Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: archiwum (wszystkich: 4648, strona 1 z 310)

Sukces Arla Foods i przedłużenie umowy licencyjnej ze Starbucks

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-06-18 11:32:01

Obie firmy podpisały umowę na 21 kolejnych lat. Na bazie umowy licencyjnej Arla Foods produkować będzie i sprzedawać napoje kawowe Starbucks premium na bazie mleka w regionie Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki (EMEA). Duncan Moir, Wiceprezes ds Rozwoju Kanałów i Foodservice w Starbucks EMEA podkreśla, że w ciągu 7 lat współpracy zwiększono sprzedaż o 40% w każdym roku. Kanałami sprzedaży były supermarkety i sklepy typu convenience.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

IFCN Dairy Research: Zapotrzebowanie na nabiał wzrośnie o 35% do 2030 roku

Źródło: elite-magazin.de   Dodano: 2018-06-18 11:05:59

Podczas 19. Konferencji International Farm Comparison Network Dairy (IFCN) odbywającej się w Irlandii podano, że zapotrzebowanie na mleko znacząco wzrasta. Kluczowym rynkiem jest Azja Południowa. Długoterminowa prognoza organizacji nie pozostawia wątpliwości: popyt wzrośnie o 35%, a produkcja musi za nim nadążyć. Ma to związek nie tylko ze wzrostem populacji, ale i wzrostem konsumpcji w przeliczeniu na osobę.
Dr Torsten Hemme, Dyrektor Generalny IFCN uważa, że zmiany w gospodarstwach mlecznych będą kontynuowane, a producenci nadal będą intensyfikować produkcję mleka.

czytaj więcej »

Norwegia: Tine i Norweski Związek Piłki Nożnej od 20 lat prowadzą szkołę piłkarską Tine

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-06-18 10:45:52

Również w 2018 roku szkoła piłkarska będzie atrakcyjnym punktem aktywności wakacyjnych dla blisko 70 000 dzieci w wieku 6-12 lat. – W ciągu 20 lat w programie Tine Football School uczestniczyło 1,2 mln dzieci i młodzieży – powiedział André Paulsen w Norweskiego Związku Piłki Nożnej (NFF).

czytaj więcej »

© łowicz (osm)

Łowicz (OSM) zwiększył wartość sprzedaży masła o 31%

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-06-18 10:07:20

– Masło łowickie, mimo niedawnej rewolucji w warstwie wizualnej, jako produkt nie zmieniło się. To nadal to samo doskonałe masło, wyprodukowane w 100% z mleka – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Joanna Kołodyńska, Kierownik Działu Marketingu Łowicz (OSM). – Do jego produkcji spółdzielnia nie stosuje oleju, barwników ani konserwantów. Masło wyróżnia się sposobem wygniecenia, które wpływa na jego dobrą smarowność, a przy zastosowaniu zaawansowanej technologicznie aparatury produkcyjnej zachowuje niezwykle świeży aromat.

czytaj więcej »

USA: Walmart buduje zakład mleczarski

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-06-18 09:56:12

Zakład produkujący mleko powstanie w Fort Wayne, w stanie Indiana. Zakład będzie gotów z końcem 2017 roku i stanie się miejscem pracy dla 200 osób. Wydarzenie skomentował Wiceprezydent i Gubernator stanu Indiana Mike Pence: – Dziś sektor rolniczy generuje 31 mld USD dla budżetu stanu. W ostatnim roku Walmart otworzył 1,2 mln centrum dystrybucji w Plainfield tworząc 300 nowych miejsc pracy. Teraz dokłada kolejne miejsca pracy. Z dumą witam ten rozwój – dodał Mike Pence.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Obserwujemy większą popularyzację zdrowego trybu życia

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-06-18 09:34:41

– Rośnie odsetek konsumentów, którzy sięgają po ser, jako alternatywę dla mięsa – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager, Hochland Polska. – Jesteśmy ciągle w biegu i cierpimy na permanentny niedoczas, potrzebujemy wygodnych i szybkich rozwiązań, stąd potrzeba poszukiwania przekąsek. Z drugiej strony oczekujemy, aby to, co jemy było naturalne, zdrowe, prawie jak z ogródka i jednocześnie smaczne. Pogodzenie tych rzeczy jest wielkim wyzwaniem.

czytaj więcej »

Niemcy: Dobry rok dla Ammerland

Źródło: agrarheute.com/   Dodano: 2018-06-15 12:00:03

Spółdzielnia z centralą w Wiefelstede, w północno-zachodnich Niemiec może zaliczyć rok do udanych. W 2017 roku osiągnęła obroty w wysokości 889,5 mln euro.

czytaj więcej »

Nowa Zelandia: Fonterra zwraca uwagę na segment ludzi starszych

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-06-15 10:59:53

Niedostosowane do potrzeb ludzi starszych żywienie często jest powodem deficytu szeregu składników odżywczych niezbędnych dla zachowania zdrowia. Dlatego Fonterra weźmie udział w 5-letnim projekcie przeznaczonym na rynek UE poświęconym osobom powyżej 70 roku życia.
Udział w projekcie badawczym ma w opinii Maartena van Beeka, Dyrektora działu Medical Nutrition w Fonterra pomóc w rozwijaniu innowacyjnych produktów wspierających starszych osób cierpiących na niedożywienie.

czytaj więcej »

© spomlek (sm)

