1. Aktualności
  2. Polska

Japończycy wprowadzają jogurt antywrzodowy

Źródło: Rzeczpospolita, Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Jak podaje Rzeczpospolita japońscy naukowcy opracowali jogurt, który dzięki stosownym przeciwciałom zwalcza bakterie wywołujące wrzody (helicobacter pylori). Jak dowiaduje się Forum Mleczarskie, badania nad tym wynalazkiem trwały w istocie od 5 lat (prace dostępne w Journal of Dairy Science Vol. 87, No. 12, 2004). Jednakże dopiero teraz napój jest dostępny na rynku w Japonii i rychło pojawi się w USA. Badania prowadzili naukowcy z Kyoto Womens University. Japończycy, którzy poznali mechanizm działania bakterii, użyli enzymów wytwarzanych przez bakterię do wstrzyknięcia go kurczakom. Ich organizmy wytworzyły zaś stosowne przeciwciała. Zawarte w jajach tych kur przeciwciała zostały następnie wyizolowane i dodane do napoju mlecznego. Dalsze badania na ludziach wykazały, że pod wpływem jogurtu spadła u nich liczba szkodliwych bakterii helicobacter pylori.