Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: archiwum (wszystkich: 5329, strona 1 z 356)

Garwolin (OSM) rozwija proszkownię mleka

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-04-03 15:14:19

– Inwestycja w zakresie proszkowni mleka pozwala zagospodarować nadwyżki mleka, ostatnie modyfikacje umożliwiają poszerzenie gamy produkowanych proszków mlecznych – mówi Forum Mleczarskiemu Robert Kuchnio, Prezes ds. Technicznych w mleczarni Garwolin (OSM). Proszkownia pozwala teraz wytwarzać odtłuszczone mleko w proszku, odtłuszczone mleko instant, pełne mleko w proszku i pełne mleko instant. Jak dowiadujemy się u źródła, obecna wydajność dobowa proszkowni wynosi 160 tys. l.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland się dzieli! Pomoc od Hochland w czasie walki z epidemią

Źródło: Hochland Polska   Dodano: 2020-04-03 14:58:31

Epidemia koronawirusa postawiła nas w obliczu zupełnie nowych wyzwań. Ta sytuacja stwarza komplikacje i trudności dla wszystkich – służby zdrowia, firm, konsumentów. W tym wyjątkowym, niełatwym czasie, Hochland Polska podejmuje działania na wielu płaszczyznach, dzięki którym skutecznie wspomaga tych szczególnie potrzebujących pomocy. Firma przekazała darowiznę na ogólnopolską zbiórkę Fundacji Siepomaga, przeznaczoną na walkę z COVID-19. Konkretne wsparcie Hochland kieruje również do swoich dostawców mleka – rodzinnych gospodarstw w całej Polsce.

Od początku sytuacji kryzysowej w firmie działa Zespół Koordynacji Działań Ochronnych, zajmujący się wszystkimi aspektami zabezpieczeń przed zagrożeniem koronawirusem. Głównym celem działań jest ochrona zdrowia pracowników oraz utrzymywanie zdolności do funkcjonowania firmy, a co za tym idzie ciągłości zaopatrzenia polskich rodzin w podstawowe produkty spożywcze. – Zdajemy sobie sprawę z ważnej misji społecznej pełnionej przez sektor spożywczy w Polsce, w tym także przez Hochland Polska, którego głównym zadaniem jest zapewnienie ciągłości dostaw produktów dla ludności, tym bardziej w sytuacji kryzysowej– mówi Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager Hochland Polska. – Robimy wszystko co w naszej mocy, aby dostępność naszych serów była maksymalna.

czytaj więcej »

USA: Dean Foods sprzedaje aktywa do DFA i Prairie Farms Dairy

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-04-02 14:59:26

Jak podają amerykańskie media, Dean Foods, największy bankrut mleczarski ostatnich lat, uzgodnił przed sądem sprzedaż swojego majątku. Dairy Farmers of America przejmie aktywa, prawa, udziały i nieruchomości związane z 44 zakładami przetwórczymi za kwotę 433 mln USD. Drugim z największych nabywców jest Prairie Farms Dairy, który nabędzie 8 zakładów i 2 centra dystrybucyjne o wartości 75 mln USD. 

czytaj więcej »

Finlandia: Valio z stabilnym wynikiem za 2019 r.

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-04-02 14:45:03

Fińska mleczarnia osiągnęła w 2019 r. sprzedaż na poziomie 1,787 mld euro, co oznacza 3% wzrost w stosunku do 2018 r. Na rynku macierzystym wynik poprawiono o 0,5%, a sprzedaż na rynkach międzynarodowych o 7%. Fińska spółdzielnia należy do 4 700 hodowców bydła mlecznego i jest czołową spółdzielnią w Skandynawii obok szwedzko-duńsko-brytyjskiej Arli i norweskiej Tine.

czytaj więcej »

ROTR (SM) do sprzedaży w częściach

Źródło: rypin-cry.pl   Dodano: 2020-04-02 11:43:51

Pomimo zorganizowania czterech przetargów nie udało się dotąd znaleźć kupca na rypińską mleczarnię w całości. Nie ma chętnych. Dlatego rada wierzycieli podjęła decyzję o zbyciu składników majątku oddzielnie, w pakietach, z wolnej ręki po cenach zdefiniowanych przez biegłego sądowego.

