100 wydanie Forum Mleczarskie Handel

Aktualności: archiwum (wszystkich: 5566, strona 1 z 372)

Meksykański potentat mleczarski Grupo Lala zamyka działalność w Kostaryce

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-12-04 09:27:12

Po kompleksowej ocenie i dokładnej analizie meksykański potentat mleczarski postanowił zamknąć swoje aktywności prowadzone w innym środkowoamerykańskim kraju – Kostaryce. Firma od pewnego czasu  zwiększa koncentrację na głównych rynkach w celu poprawienia rentowności mleczarni. Działalność Grupy w Kostaryce stanowi 0,4% skonsolidowanej sprzedaży Spółki, znajdują się tam: jeden zakład produkcyjny i jedno centrum dystrybucyjne. Zasoby te zostaną sprzedane.

czytaj więcej »

FrieslandCampina kończy produkcję proszków w dwóch zakładach

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-12-03 10:09:34

Jeden z największych producentów artykułów mleczarskich w Europie, FrieslandCampina, zakończy produkcję proszków w dwóch holenderskich zakładach w Dronrijp i Gerkesklooster. W wyniku tej decyzji od 1 kwietnia 2022 r. zostanie zamknięty zakład w Dronrijp. Z kolei instalacja do produkcji serwatki i mleka w proszku w Gerkesklooster zostanie zlikwidowana 15 stycznia 2021 r. Gerkesklooster będzie kontynuował produkcję serów. Zaprzestanie produkcji proszku w obu lokalizacjach spowoduje zwolnienie 57 osób.

czytaj więcej »

© temar (pph)

Temar (PPH): Polacy preferują łagodne w smaku sery pleśniowe

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-12-03 08:26:06

– Sery z przerostem pleśni na polskim rynku cieszą się coraz większą popularnością, z uwagi na ich wyjątkowy aromat. Jeszcze kilka lat temu konsumenci częściej wybierali sery pozbawione pleśni, ale ta tendencja odwraca się w miarę rozwoju polskiej gastronomii – mówi Aleksandra Makowska, Marketing Manager w firmie Temar (PPH). – Można zauważyć większy popyt na te produkty, co wiąże się z coraz większym wskaźnikiem ich rodzimej produkcji. Sery z przerostem pleśni wykorzystywane są najczęściej na deskę serów, do sałatek lub dań włoskich (pasty, pizza).

czytaj więcej »

© grupa mlekovita

Grupa Mlekovita wprowadza dania gotowe

Źródło: Grupa Mlekovita   Dodano: 2020-12-03 07:40:55

Wychodząc naprzeciw potrzebom klientów, którzy oczekują wciąż nowych produktów, Grupa Mlekovita pracuje nad rozwojem swojej oferty, rozszerzając ją każdego roku o kilkadziesiąt nowości. Tym razem lider branży mleczarskiej wprowadza nową linię dań gotowych Bistro Minutka – paluszki serowe w panierce.

– Kryzys pozwala wyeksponować wartość marki Mlekovita jako renomowanego producenta produktów mleczarskich. Aby utrzymywać silną markę, trzeba jednak stale się rozwijać. W Mlekovicie nieustannie pracujemy nad rozszerzaniem naszego asortymentu, aby móc oferować konsumentom nie tylko kolejne warianty smakowe topowych produktów, ale także nowości produktowe. Taką nowością w naszej ofercie są paluszki serowe w panierce łagodnej lub pikantnej z linii Bistro Minutka. To doskonała propozycja na szybką przekąskę serową na ciepło i odpowiedź na potrzeby konsumentów, poszukujących produktów, które można przygotować w przysłowiową „minutkę” – mówi Prezes Zarządu Grupy Mlekovita, Dariusz Sapiński.

czytaj więcej »

Włochy: Granarolo umieszcza kod QR do aplikacji informującej o COVID-19 na swoich opakowaniach

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-12-01 12:06:28

Czołowy dostawca nabiału na Półwyspie Apenińskim, Granarolo, zdecydował się wesprzeć aplikację Immuni stworzoną przez Ministra Innowacji Technologicznych i Cyfryzacji i zarządzanej przez Ministerstwo Zdrowia, która informuje o zagrożeniu narażenia się na kontakt z wirusem SARS-CoV-2. Na około 10 mln butelek mleka, które są sprzedawane każdego miesiąca, począwszy od 6 listopada, na etykiecie pojawia się kod QR, który umożliwia pobranie aplikacji Immuni.– Postanowiliśmy pomóc w sytuacji bardzo delikatnej dla kraju, oddając do dyspozycji rządu najcenniejszy element, jaki posiadamy, naszą etykietę, która każdego dnia jest obecna w milionach włoskich domów – skomentował Gianpiero Calzolari, Prezes Granarolo. – Nasi konsumenci będą mogli pobrać aplikację za pomocą prostego telefonu komórkowego.

