Branża Mleczarska 100 Firm

Aktualności: archiwum (wszystkich: 5869, strona 1 z 392)

© forum mleczarskie

Łask (OSM): Mleczarnia planuje inwestycje w konfekcjonowanie i pakowanie próżniowego serów i twarogów

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-07-30 09:00:26

Ja podaje Zarząd mleczarni, w 2020 r. dynamika skupu w stosunku do roku 2019 wyniosła 98,4%. Spółdzielnia skupiła ogółem 11,47 mln litrów mleka. Z zakupionego surowca wyprodukowano 932 tys. l mleka spożywczego, 290 ton serów dojrzewających, 403 tony twarogów, 187 tys. l śmietany normalizowanej, 206 ton masła, oraz 374 tys. l maślanki.

Jak podkreśla Zarząd: – Nasze wyroby są tradycyjne, zdrowe i bezpieczne. Wiele wysiłku wkładamy, aby uwidocznić i podkreślić ich atrakcyjność. Dużym zainteresowaniem konsumentów cieszą się produkowane przez nas: twaróg półtłusty krajanka, twaróg śmietankowy oraz klinek. Wszystkie te produkty pozwalają na korzystne spieniężanie przerobionego surowca dlatego będziemy dokładać wszelkich starań, aby zwiększać ich produkcję.

czytaj więcej »

KaMos (SM): Spółdzielnia stabilizuje przychody i zmniejsza straty

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-07-28 13:49:30

Dla wielu spółdzielni mleczarskich ostatnie lata nie należały do łatwych. Mleczarni KaMos (SM) udało się jednak poprawić sytuację: jej przychody ze sprzedaży ogółem za 2020 r. w wysokości 25,26 mln zł tylko nieznacznie zmieniły się w porównaniu do wyniku z 2019 r.: 25,53 mln zł. Bardzo istotne znaczenie miało jednak zmniejszenie straty netto: w 2020 r. spadła ona bowiem do poziomu 30 tys. z poziomu 104 tys. zł w 2019 r. Stratę bilansową Spółdzielnia pokryła z funduszu zasobowego.

czytaj więcej »

© fonterra

Nowa Zelandia: Kolejny zakład Fonterry przechodzi na biomasę drzewną

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-07-28 09:03:10

Fonterra ogłosiła szczegóły przejścia serowni Stirling w Otago z węgla na biomasę drzewną. Proces przekształceń zostanie zakończony w sierpniu 2022 r. Cała Fonterra wyeliminuje węgiel do 2037 r. Dzięki przejściu serowni Stirling na biomasę drzewną roczne emisje zakładu zmniejszą się o 18 500 ton CO2 – odpowiednik usunięcia z dróg ponad 7000 samochodów.

– Zrównoważony rozwój leży u podstaw naszej strategii, a ten projekt jest czymś, co będzie dobre dla środowiska i lokalnej społeczności. Oprócz braku węgla, nowy kocioł przyniesie dodatkowe korzyści dla środowiska, w tym zmniejszenie ilości ścieków, hałasu, odpadów stałych trafiających na wysypiska i emisji do atmosfery. Nasz zakład w Stirling eksportuje do klientów w ponad 10 krajach, w tym w Japonii i Korei Południowej – skomentował Richard Gray, Dyrektor Generalny Operacji na Wyspie Południowej w mleczarni Fonterra.

czytaj więcej »

© sokołów (zm)

Sokołów (ZM): Sprzedaż towarów rośnie szybciej niż sprzedaż wyrobów

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-07-27 11:07:26

Mleczarnia zlokalizowana w Sokołowie Podlaskim osiągnęła w 2020 r. dodatnią dynamikę sprzedaży. Zwraca uwagę jednak szybszy wzrost sprzedaży towarów z 54,96 do 59,81 mln zł (+8,8% wzrostu). Sama sprzedaż wyrobów to już mniejsza kwot i słabsza dynamika. W 2019 r. było to 31,79 mln zł wobec 33,82 mln zł w 2020 r. (6,4% wzrost). W ostatnim roku przychody ogółem osiągnęły poziom 94,69 mln zł wobec 87,1 mln zł w 2019 r. Rok obrotowy 2020 firma zamknęła zyskiem netto w kwocie 5,76 mln zł.

