Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: archiwum (wszystkich: 4577, strona 1 z 306)

© spomlek (sm)

Spomlek (SM): Polacy doceniają polskie sery po latach zachwytu nad produktami z Zachodu

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-04-23 14:27:29

– Rynek serów długodojrzewających zmienia się bardzo dynamiczne. Główną przyczyną są równie dynamiczne zmiany zachodzące we współczesnym społeczeństwie – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Edward Bajko, Prezes Zarządu Spomlek (SM). – Tu należy wskazać najważniejsze aspekty. Gospodarka rozwija się, a w ślad za tym rośnie poziom naszego życia. Lepiej zarabiamy, więcej podróżujemy, czytamy i jesteśmy bardziej świadomi zależności pomiędzy zdrowiem a odżywianiem. Gotowanie zaczyna być niecodziennym hobby, a nawet sztuką. Jedzenie zaś celebrujemy, dlatego nie ma dobrej kuchni bez dobrych produktów. Sery żółte coraz częściej stają się częścią wyszukanych potraw albo wręcz grają pierwsze skrzypce, jako wyśmienita przekąska lub przystawka.

czytaj więcej »

© lacpol

Grupa Lacpol: Rośnie rola produktów z żywą florą bakteryjną

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-04-23 14:10:06

– Uważamy, że perspektywy sprzedażowe dla kategorii napojów mlecznych fermentowanych (w tym maślanek) są optymistyczne z kilku powodów – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Tomasz Barski, Wiceprezes Zarządu ds. Handlu w Mlecz (ZPM) w Wolsztynie (Grupa Lacpol). – Na przestrzeni ostatnich lat, kiedy trend „czystej etykiety” odgrywa coraz większą rolę na rynku spożywczym, nabiał – w tym maślanka – znacząco na tym korzystają. Jednocześnie rośnie liczba konsumentów szukających produktów z żywą florą bakteryjną, które klienci regularnie konsumują nie tylko w sezonie letnim.

czytaj więcej »

© zott polska

Zott Polska: W segmencie jogurtów pitnych liczy się wygoda spożycia

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-04-23 13:57:36

– W kilku poprzednich latach sprzedaż jogurtów w Polsce dynamicznie rosła – mówi Forum Mleczarskiemu Handel dr Małgorzata Bogdan, Specjalista ds. Komunikacji w Zott Polska. – W ostatnim czasie obserwujemy jednak stagnację na rynku jogurtów pitnych i dotyczy to zarówno jogurtów owocowych, jak również naturalnych. Polski konsument intensywnie poszukuje owocowych smaków. Takie zachowania obserwujemy w przypadku jogurtów pitnych i tych do jedzenia łyżeczką.

czytaj więcej »

© nestlé

Kamerun: Nestlé uruchamia proszkownię mleka

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-04-23 13:44:51

Nestlé poinformowało, że w zakładzie w Douala-Bonabéri wytwarzać będzie wzbogacane mleko w proszku marki Nido. Nido wzbogacane jest w minerały tj. cynk, żelazo, wapń oraz witaminy.

czytaj więcej »

Ceny surowca w marcu 2018 lekko w dół

Źródło: KZSM Zw. Rew za GUS   Dodano: 2018-04-23 13:22:44

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w marcu 2018 r. wyniosła 134,20 zł/1 hl i była wyższa o 2,1% niż w marcu 2017 r. i o 0,8% mniejsza od ceny wypłaconej w lutym 2018 r.

czytaj więcej »

Wielka Brytania: First Milk sprzedaje swoje zakłady w Szkocji

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2018-04-23 10:04:39

Na sprzedaż wystawiono zakłady mleczarskie w Arran i Campbeltown. Shelagh Hancock, pełniący funkcję CEO powiedział: – Dokonaliśmy strategicznego przeglądu i uważamy, że nasze jednostki biznesowe w Arran i Campbeltown wraz z ich dopasowaniem do potrzeb konsumenckich odstają od wizerunku firmy, która chce się dalej rozwijać. Choć rynek na ich produkty nadal istnieje (chodzi o marki Mull of Kintyre i Isle of Arran), to zakłady te wymagają znaczących inwestycji. Tymczasem nie są to produkty strategicznie istotne dla firmy First Milk.
First Milk zamierza skupić się na rozwoju zakładu Haverfordwest w Lake District.

czytaj więcej »

Chiny: FrieslandCampina chce zainwestować 100 mln euro

Źródło: Zhu Wenqian, China Daily USA   Dodano: 2018-04-13 16:17:18

Obecnie Chińczycy spożywają 36 kg nabiału per capita, podczas gdy w Japonii i Korei Południowej jest to 50 kg. To dlatego plany holenderskiego giganta branży mleczarskiej są znaczące. FrieslandCampina chce wyłożyć 100 mln euro w tym roku. To zapowiedź CEO Heina Schumachera odbywającego wizytę w Pekinie.

czytaj więcej »

Chiny: Mengniu z nowym rekordem sprzedaży

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2018-04-13 15:59:41

W 2017 roku firma sprzedała towary o wartości 7,71 mld euro (po przeliczeniu z juana), co stanowi ponad 10% więcej niż w 2016 roku, kiedy chińska mleczarnia odnotowała obrót w wysokości 7,3 mld euro. Zysk netto wyniósł obecnie 262 mln euro. Mengniu jest liderem rynkowym w Państwie Środka, co widać zwłaszcza w segmencie mleka.

