1. Aktualności
  2. Polska

Rośnie produkcja i zapasy serów

Autor: Janusz Górski

Jak dowiadujemy się od Bartosza Sabarańskiego, Business Development Managera w firmie Sparks Polska, sytuację na rynku serów podpuszczkowych dojrzewających wyznaczają obecnie dwa istotne parametry. Pierwszy z nich: produkcja we wszystkich zakładach mleczarskich w 2008 roku może sięgnąć 290 tys. ton, wobec 252,6 tys. ton w 2007 roku (dane finalne ze wszystkich zakładów).Drugi z parametrów to wysokie poziomy magazynowe - co wskazuje, że bardzo niskie ceny osiągane przy kontraktach z sieciami handlowymi nie są akceptowane. Zapasy serów podpuszczkowych (na koniec II i III kwartału 2008 rok) utrzymywały się bowiem na wysokim poziomie 10,8 tys. ton. Podobna sytuacja miała miejsce w 2006 roku, kiedy zapasy przekraczały 10 tys. ton a nawet 11 tys. ton.