Branża Mleczarska 100 Firm

Aktualności: archiwum (wszystkich: 5957, strona 1 z 398)

© łowicz (osm)

Łowicz (OSM): Rozbudowujemy asortyment przekąsek

Dodano: 2021-10-27 16:28:02

– Coraz częściej, z większą dozą refleksji podchodzimy do przekąsek i wybieramy produkty o dobrze zbilansowanej wartości odżywczej – mówi Anna Siuda, Kierownik Marketingu w Łowicz (OSM). – Dzięki temu w posiłkach typu „szybkie” i „do przekąszenia” miejsce słodkich i wysokokalorycznych przekąsek zaczynają zajmować pożywne produkty mleczne. W portfolio Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu znajdziemy kilka pozycji asortymentowych, które świetnie nadają się na przekąskę. Do takich produktów należy serek wiejski, który w naszej ofercie dostępny jest w opakowaniu 150 g w trzech wariantach: klasycznym, lekkim o obniżonej zawartości tłuszczu i bez laktozy. Serek wiejski zawiera tylko naturalne składniki i wysoką zawartość białka, dzięki czemu jest sycący. Dla zwolenników bardziej słodkich smaków polecamy serki homogenizowane w kubkach 180 g o smaku: waniliowym, truskawkowym oraz stracciatella lub w kubkach 150 g bez laktozy w wariancie naturalnym lub waniliowym z pokruszoną laską wanilii.

czytaj więcej »

© grupa polmlek

Grupa Polmlek: Znak „Bez GMO” jest istotnym elementem komunikacji z konsumentem

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2021-10-27 15:43:19

– W portfolio Grupy Polmlek jest kilka produktów ze znakiem „Wyprodukowano bez stosowania GMO” – mówi Joanna Kołodyńska, Dyrektor Marketingu Grupy Polmlek. – Co prawda w Polsce istnieje obowiązek znakowania produktów zawierających genetycznie modyfikowane organizmy, można zatem założyć, że brak takiej informacji oznacza, iż produkt jest wolny od GMO. Jednak przeciętny konsument nie śledzi nowelizacji rozporządzeń unijnych, dlatego oznakowanie znakami Bez GMO i Wyprodukowano bez stosowania GMO jest istotnym elementem komunikacji, dzięki któremu jako producenci ułatwiamy dokonanie wyboru wśród bogatego asortymentu na półce sklepowej. W przypadku produktów pochodzenia odzwierzęcego oznakowanie takie oznacza, że zwierzęta nie były karmione paszami zawierającymi GMO, lub została zachowana wymagana karencja, czyli odpowiedni okres żywienia paszami bez GMO.

czytaj więcej »

© sertop
© sertop

Sertop: Naszym kultowym produktem jest Złoty Ementaler

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2021-10-27 15:32:48

– Niewątpliwą chlubą naszej spółki jest Złoty Ementaler, kultowy serek topiony, produkowany od ponad 50 lat, cieszący się niesłabnącym powodzeniem wśród coraz to młodszych pokoleń – mówi Aneta Będkowska, Marketing Manager w Sertop. – Jego kremowa konsystencja, lekko orzechowy smak oraz wysoka jakość sprawiają, że serek ten idealnie nadaje się nie tylko do smarowania kanapek, ale także do zapiekania i podgrzewania w zupach/sosach/zapiekankach, co pokazuje jego wszechstronne zastosowanie w kuchni. To właśnie ten produkt otoczony jest szczególną estymą wśród konsumentów oraz partnerów handlowych, także ze względu na wysoką rotację sprzedaży.

czytaj więcej »

© koło (osm)

Koło (OSM): Mamy dość wąską gamę produktów, ale jesteśmy w niej mocno wyspecjalizowani

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2021-10-25 10:45:58

– Z pewnością jednym z najbardziej rozpoznawalnych, uznanych i docenianych zarówno przez ekspertów branżowych, jak i przede wszystkim konsumentów jest serek wiejski – mówi Karolina Mikołajczyk, Dyrektor Handlu i Eksportu w Koło (OSM). – Bez tego produktu wiele polskich rodzin nie wyobraża sobie zdrowego, wartościowego śniadania. Od wielu lat oferujemy go w tradycyjnej postaci o zawartości 6% tł., oraz w wersji lekkiej – 3% tł. Od ubiegłego roku, w reakcji na wirusową sytuację na świecie stworzyliśmy serek wiejski L.casei 431+wit. D3, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Wychodzi on naprzeciw oczekiwaniom rynku i potrzebom klientów, którzy od żywności wymagają coraz więcej – jeden serek dostarcza ok. 23% dziennego zapotrzebowania na wit. D.

czytaj więcej »

Lazur (SZGPR) odświeżył szatę graficzną swoich serów

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2021-10-25 10:23:35

– Już od dłuższego czasu przygotowywaliśmy się do zmiany grafiki opakowań naszych serów pleśniowych – mówi Katarzyna Szpera, Specjalista ds. Promocji w Lazur (SZGPR). – Nowa grafika, to przede wszystkim reakcja wobec zachodzących zmian trendów na rynku żywności, a także zmian w stylu życia konsumentów. Naszym głównym celem, który osiągnęliśmy poprzez wprowadzenie rewolucji wizerunkowej naszych opakowań, było stworzenie „jednej rodziny”, łatwo rozpoznawalnych na sklepowej półce, najwyższej jakości, polskich serów pleśniowych Lazur.

czytaj więcej »

Chiny spodziewają się wzrostu produkcji mleka o 3%. Jakie będą dysproporcje produkcji krajowej i importu proszków, serwatki, serów i masła?

Źródło: USDA   Dodano: 2021-10-25 09:55:23

W 2022 r. prognozuje się, że produkcja surowego mleka w Chinach osiągnie 36,7 mln ton, co oznacza wzrost o 3% - podaje USDA za chińskim urzędem statystycznym. Należy spodziewać się, że zapasy pełnego mleka w proszku i rodzima produkcja spowodują spadek importu o 6% do 850 tys. ton.

Statystycy spodziewają się, że import mleka w 2022 r. wzrośnie o 7% do 1,5 mln ton wskutek rosnącego zainteresowania mlekiem UHT, które dominuje na rynku importowanego mleka płynnego.

Prognozuje się, że produkcja pełnego mleka w proszku (WMP) w 2022 r. będzie stopniowo wzrastać do 970 tys. ton. Przewiduje się, że import WMP spadnie o 6% do 850 tys. ton.

czytaj więcej »

© mazowsze (sm)

Mleczarnia Mazowsze (SM) wydała 4,3 mln zł na inwestycje

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-10-21 09:51:29

Spółdzielnia w Chorzelach w 2020 r. wydatkowała 4,35 mln zł na inwestycje, z czego najwięcej wydano na: kotłownię gazową 1,27 mln zł; budynek magazynu technicznego 1 mln zł; samochód autocysterna MAN za 596 tys. zł i budynek kotłowni gazowej za 356 tys. zł.

Spółdzielnia mówi także o zaliczkach w wysokości 18 mln zł poniesionych w 2020 r. na nową linię sera holenderskiego o wartości niemal 21 mln zł, jej ostateczne rozliczenie i oddanie do użytku nastąpiło w styczniu 2021 r. W styczniu złożony został również wniosek do ARiMR o płatność, na refundację części poniesionych nakładów w wysokości 7 mln zł.

czytaj więcej »

Stołeczna Delegatura CBA zatrzymała członków Zarządu Bielmlek (SM)

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-10-20 10:07:55

Trzy osoby, w tym Prezes Zarządu mleczarni Bielmlek (SM) w upadłości oraz dwóch byłych członków zarządu spółki zatrzymali funkcjonariusze stołecznej Delegatury CBA. Funkcjonariusze Delegatury CBA w Warszawie prowadzą wspólnie z Prokuraturą Regionalną w Warszawie śledztwo dotyczące między innymi niegospodarności w zarządzaniu Spółdzielnią Mleczarską Bielmlek. Postępowanie w tym wątku obejmuje lata 2014-2016.