czytaj więcej »

© pim

To już rok Agnieszki Maliszewskiej jako pierwszej Wiceprzewodniczącej COGECA

Źródło: PIM   Dodano: 2020-11-30 14:10:09

Rok temu, 28 listopada 2019 r. w Brukseli odbyło się posiedzenie Prezydium, podczas którego dokonano wyboru przewodniczącego oraz sześciu wiceprzewodniczących COGECA. Agnieszka Maliszewska, Dyrektor Polskiej Izby Mleka, otrzymując 136 głosów, została Pierwszą Wiceprzewodniczącą COGECA.

Przypomnijmy, COGECA to największa i najbardziej wpływowa organizacja lobbingowa na rzecz mleczarstwa w Europie. Prezydencja Komitetu COPA, która odbywa posiedzenia raz w miesiącu oraz Prezydencja Komitetu COGECA tworzą wspólnie Komitet Koordynacyjny, który próbuje wypracować porozumienie w kwestiach dotyczących obu organizacji – COPA i COGECA.

Stanowisko Wiceprzewodniczącej to ogromna szansa, zarówno dla samej wybranej, jak i całej polskiej spółdzielczości mleczarskiej. Objęcie tej zaszczytnej funkcji jest dowodem docenienia ze strony Europy. Dzięki objęciu tej funkcji w większym stopniu słyszalny jest głos Polski na arenie międzynarodowej.

czytaj więcej »

Australia: Bega Cheese przejmuje Lion Dairy & Drinks

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-11-30 11:44:34

Japoński Kirin Holdings za cenę 560 mln USD sprzedał australijskiego producenta nabiału, napojów alkoholowych i soków australijskiej firmie mleczarskiej Bega Cheese. Firma ta od dwóch lat mimo, że jest jednym z najważniejszych dostawców serów, inwestuje także w segment masła orzechowego, majonezów i sosów. Przejęcie powinno wejść w życie z początkiem 2021 r.

Sprzedaż obejmuje aktywności Lion w segmencie mleka, napojów mleczarskich, soków, lodów i wód mineralnych, a także aktywności międzynarodowe i udziały w innych przedsiębiorstwach m.in. w Vitasoy Australia Products (Vitasoy) i Capitol Chilled Foods oraz licencję na używanie marki Yoplait.

Na zakup australijskiego przedsiębiorstwa nie zdecydowały się czołowe mleczarnie z Chin, co wynikało z ochłodzenia stosunków z Australią.

czytaj więcej »

Grupa Lactalis: Nowy zakład kazeiny w Mayenne

Źródło: ouest-france.fr   Dodano: 2020-11-30 11:07:14

Nowa, duża inwestycja Grupy Lactalis dotyczy produkcji proszków mlecznych w szczególności dla żywności dla niemowląt, żywności dla sportowców i żywienia klinicznego. Cała inwestycja pochłonie 8,7 mln euro i – co warte zauważenia uzyskała – grant Kraju Loary na poziomie 840 tys. euro. Wywołało to gorące komentarze w gronie lewicy i ekologów co do sensu wspierania tak dużych przedsiębiorstw i to bez zawarcia zobowiązań środowiskowych. To nieuzasadnione – cytuje ekologów francuski portal ouest-france.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Udział Almette w rynku wzrósł

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-11-26 11:37:44

– Almette to marka, którą praktycznie każdy sklep spożywczy ma – mówi Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – Pokazuje to siłę naszego brandu i jego znaczenie dla handlu. Dział sprzedaży Hochland jest tak zbudowany, by jak najlepiej adresować potrzeby naszych Klientów i wspierać ich w rozwoju całej kategorii sera. Nad wsparciem poszczególnych kanałów sprzedaży pracują multidyscyplinarne zespoły, by jak najlepiej budować wartość rynku sera. Mamy świadomość, że to na nas, jako na liderze rynku sera, spoczywa odpowiedzialność za rozwój kategorii. Nasze udziały w segmencie serów puszystych twarogowych wynoszą 69,7% (wartość, źródło: Nielsen, MAT SEP 2020) i wzrosły o 5% rok do roku (wartość, źródło: Nielsen MAT SEP 2020 vs. MAT SEP 2019). Naszym sposobem na dalszy rozwój jest zrozumienie i kreowanie potrzeb konsumentów oraz jak najtrafniejsze realizowanie tych marzeń. Jestem przekonany, że połączenie produktowej siły Almette z siłą marki oraz ze zrozumieniem konsumentów zabezpieczy kolejne lata rozwoju biznesu.