czytaj więcej »

© łowicz (osm)

Łowicz (OSM): Napoje fermentowane wpisują się w obecne potrzeby konsumentów

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-04-13 10:24:14

– Napoje fermentowane to niedoceniane źródło dobroczynnych bakterii, które zasiedlając nasz układ pokarmowy dbają o odporność, metabolizm, prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Powinny być codziennym składnikiem diety – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Joanna Kołodyńska Kierownik Działu Marketingu w Łowicz (OSM). – Zazwyczaj mają obniżoną zawartość tłuszczu, nie zawierają żadnych dodatków (czysta etykieta), a w procesie fermentacji laktoza rozkładana jest na cukry proste, są wiec odpowiednie także dla osób z nietolerancją laktozy.

czytaj więcej »

Ożywienie w sferze przejęć w handlu i przemyśle spożywczym we Włoszech

Źródło: PLMA   Dodano: 2018-04-12 17:22:24

Raport PwC wskazuje, że w 2017 roku odnotowano rekordową ilość transakcji typu połączenia i akwizycje we Włoszech. Dotyczyło to zwłaszcza sektora handlowego jak i produkcyjnego. PwC wylicza, że na Półwyspie Apenińskim doszło w sumie do 178 transakcji.

czytaj więcej »

Grecja: Spar podjął decyzję o wejściu na rynek

Źródło: Private Label Manufacturers Association   Dodano: 2018-04-12 17:02:54

Ujawnione plany detalisty wskazują, że planuje on otworzyć 350 sklepów w ciągu najbliższych 4 lat. Pierwsze 10 sklepów otworzy swe podwoje już w lipcu, a do końca roku otwartych zostanie kolejnych 80 placówek. Ambitne plany nie byłyby jednak możliwe bez współpracy z innym podmiotem handlowym. Spar informuje bowiem, że stowarzyszenie Asteras pomoże rozwinąć obecność Spara w Grecji. W ciągu najbliższych 3 lat większość z 200 sklepów przemianowanych będzie na Spar.
Sieć planuje posiadać 1 400 produktów marki własnej Spar.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Rośnie rynek serów typu feta

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-04-12 09:50:18

– Sery typu feta to kategoria, której wartość, w ocenie analityków, systematycznie rośnie. Bez wątpienia panuje moda na sery typu feta. Sukces tej grupy produktów to w dużej części sukces dobrych skojarzeń konsumentów ze słońcem i wypoczynkiem, a więc dobrymi momentami, których przywołanie powoduje szereg bardzo miłych wspomnień lub planów. Dla konsumentów ważne są wygląd, kolor, konsystencja produktu, smak oraz oczywiście cena – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – Równie ważne są funkcjonalność, łatwość otwierania i zamykania oraz atrakcyjność opakowania. Jemy dużo sałatek, więc często kupujemy fetę. Sery z tej grupy cieszą się uznaniem klientów, bowiem wpisują się w tzw. dietę śródziemnomorską – uznawaną za najzdrowszą na świecie.

czytaj więcej »

© eksel 2

Eksel 2: Dziś nie ma miejsca na sztuczne dodatki w żywności

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-04-12 09:39:29

– Firma Eksel 2, będąc od przeszło 25 lat wytwórcą tradycyjnych wyrobów, od lat stoi na straży produkowania serów smażonych wg znanych od pokoleń receptur. Tak jak wytwarzali go nasi przodkowie, nie używamy konserwantów, sztucznych barwników, zagęstników oraz sztucznych dodatków smakowych. Nasze doświadczenie pokazuje, że w wyrobach wytwarzanych w myśl przepisów sprzed setek lat nie ma miejsca na ich stosowanie – podkreśla w rozmowie z Forum Mleczarskie Handel Monika Główczewska, Kierownik Działu Handlowego w firmie Eksel 2 Włodzimierz Grzywiński (PW PHU).

czytaj więcej »

© fonterra

Nowa Zelandia: Fonterra i Apollo Foods łączą siły w segmencie napojowym

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-04-12 09:25:50

Obie nowozelandzkie firmy łączą siły, choć Apollo Foods to zaledwie start-up, który chce pracować nad napojami lifestylowymi. Dla realizacji wspólnych celów Fonterra wstawi nowe instalacje w zakładzie w Whakatu, w Hawke’s Bay. Na tej instalacji powstawać będą napoje owocowe i mleczarskie o przedłużonym terminie przydatności do spożycia ESL.

czytaj więcej »

certyfikat halal
certyfikaty ucrete

BASF: Systemy posadzkowe Ucrete z certyfikatem Halal

Źródło: BASF   Dodano: 2018-04-09 09:41:44

Systemy posadzkowe Ucrete, produkowane przez BASF w fabryce w Redditch UK, uzyskały certyfikat Halal. Potwierdza on przystosowanie do produkcji w zgodzie z wymogami systemu Halal.
Przyznanie certyfikatu było poprzedzone szczegółową kontrolą fabryki i wszystkich dostawców, potwierdzające spełnienie wszystkich wymagań.
To kolejny certyfikat po HACCP, indoor Air Comfort i U.S Green Bulding Council, potwierdzający najwyższa jakość produktów Ucrete i przydatność dla każdego rodzaju zakładu przetwórstwa żywności oraz kuchni i restauracji.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25