Spomlek (SM): Sery z dodatkami smakowymi mogą dobrze rotować

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-06-11 13:07:37

– W ostatnich latach zdecydowanie można zauważyć zwiększone zainteresowanie serami twardymi z dodatkami smakowymi – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Emilia Pożarowszczyk, Kierownik Marketingu i PR w Spomlek (SM). – Sery twarde są kategorią trudną, choć rosnącą. Polacy znacznie częściej niż jeszcze kilka lat temu, sięgają po te produkty, wykorzystując je w kuchni na wiele różnych sposobów. Poza tym coraz chętniej kupują sery z dodatkami, które stosują nie tylko jako ważny element deski serowej, ale również składnik sałatek i przekąsek. Najlepszym przykładem jest nasza marka serów ręcznie pielęgnowanych – Sery z Radzynia Podlaskiego, które produkujemy w bardzo małych seriach. Dyskonty oraz sklepy typu convenience to kanały najbardziej zainteresowane sprzedażą tego typu serów. W jednym z dyskontów są one w stałej ofercie już od kilku miesięcy i doskonale rotują. Poza tym mamy liczne zapytania od klientów dotyczące tych produktów, w związku z czym planujemy rozwój tej linii serów – wskazuje nasza rozmówczyni.

czytaj więcej »

© łowicz (osm)

Łowicz (OSM): Mleka fermentowane najlepiej sprzedają się w okresie wiosennym i letnim

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-06-11 12:39:15

– Łowicz (OSM) ma w swoim portfolio szeroką gamę napojów fermentowanych. Doskonale znane na rynku kefir i maślanka w butelkach, maślanki w kartonie (również w opcjach smakowych), kefiry w kubeczkach, zsiadłe mleko, mleko acidofilne – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Joanna Kołodyńska, Kierownik Działu Marketingu w Łowicz (OSM). – Napoje fermentowane to niedoceniane źródło dobroczynnych bakterii, które zasiedlając nasz układ pokarmowy dbają o odporność, metabolizm, prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Powinny być codziennym składnikiem diety. Zazwyczaj mają obniżoną zawartość tłuszczu, nie zawierają żadnych dodatków (czysta etykieta), a w procesie fermentacji laktoza rozkładana jest na cukry proste, są wiec odpowiednie także dla osób z nietolerancją laktozy.

czytaj więcej »

Ornua Foods radzi sobie coraz lepiej

Źródło: stokesentinel.co.uk   Dodano: 2018-06-11 12:19:18

Ornua Foods (wcześniej Adams Foods) jest obecnie częścią spółdzielni Ornua, znanego producenta wyrobów mleczarskich marki Kerrygold i Pligrims Choice. Ta część irlandzkiej firmy odnotowuje coraz lepsze wyniki dzięki inwestycjom w wiodącą w branży technologię pakowania serów, redukcję zużycia energii i systemy kontroli.

czytaj więcej »

Maroko: Niezwykłe konsekwencje protestu konsumentów w social media

Źródło: aawsat.com; bloomberg.com   Dodano: 2018-06-11 11:13:34

Sytuacja w Maroku wcale nie zapowiadała się na tak dramatyczną. Ceny produktów mleczarskich firmy Danone wzrosły w sposób odczuwalny wraz cenami wody i paliw. Choć firma Danone zarzeka się, że nie podniosła cen, ceny na półkach pokazały się wyższe. Zmiany cen w kwietniu na poziomie 3% potwierdziły również oficjalne statystyki rządowe. To spowodowało, że konsumenci w tym – dość stabilnym jak na warunki północnoafrykańskie – kraju ogłosili w drugiej połowie kwietnia facebookowy bojkot wybranych produktów.
Bojkot szczególnie dotknął produkty firmy Danone, dalej producentów wybranych wód mineralnych i wyrobów z ryb.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Rynek odtłuszczonego mleka będzie rósł

Źródło: Allied Market Research   Dodano: 2018-06-06 10:05:42

Zdaniem badaczy z Allied Market Research, autorów raportu o przemysłowym wykorzystaniu mleka zatytułowanego: „Mleko odtłuszczone, rynek według aplikacji i dystrybucji”, rynek zwiększać się będzie rocznie o 7,3%. Oznacza to, że rynek urośnie z obecnych 9,894 mld USD w 2017 roku do 16,498 mld USD w 2024 roku.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Rynek jogurtów z dobrymi perspektywami wzrostu

Źródło: Allied Market Research   Dodano: 2018-06-06 09:22:48

Nowy raport opublikowany przez agencję, a dotyczący globalnego rynku jogurtów, prognozuje wzrost rynku jogurtów z poziomu 77,68 mld USD w 2016 roku do 107,21 mld USD w 2023 roku. Oznacza to roczny wzrost o 4,6%.
Czynnikami napędzającymi rynek są korzyści zdrowotne, chęć zachowania szczupłej sylwetki oraz wzrost zainteresowani nabiałem w tym pochodzący od osób cierpiących na nietolerancję laktozy.
Szanse rozwoju leżą głównie na rynkach wschodzących, gdzie rośnie liczba osób dysponujących odpowiednim poziomem dochodu rozporządzalnego. Analitycy agencji przyznają jednak, że rozwój rynku może hamować świadomość skali dodawanych substancji dodatkowych do produktu i stosowania hormonów w hodowli bydła.

czytaj więcej »

Rosja: Zakończona modernizacja zakładu w Lipiecku

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-06-01 13:22:34

Zakład należy do Grupy Danone i w trakcie modernizacji prowadzonej od 2016 roku zainwestowano weń 7 mln euro. Środki te posłużyły do przebudowy działu przyjęcia mleka, pasteryzacji, automatyzacji produkcji i mycia oraz magazynowania wyrobów gotowych.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25