czytaj więcej »

© polmlek

Grupa Polmlek: Oferujemy produkty poszukiwanej jakości

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-11-24 11:06:48

– Produkty nabiałowe wytwarzane w Grupie Polmlek w większości oznakowane są znakiem „Wyprodukowano bez stosowania GMO” – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Joanna Kołodyńska, Dyrektor Marketingu Grupy Polmlek. – W praktyce oznacza to, że na każdym etapie produkcji dbamy o to, aby surowiec czy gotowy produkt nie miał najmniejszego kontaktu z genetycznie modyfikowanymi organizmami. Nasi dostawcy, którzy dbają o dobrostan swoich zwierząt, wykluczyli pasze zawierające GMO. Odpowiednie standardy są spełniane również podczas skupu, transportu, produkcji czy magazynowania.

czytaj więcej »

Jarocin (OSM): Mleczarnia utrzymuje zyskowność

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-11-24 10:54:20

Mleczarnia Jarocin (OSM) prowadzi skup mleka na terenie powiatu jarocińskiego i pleszewskiego. W 2019 r. spółdzielnia skupiła z własnego terenu działania 23,67 mln litrów mleka, co stanowi 3,4% spadek w porównaniu z rokiem wcześniejszym. Przeciętna dostawa mleka z jednego gospodarstwa indywidualnego wyniosła 496 litrów co drugi dzień i była wyższa o 21 litrów niż w 2018 r.

czytaj więcej »

© piątnica (osm)

Piątnica (OSM) wchodzi do gry o Bielmlek

Źródło: bielsk.eu, kurier poranny   Dodano: 2020-11-24 09:44:21

Spółdzielnia mleczarska Bielmlek, która od ponad roku znajdowała się na krawędzi istnienia może zostać uratowana. Tak można wnosić po tym, jak 19 listopada Rada Wierzycieli upadającej firmy wskazała Piątnicę jako partnera do restrukturyzacji Spółdzielni Bielmlek. Firma jest obecnie w sanacji. Piątnica (OSM) zapowiada zachowanie miejsc pracy, przywrócenie produkcji i odbudowę skupu mleka.

czytaj więcej »

© sertop

Sertop: Najpopularniejsze są czyste smaki serów topionych

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-11-23 11:13:28

– Jesień i zima są porami roku, w których obserwujemy wzmożone zainteresowanie sprzedażą naszych produktów – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Aneta Będkowska, Marketing Manager w Sertop. – Różnorodność smaków i gramatur sprawia, że każdy konsument znajduje coś dla siebie. Które smaki sprzedają się najlepiej? Zdecydowanie czyste smaki, bez dodatków (Złoty Ementaler, Gouda, Tylżycki, Cheddar). Najpopularniejsze serki smakowe to te z dodatkiem szynki, czosnku, pomidorów, papryki i borowików, po które klienci sięgają zwłaszcza w okresie świątecznym.

czytaj więcej »

© łowicz (osm)

Łowicz (OSM): Nasz asortyment powstaje z mleka od krów karmionych paszami bez GMO

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-11-22 15:00:37

– Całość asortymentu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu produkowana jest bez stosowania GMO – mówi Iwona Grzybowska, Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM). – Pasze, którymi karmione są krowy naszych dostawców nie zawierają modyfikowanych organizmów, co w konsekwencji oznacza, że pozyskiwane mleko nie jest nimi skażone – podkreśla nasza rozmówczyni.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Segment detaliczny serów pleśniowych w Polsce wyraźnie urósł

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-11-22 14:49:21

– Ojczyzną serowarstwa jest Francja – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – Dostępnych jest ponad 500 gatunków sera, stamtąd pochodzą także najbardziej znane na świecie sery pleśniowe, które produkuje się obecnie już w całej Europie. Proces produkcji bazuje na tradycyjnych francuskich recepturach sprzed 700 lat. Wraz z rozwojem techniki proces ten zmienił się i odbywa się dziś w bardzo nowoczesnych zakładach. Połączenie najnowszych technologii z elementami tradycyjnych metod wytwarzania zapewnia pełne bezpieczeństwo, ale także pozwala cieszyć się walorami smakowymi znanymi ludzkości od wielu stuleci. Prawie każdy słyszał o wspaniałym serze brie czy camembert.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij