Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Rośnie produkcja i zapasy serów

Dodano: 2009-02-23 14:44:45

Jak dowiadujemy się od Bartosza Sabarańskiego, Business Development Managera w firmie Sparks Polska, sytuację na rynku serów podpuszczkowych dojrzewających wyznaczają obecnie dwa istotne parametry. Pierwszy z nich: produkcja we wszystkich zakładach mleczarskich w 2008 roku może sięgnąć 290 tys. ton, wobec 252,6 tys. ton w 2007 roku (dane finalne ze wszystkich zakładów).Drugi z parametrów to wysokie poziomy magazynowe - co wskazuje, że bardzo niskie ceny osiągane przy kontraktach z sieciami handlowymi nie są akceptowane. Zapasy serów podpuszczkowych (na koniec II i III kwartału 2008 rok) utrzymywały się bowiem na wysokim poziomie 10,8 tys. ton. Podobna sytuacja miała miejsce w 2006 roku, kiedy zapasy przekraczały 10 tys. ton a nawet 11 tys. ton.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25