Wśród zatrzymanych jest Tadeusz R., senator IX kadencji i Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi w latach 2018–2019.

czytaj więcej »

Zakład Rokitnianka (SM) w Szczekocinach © rokitnianka

Wadmlek do likwidacji. Rokitnianka (SM) wystawia nieruchomość na sprzedaż

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-10-19 11:47:11

Wadowicki oddział w 2019 r. odpowiadał za sprzedaż na poziomie 9,88 mln zł, a w 2020 r. przyniósł 8,25 mln zł. Mimo to mleczarnia Rokitnianka (SM) podjęła decyzję o zamknięciu przyłączonego w 2010 r. zakładu w Wadowicach z powodów ekonomicznych.

Jak podaje mleczarnia Rokitnianka (SM) – Spółdzielnia nie widzi zagrożeń kontynuacji swojej działalności. Sytuacja majątkowa i finansowa jest stabilna.

Sytuacja nie jest też jednak dobra. W 2020 r. skup mleka w Rokitnianka (SM) spadł o 2% do 42,4 mln l surowca. Firma poniosła stratę netto w wysokości 1,32 mln zł, którą pokryła z funduszu zasobowego. Przychody netto ze sprzedaży i zrównane z nimi spadły z 77,35 mln zł do 73,8 mln zł.

czytaj więcej »

© hope foods

Savencia Fromage & Dairy wchodzi w segment roślinny w USA

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-10-18 10:51:26

Hope Foods, to jedna z wiodących marek hummusu i dipów na bazie roślin i orzechów, założona w Kolorado w USA. Obecnie produkty firmy powstają w Louisville, w stanie Kentucky, a sama marka jest numerem 1 hummusu organicznego w USA. Savencia Fromage & Dairy poinformowała o przejęciu firmy. Jean-Paul Torris, Dyrektor Zarządzający Savencia Fromage & Dairy wyjaśnił powody transakcji – Naszą podstawową działalnością pozostają sery i przetwory mleczne, ale chcemy je uzupełniać o nowe propozycje roślinne z prawdziwym zróżnicowaniem smaku i marki premium. Hope Foods jest częścią tej strategii, z naturalnymi produktami o wysokiej jakości. Marka Hope uzupełnia nasze portfolio w Stanach Zjednoczonych w rosnącym segmencie „wellness” i jest to świetna okazja, aby zapewnić konsumentom smaczne roślinne alternatywy.

czytaj więcej »

Ornua umacnia pozycję dostawcy wyspecjalizowanych składników z sera

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-10-18 10:33:44

Irlandzka spółdzielnia mleczarska Ornua ogłosiła przejęcie amerykańskiej firmy zajmującej się produkcją składników serowych, firmy Whitehall Specialties. Nieznana jest wartość transakcji. Ornua odkupiła udziały od firmy Mason Wells, firmy private equity z siedzibą w Milwaukee w stanie Wisconsin. Przejęcie ma kluczowe znaczenie dla długoterminowej strategii wzrostu Ornua na amerykańskim rynku składników sera.

Spółka zależna od Ornua: OINA jest dostawcą niestandardowych, funkcjonalnych rozwiązań w zakresie sera dla amerykańskich klientów zajmujących się produkcją żywności i usługami gastronomicznymi. Przejęcie umożliwia zwiększenie produkcji poprzez sześć dobrze doinwestowanych zakładów w Wisconsin, Minnesocie i Pensylwanii.

czytaj więcej »

© euroser dairy group

Euroser Dairy Group: Odnotowaliśmy duże wzrosty sprzedaży sera koziego w plastrach bio