czytaj więcej »

Piątnica (OSM) rozbudowuje zakład w Ostrołęce

Źródło: Tygodnik Ostrołęcki   Dodano: 2020-03-31 11:20:33

Mleczarnia Piątnica (OSM) planuje w ramach tegorocznych inwestycji rozbudować magazyn produktów mleczarskich. Odciąży on magazyn w Piątnicy. W Ostrołęce powstaną łącznie trzy typy magazynów: klasyczny, następnie magazyn wysokiego składowania i magazyn do konfekcjonowania. Pierwszy zostanie oddany w najbliższych miesiącach, dwa kolejne w ciągu najbliższych lat.

czytaj więcej »

© meiji

Japończycy inwestują w Chinach

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-03-26 11:49:28

Meiji, jedna z największych firm mleczarskich na Dalekim Wschodzie, rozbudowuje linie do produkcji mleka i jogurtu w zakładzie w Suzhou (prowincja Jiangsi) w Chinach. Firma działa od 2013 r. w Suzhou i Tianjin, skąd dostarcza produkty mleczarskie na obszarze wschodnich Chin. Inwestycja jest efektem programu Wizja 2026, który ma na celu ustanowienie fundamentów wzrostu na rynkach zagranicznych, a Chiny są najważniejszym rynkiem Meiji poza wyspami macierzystymi. Wartość tej inwestycji to 2,3 mld jenów czyli 19 mln euro.

czytaj więcej »

Jędrzejowska SM sprzedana

Źródło: echodnia.eu   Dodano: 2020-03-26 10:33:38

Spółdzielnia powstała w 1903 r. i została postawiona w stan likwidacji 12 grudnia 2019 r. Od tego czasu trwały poszukiwania inwestora. W dniu 12 marca Jędrzejowską Spółdzielnię Mleczarską z siedzibą w Wodzisławiu nabyła firma Mezzo One należąca do Pawła Szostaka. Zakład nadal ma prowadzić produkcję mleczarską – pisze portal echodnia.eu. Wśród wyrobów mają pojawić się produkty regionalne.

Władze samorządowe deklarują chęć pomocy i zwolnienie zakładu z podatku od nieruchomości w całości lub części.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Do 30% Polaków trawi laktozę nieefektywnie

Źródło: Hochland Polska   Dodano: 2020-03-26 08:54:38

– Konsumenci chcą mieć jak najwięcej informacji na temat produktów znajdujących się na rynku – mówi Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – Wyniki przeprowadzonych badań wskazują na to, że od 15 do 30% Polaków trawi laktozę nieefektywnie. Ten typ nietolerancji pokarmowej rzadko jest wrodzony – najczęściej pojawia się z upływem czasu. Choć nie można jej wyleczyć, to – przy wyborze odpowiednich produktów – nie oznacza konieczności rezygnacji z ulubionych smaków.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Czy Aldi właśnie się łączy?

Źródło: USDA   Dodano: 2020-03-23 17:28:59

Rynek retail w Niemczech jest podzielony następująco: Rewe 25,3%, Edeka 17,3%, Lidl 17,2%, obie sieci Aldi 13%, Amazon 6,6%, inni 20,6%. Według doniesień prasowych Aldi Nord i Aldi Süd planują połączenie do 2022 r.

Aldi jest jednym z największych sprzedawców żywności na świecie, posiadającym sklepy na czterech kontynentach. Połączenie stworzyłoby silny podmiot handlowy w globalnym handlu detalicznym żywnością. Obie firmy unikają komentarzy. Nie jest to też pierwsza informacja na ten temat - w przeszłości było wiele spekulacji w tej kwestii.

czytaj więcej »

Radomsko (OSM) wystawiło zakład w Nowym Targu na sprzedaż

Źródło: Tygodnik Podhalański   Dodano: 2020-03-23 14:05:20

Jak podaje Tygodnik Podhalański 28 lutego na nadzwyczajnym zebraniu przedstawicieli Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Radomsku zapadła decyzja zbycia nieruchomości w Nowym Targu. W uchwale wymienione są numery sprzedawanych działek o łącznej powierzchni 2,5 ha plus prawo użytkowania wieczystego kolejnych 3 ha wraz z zabudowaniami, budowlami i infrastrukturą techniczną.

