1. Aktualności
  2. Polska

Ranking nowości funkcjonalnych

Źródło: Mintel
Autor: Janusz Górski

Jak wynika z rankingu ogłoszonego w USA a dotyczącego wszystkich nowości jakie pojawiły się w obszarze żywności funkcjonalnej w latach 2005-2009 najwięcej nowości dotyczyło:
zdrowia układu trawiennego (2 861 nowości)
wspomagania układu wieńcowego (1 089 produktów)
ochrony immunobiologicznej (807)
wzbogacania w witaminy i minerały (692 )
wzmacniania kości (456)
redukowania poziomu cholesterolu (426)
wzbogacania w wapń (321)
wzbogacania w błonnik (314)
oddziaływania na system nerwowy i pracę mózgu (308)
korzyści dla urody (beauty foods) (206) .
Jak podkreśla raport, najbardziej naturalnymi i najczęściej wzbogacanymi wyrobami są jogurty i inne napoje mleczne. W dalszej kolejności wymieniono herbatę, sery, płatki i przekąski.