Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: archiwum (wszystkich: 4840, strona 1 z 323)

FrieslandCampina i Grupa DMK podpisują umowę na przetwarzanie surowego mleka

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-12-14 12:51:56

Stroną przetwarzającą będzie Grupa DMK na zlecenie FrieslandCampina. W tym celu planuje się produkcję mozzarelli w zakładach DMK w Hoogeveen (Holandia) i Georgsmarienhütte (Niemcy), którą FrieslandCampina wprowadzi później na rynek. Surowe mleko dostarczy strona holenderska. Umowa wejdzie w życie w 2019 roku.

czytaj więcej »

© hortimex

Hortimex: Klienci poszukują wartości dodanej i zdrowszych produktów

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2018-12-14 11:01:09

– Produkty mleczne są coraz częściej świadomym wyborem klientów zaczynających poważnie myśleć o zdrowym stylu życia – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Marek Dobosz, Menedżer Produktu w Hortimex. – Trendy żywieniowe spowodowały, że wielu producentów poddaje procesowi reformulacji swoje produkty lub wprowadza nowe, zdrowsze linie. Dzięki lepszemu statusowi finansowemu, klienci są bardziej skłonni płacić za nowe doświadczenia i odczucia sensoryczne. W jogurcie oznacza to ciekawe mieszanie smaków (owoce z warzywami), funkcjonalne dodatki i atrakcyjne opakowania.

– Rynek staje się coraz bardziej konkurencyjny, a konsumenci coraz bardziej wymagający. Poszukiwane są nowości, które wniosą wartości dodane, odpowiadające potrzebom klientów. Z pomocą mogą przyjść odpowiednie oświadczenia zdrowotne i żywieniowe (np. prebiotyk, korzystny wpływ na trawienie, wysoka zawartość błonnika/białka, niska zawartość cukru/tłuszczu) – wskazuje nasz rozmówca.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Na tle wszystkich przetworów, sery odznaczają się szczególnym składem

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-12-14 10:46:01

– Sery jako produkty wysokobiałkowe cieszą się na polskim rynku bardzo dobrą opinią, podkreśla się ich kluczową rolę w codziennej diecie – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – To szczególnie ważna grupa, dostarczająca do organizmu odpowiednią ilość m.in. wapnia, białka i witaminy B12. Produkty te stanowią cenne źródło białka o wysokiej wartości biologicznej. Oznacza to, że zawierają wzorcowy skład aminokwasów potrzebnych naszemu organizmowi. Do produktów tych należą również mleko, jogurty, maślanki, kefiry i oczywiście sery.

czytaj więcej »

© eksel 2

Eksel 2: Sery smażone rosną dzięki wizerunkowi produktu naturalnego i lokalnego specjału

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-12-07 22:27:03

– Sery smażone na dobre zagościły na stołach polskich konsumentów. Tegoroczny wzrost sprzedaży jest dowodem powrotu Polaków do wyrobów naturalnych i niskoprzetworzonych oraz wzrostu świadomości dotyczącej wagi zdrowego żywienia – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Monika Główczewska, Kierownik Działu Handlowego w firmie Eksel 2 Włodzimierz Grzywiński (PW PHU).

czytaj więcej »

© piaski (osm)

Piaski (OSM): Produkty bezlaktozowe to świetny dodatek w kuchni jak i przekąska

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-12-07 22:20:55

– Produkty bezlaktozowe od mleczarni Piaski (OSM) to doskonała propozycja dla osób, które nie trawią cukru znajdującego się w mleku – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Andrzej Grochoła, Kierownik ds. Marketingu w mleczarni Piaski (OSM). – W wyniku rozłożenia laktozy na cukry proste – glukozę i galaktozę, produkty te są nieco słodsze od tych tradycyjnych, dlatego chętnie sięgają po nie również dorośli, jak i dzieci, u których problem nietolerancji laktozy nie występuje.

czytaj więcej »

Elopak pakuje świeże mleko a2 Milk

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-12-07 10:22:51

Nowozelandzka firma, która dynamicznie rozwija się oferując mleko niezawierające alergennej frakcji białek A1 (betakazeiny), wybrała w Zjednoczonym Królestwie kartony 1 l Pure-Pak firmy Elopak. Mleko pakowane jest w zakładzie Crediton Dairy na liniach ESL. Tim Smiddy, Dyrektor Zarządzający zakładu mówi, że to znaczące dla rynku od dekad zdominowanego przez opakowania plastikowe. Ten wybór wiąże się rosnącą świadomością liczby odpadów plastikowych – podkreśla Tim Smiddy.

czytaj więcej »

Włochy: Grupa Lactalis przekracza próg 95% akcji Parmalat

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-12-06 16:39:04

Grupa Lactalis, która była właścicielem 89,63% akcji spółki Parmalat notowanej na giełdzie w Mediolanie, ogłosiła, że w dniu 3 grudnia 2018 r. zakupiła pakiet 114 546 237 akcji Parmalat. W ten sposób zwiększyła swój udział do 95,81% kapitału spółki. Transakcja została zamknięta po cenie 2,85 € za akcję. Operacji dokonano za pośrednictwem spółki zależnej Sofil. Parmalat ma zostać wycofany z notowań, a udziały mniejszościowe prawdopodobnie będą umorzone.

czytaj więcej »