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2021-10-18 09:51:42

– Na przestrzeni ostatnich lat obserwujemy na rynku detalicznym dynamiczny wzrost sprzedaży serów kozich zarówno w kraju, jak i za granicą – mów Forum Mleczarskiemu Handel Beata Wiącek, Brand Manager Euroser Dairy Group. – Wzrost znaczenia segmentu serów premium, zwiększona konsumpcja nabiału w okresie pandemii oraz prozdrowotne trendy sprzyjają dwucyfrowym wzrostom naszej marki Goat Farm. Zdrowe odżywianie dla coraz większej liczby Polaków stało się stylem życia. Konsumenci są bardziej świadomi, poszukują produktów o dobrym składzie, dlatego też pandemia zrewidowała składniki codziennych posiłków.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Mleczarnia Koło (OSM) zwiększa skup i przychody

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-10-15 10:07:02

Mleczarnia Koło (OSM) w 2020 r. zwiększyła skup mleka, którego wraz z dokupionym surowcem przetworzyła 373,4 tys. l wobec 349,7 tys. l w 2019 r. Firma posiada obecnie cztery zakłady przetwórcze: w Kole, Grodkowie, Ostrowie Wlkp. i Koninie.

W minionym roku spółdzielnia uzyskała przychody ze sprzedaży w wysokości 792,47 mln zł tj. 2,6% więcej niż w 2019 r. Obroty mleczarni są uzależnione od cen mleka w proszku i masła na rynku krajowym i światowym. Sama proszkownia jest w stanie przerobić całość skupowanego mleka.

czytaj więcej »

© sig

Pierwsza wschodnioeuropejska mleczarnia wprowadza kartony SIGNature

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-10-15 09:37:07

Euromilk to mleczarnia z południowej Słowacji, która zdecydowała się wprowadzić na rynek mleko UHT w opakowaniach kartonowych z pionierskim materiałem SIGNature. Euromilk zdecydował się przejść z butelek PET na opakowania kartonowe dla swojej marki mleka Kukkonia UHT, aby dotrzeć do młodszego, świadomego ekologicznie konsumenta. Wprowadzenie na rynek jest kamieniem milowym dla Europy Wschodniej i firmy SIG, gdyż jest to ważny projekt strategiczny.

Standardowe opakowania kartonowe firmy SIG, wykonane w 70-80% z odnawialnej tektury ze zrównoważonych źródeł z certyfikatem FSC, już teraz oferują znacznie lepszą wydajność środowiskową niż alternatywne rodzaje opakowań. Ślad węglowy opakowania kartonowego jest do 70% niższy niż w przypadku innych rodzajów opakowań. Materiał opakowaniowy SIGNature firmy SIG idzie o krok dalej.

Do 95% materiałów opakowaniowych SIGNature Full Barrier jest powiązanych z odnawialnymi materiałami leśnymi, a 100% jest pozyskiwanych w sposób odpowiedzialny. Oprócz tektury z certyfikatem FSC, polimery są również certyfikowane przez niezależną organizację ISCC Plus. Dzięki systemowi równoważenia masy zastosowane polimery są w 100% związane z olejem talowym, pozostałością ekstrahowaną z drewna w procesie produkcji papieru.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Wspólne oświadczenie europejskich organizacji branżowych ws strategii „Od Pola Do Stołu”

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-10-13 09:37:45

Wszystkie podmioty łańcucha dostaw zgadzają się co do głównych zasad określonych w strategii „od pola do stołu” oraz mają pełną świadomość, że należy podjąć niezbędne wysiłki, aby zapewnić większą zrówoważoność naszych systemów żywnościowych. Jednakże kilka z opublikowanych niedawno badań dotyczących strategii „od pola do stołu” stwierdza, że bieżące cele, jeśli będą wdrażane w zaproponowanej formie, wygenerują znaczne koszty dla unijnych rolników, a także zachwieją rentownością całej europejskiej kultury rolno-biznesowej.

Czas na działania polityczne wokół strategii„od pola do stołu” już minął. Teraz trzeba zająć się analizą dostępnych danych. W ostatnich miesiącach przygotowano kilka sprawozdań i badań, w których podjęto próbę przeprowadzenia oceny i zmierzenia skutków wdrożenia celów przedstawionych przez Komisję Europejską, kiedy -w maju 2020 r. –prezentowała strategię „od pola do stołu” i strategię bioróżnorodności.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij