1. Aktualności
  2. Polska

Wyniki kontroli IJHARS w I kwartale 2009

Źródło: IJHARS
Autor: Janusz Górski

W wyniku oceny organoleptycznej zakwestionowano ponad 9% skontrolowanych partii serów podpuszczkowych dojrzewających z powodu nieprawidłowego oczkowania oraz nieczystego smaku i zapachu. Niewłaściwe oznakowanie wykazano w 22,7% skontrolowanych partii serów podpuszczkowych dojrzewających. Kontrolę przeprowadzono ogółem w 8 zakładach przetwórstwa mlecznego.

Nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych stwierdzono w przypadku 2 partii serów podpuszczkowych dojrzewających (9,1% skontrolowanych partii serów), o łącznej masie 1,6 t (10,7% skontrolowanej masy serów). Nieprawidłowości dotyczyły: nieczystego smaku i zapachu, lekko kwaśnego z posmakiem pasteryzacji, słonawego, nieprawidłowego oczkowania sera. 1 partia sera podpuszczkowego dojrzewającego (4,5% skontrolowanych partii serów), o masie 0,2 t (1,4% skontrolowanej masy serów) miała zaniżoną o 1 p.p. zawartość tłuszczu w stosunku do wartości zadeklarowanej przez producenta.
Niewłaściwe oznakowanie stwierdzono w zakresie braku poprzedzenia nagłówkiem ‘składniki dodatkowe’ informacji dotyczących składników dodatkowych, nieprawidłowego określenia klasy jakości sera, niezgodnej z deklarowaną przez producenta normą, podania nieczytelnych informacji o zawartości tłuszczu.