USA: FrieslandCampina przejmuje dystrybutora

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-12-06 16:29:49

Globalnie działająca holenderska mleczarnia FrieslandCampina ogłosiła przejęcie amerykańskiego importera i dystrybutora Jana Foods. Przejęcie wzmocni pozycję FrieslandCampina w dostarczaniu holenderskich specjalności serowych konsumentom w USA. – Ta akwizycja wspiera naszą strategię inwestowania na rzecz wzrostu. Ta inwestycja jest zgodna z naszą strategią rozwoju biznesu serowego i wzmacnia naszą pozycję w obu Amerykach. Umowa pozwoli nam zaoferować konsumentom szerszą gamę innowacyjnych produktów na rynek amerykański – wyjaśnił Roel van Neerbos, Prezes FrieslandCampina Consumer Dairy.

czytaj więcej »

© wieluń (sdm)

Zmiana Zarządu w spółdzielni Wieluń (SDM)

Źródło: Wieluń (SDM)   Dodano: 2018-12-05 09:19:50

W dniu 26.10.2018 r. podczas posiedzenia Rady Nadzorczej w spółdzielni Wieluń (SDM), nastąpiła zmiana Zarządu. Nowym Prezesem został Marek Kapica dotychczasowy Przewodniczący Rady Nadzorczej, Zastępcą Prezesa Iwona Sandak, pełniąca do tej pory funkcję Pełnomocnika Prezesa ds. Jakości.

Wcześniej, przez 28 lat wieluńska mleczarnia kierowana była przez: Stefana Bartelę, Prezesa Zarządu; Andrzeja Polaka, Zastępcę Prezesa ds. Produkcji, Techniki i Skupu; Bogdana Woźniaka, Zastępcę Prezesa ds. Handlu.

czytaj więcej »

© fm

Grupa Mlekovita podpisuje list intencyjny z PGNiG

Źródło: Grupa Mlekovita, PGNiG   Dodano: 2018-12-04 22:44:04

List intencyjny podpisany między firmami obejmuje kwestie dostaw skroplonego gazu m.in. z Terminalu LNG w Świnoujściu do zakładu produkcyjnego w Zakopanem gdzie zostanie poddany ogrzaniu do postaci lotnej – takiej, w jakiej pobiera się gaz z sieci gazociągowej. List dotyczy również doradztwa inwestycyjnego oraz technologicznego w zakresie rozwiązań opartych na technologii LNG. Dodatkowo firmy podpisały umowę na dostawy gazu ziemnego z sieci gazociągowej na 2019 rok o łącznej mocy 322 GWh.

Przedstawiciele obu firm podpisali list intencyjny w siedzibie Grupy Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem. Okazja była wyjątkowa, bowiem znany i ceniony w Polsce producent przetworów mlecznych obchodził jubileusz 90-lecia działalności.

W imieniu Grupy Mlekovita podpis złożył prezes Dariusz Sapiński, a w imieniu spółki PGNiG Obrót Detaliczny: Henryk Mucha – Prezes Zarządu oraz Marcin Szczudło – Wiceprezes Zarządu.

– Współpraca nad kolejnymi projektami z tak uznaną marką jak Mlekovita szczególnie nas motywuje i potwierdza, że sprzedaż gazu w oparciu o technologię LNG szybko się rozwija i ma świetlaną przyszłość. Oznacza ona też wymierne korzyści biznesowe dla obu stron, m.in. spore konkretne oszczędności, ale także jest wyrazem dbałości o ochronę środowiska – podkreślił Maciej Woźniak, wiceprezes Zarządu PGNiG.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Największą grupą produktów bezlaktozowych są sery podpuszczkowe

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-12-02 20:50:55

– Liczba osób cierpiących na nietolerancję laktozy rośnie, stąd rynek wyrobów bezlaktozowych rozwija się – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – Handel, podobnie jak producenci, jest zainteresowany tym, żeby oferowane produkty były zgodne z oczekiwaniami konsumentów. Grupą produktów bezlaktozowych, które zostały dobrze przyjęte przez rynek są zdecydowanie sery żółte, które stanowią ważny element w naszej diecie. Oprócz tego, cenimy je za smak i szerokie zastosowania kulinarne. Sery żółte oferowane przez Hochland są doskonałe dla wszystkich, którzy poszukują naturalności i zwracają dużą uwagę na skład produktu.

czytaj więcej »

Tajlandia: Yili Group kupuje producenta lodów

Źródło: Xinhua   Dodano: 2018-11-30 23:42:50

29 listopada 2018 r. przedstawiciele chińskiego giganta podpisali strategiczne porozumienie z firmą Chomthana. Firma ta jest największym dostawcą lodów w Tajlandii.

czytaj więcej »

Hiszpania: CAPSA Food inwestuje w napoje funkcjonalne

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-11-30 23:37:36

W ramach planu strategicznego na lata 2017-2020 oraz w zobowiązaniu do poszukiwania nowych przedsięwzięć, CAPSA Food weszła w pierwszą fazę finansowania kapitałowego start-upu Raw Superdrink, kierowanego przez przedsiębiorcę Rubena Gonzaleza, eksperta w branży napojów bezalkoholowych z udziałami w takich produktach jak Monster Energy i Vita Coco.

czytaj więcej »

Wielka Brytania: Müller może kupić konkurencyjną markę deserów

Źródło: foodmanufacture.co.uk, James Ridler   Dodano: 2018-11-30 22:26:26

Stroną sprzedającą miałby być lokalny gigant spożywczy Premier Foods, a obiektem zainteresowania kupujących – marka Ambrosia. 

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Ceny skupu w październiku 2018 rosną

Źródło: KZSM Zw. Rew za GUS   Dodano: 2018-11-26 10:27:12

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w październiku 2018 r. wyniosła 137,15 zł/1 hl i była niższa o 7,6% niż w październiku 2017 r. i o 3,3% wyższa od ceny wypłaconej we wrześniu 2018 r.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25