Uchwałę poparło 23 przedstawicieli, przeciw było 8.

czytaj więcej »

Opinia Polskiej Izby Mleka o F2F na stronie KE

Źródło: Polska Izba Mleka   Dodano: 2020-03-23 09:37:46

Polska Izba Mleka jako jedyna polska organizacja branży mleczarskiej zaopiniowała strategię Farm to Fork, zwaną w Polsce „od pola do stołu”, na stronie Komisji Europejskiej. Opracowana przez Komisję Europejską strategia „od pola do stołu” ma na celu osiągnięcie europejskiego systemu zrównoważonej żywności, obejmującego trzy jakościowe filary zrównoważonego rozwoju, takie jak: społeczny, żywieniowy, środowiskowy, a także aspektu ekonomicznego. Strategia skupia się na ochronie różnorodności biologicznej, wydajności wody i energii, marnotrawienia żywności, opakowań i redukcji emisji gazów cieplarnianych.

czytaj więcej »

Ceny skupu mleka w lutym 2020 r.

Źródło: KZSM Zw. Rew za GUS   Dodano: 2020-03-20 15:53:12

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w lutym 2020 r. wyniosła 137,38 zł/1 hl i była niższa o 0,5% niż w lutym 2019 r. Cena skupu mleka w odniesieniu do stycznia 2020 r. była o 0,1% wyższa.

Najwyższe ceny w lutym 2020 r. wg województw:

opolskie 142,37 zł/1 hl

lubuskie 141,58 zł/1 hl

podlaskie 141,44 zł/1 hl

Najniższe ceny w lutym 2020 r. wg województw:

małopolskie 128,33 zł/1 hl

łódzkie 129,24 zł/1 hl

świętokrzyskie 132,29 zł/1 hl

czytaj więcej »

© mlekpol (sm)/v5

Łaciate w nowej kampanii na 25-lecie najbardziej rozpoznawanej marki mleka w Polsce

Źródło: Mlekpol (SM)/V5   Dodano: 2020-03-20 15:20:24

– Mleko Łaciate jest najbardziej znanym i najczęściej nagradzanym produktem w swojej kategorii. Ponad 20 nagród w ostatnich 5 latach i kilkanaście dla samej marki potwierdzają, że Mlekpol posiada w swojej ofercie wyjątkowy produkt. Łaciate to dla wielu z nas pierwsze mleko UHT, które dokładnie 25 lat temu pojawiło się na rynku w naszym kraju. Jubileusz jest doskonałą okazją, żeby podkreślić najważniejsze wartości związane i kojarzone z Łaciatym – bliskość domu, natury, swojskość i naturalne pochodzenie – mówi Małgorzata Cebelińska, Dyrektor Handlu mleczarni Mlekpol (SM) w Grajewie. – Powinniśmy pamiętać, że Łaciate to marka z humorem, lubiana przez konsumentów i budząca pozytywne skojarzenia, stąd nasz pomysł na jubileuszową kampanię – dodaje Małgorzata Cebelińska.

czytaj więcej »

© mlekpol (sm)

Mlekpol (SM): Polacy coraz częściej doceniają sery o intensywnym smaku

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-03-17 09:07:09

– Coraz chętniej sięgamy po sery podpuszczkowe, potocznie zwane serami żółtymi – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Małgorzata Cebelińska, Dyrektor Handlu w Mlekpol (SM). – Polacy zaczęli odkrywać ich bogactwo i eksperymentować z nowymi smakami. Można powiedzieć, że uczymy się serów, sposobów na ich spożywanie oraz zastosowania w kuchni. Coraz częściej potrafimy docenić intensywny smak i aromat wynikający z długiego i tradycyjnego dojrzewania, jak w serze Gouda i Ementaler pod marką Senator czy sera twardego Jantar. Chętnie sięgamy też po smakowe odmiany swoich ulubionych gatunków serów – w ten trend doskonale wpisuje się gouda z pieprzem i z ziołami z Mlekpolu.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25