu Mlekovita (GK) Dariusz Sapiński w zakresie produkcji nastąpi specjalizacja w dziedzinie produkcji sera cheddar, co przyczyni się do zwiększenia dochodowości i rentowności, gdyż koncentracja przetwórstwa to najbardziej skuteczna droga poprawy efektywności i obniżki kosztów produkcji oraz poprawy pozycji rynkowej.

Główną przesłanką realizowanej przez mleczarnię Mlekovita (GK) strategii jest zwiększenie skali działania i wzmocnienie swojej pozycji negocjacyjnej.
Mleczarnię Mlekovita (GK) tworzą zakłady zajmujące się przetwórstwem i dystrybucją wyrobów mleczarskich: macierzysty w Wysokiem Mazowieckiem, a także w Bielsku Podlaskim, Morągu, Zakopanem, Lubawie i Działdowie oraz magazyny dystrybucyjne w Pieniężnie, Chrzanowie, Kluczborku, Kowalewie Pomorskim, Piasecznie, Wyszkowie, Łodzi, Białymstoku, Jadownikach, Goręczynie i Wolsztynie. Mlekovita (GK) jest również liderem eksportu wśród przedsiębiorstw branży mleczarskiej. Produkty Mlekovita trafiają na rynki całego świata, w tym na najbardziej wymagające: UE, USA, Japonii. Firma od lat zajmuje pierwsze miejsce w prowadzonym przez Agencję Rynku Rolnego Rankingu 10 Największych Eksporterów artykułów mleczarskich.
Konsekwentnie prowadzona polityka rozwoju firmy zadecydowała o tym, że Mlekovita (GK) ma obecnie w asortymencie ok. 300 produktów mleczarskich, w tym m.in.: sery twarde dojrzewające typu holenderskiego i szwajcarskiego, sery topione i wędzone, sery sałatkowo – kanapkowe, serek ziarnisty, sery mozzarella, mleka UHT o zróżnicowanej pojemności i zawartości tłuszczu, mleka pasteryzowane, śmietanki UHT, mleczka zagęszczone, mleczka smakowe, kefiry, jogurty, maślanki, twarogi i twarożki smakowe, śmietany i śmietanki homogenizowane, masła i miksy maślane, mleka w proszku oraz serwatkę w proszku. Mlekovita (GK) jest jedynym w Polsce producentem bezwodnego tłuszczu mlecznego, jak również jedynym na Podlasiu producentem lodów na skalę przemysłową.
Mlekovita (GK) jest właścicielem chronionych znaków towarowych tj.: Sokół, Mazdamer, Prymus, Darek, Osełka, Miss Figura, Freskovita, Favita, Polskie.