czytaj więcej »

Siedlce (OSM): Żegnamy Tadeusza Remiszewskiego

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-07-27 10:09:02

Mleczarnia Siedlce (OSM) poinformowała, że po ciężkiej chorobie dnia 23 lipca 2021 r., przeżywszy 74 lata, zmarł Tadeusz Remiszewski. Był wieloletnim Prezesem Zarządu, Wiceprezesem i pracownikiem siedleckiej mleczarni. Przez całe swoje zawodowe życie był oddanym i zaangażowanym mleczarzem i spółdzielcą.

czytaj więcej »

Belgia: Zakład mleczarni Savencia w Corman zalała powódź

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-07-26 12:10:56

Francuska mleczaria Savencia Fromage & Dairy poinformowała, że w katastrofalnych powodziach, które nawiedziały w połowie miesiąca region Liège w Belgii, ucierpiał jej zakład specjalizujący się w produkcji masła i tłuszczów mlecznych. Jak podaje Savencia Fromage & Dairy, fala niosąca wezbrane wody rzeki Vesdre przyniosła wiele zniszczeń. Na szczęście w związku z zapowiedzią złych warunków pogodowych, na kilka godzin przed zdarzeniem, kierownictwo zakładu podjęło działania mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa i ewakuowało wszystkich zatrudnionych pracowników. Ze względu na bezprecedensową skalę katastrofy straty materialne w infrastrukturze są jednak znaczne i są nadal oceniane. 

czytaj więcej »

Łotwa: Food Union ogłasza inwestycje w energię odnawialną

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2021-07-26 11:47:25

Food Union, grupa zajmująca się produkcją oraz dystrybucją lodów i produktów mleczarskich, ogłosiła, że jej zakład Premia iIsbjørn Is przestawia się na energię słoneczną.

– Jako jeden z wiodących producentów lodów i produktów mlecznych w regionie bałtyckim o rosnącej globalnej obecności, stale monitorujemy i weryfikujemy sposoby ograniczania naszego wpływu na środowisko. Poszukujemy alternatywnych źródeł energii odnawialnej, aby zrównoważyć nasze potrzeby energetyczne w miarę dalszego rozwoju – skomentował Normunds Staņēvičs, Dyrektor Generalny Food Union.

– Cieszymy się, że możemy ogłosić nasze inwestycje w odnawialne źródła energii i planujemy nadal dostarczać naszym klientom najlepsze lody z możliwych. Premia jest największym producentem lodów w Estonii i rozumiemy, że musimy zrobić wszystko, co w naszej mocy, aby zminimalizować wpływ naszej produkcji i działalności na środowisko  – powiedział Aivar Aus, Prezes Zarządu Premia iIsbjørn Is z Norwegii.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Michowianka (SM): Mniejszy skup i mniejsze obroty. Wzrost produkcji twarogów

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2021-07-22 15:18:49

– Podobnie jak wiele mleczarni w Polsce posiadamy nie w pełni wykorzystane moce przerobowe. Mimo podnoszenia ceny mleka wciąż odczuwamy brak surowca – zauważa Marek Barszcz, Prezes Zarządu mleczarni Michowianka (SM). W 2020 r skupiono 30,7 mln. l mleka tj. mniej o 4,2 mln. l. Dynamika w skupie wyniosła 88%.

Struktura sprzedaży wartościowo poszczególnych wyrobów przedstawiała się następująco: sery żółte: 32%, twarogi 27%, masło 21%. W minionym roku spadała produkcja masła w blokach oraz serów typu holenderskiego 30% i 45%, a rosła produkcja twarogu formowanego, sera Hipokryta i Dublet oraz serka Figaro.

czytaj więcej »

Antoni Żdanuk, Prezes Zarządu © forum mleczarskie

Mleczarnia Łapy (SM): Nasze zdolności przerobowe to 180 tys. l mleka dziennie. Skok eksportu mleka w proszku

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2021-07-22 14:38:58

W 2020 r. mleczarnia Łapy (SM) uzyskała przychody ze sprzedaży w wysokości 59,5 mln zł tj. 2,8% więcej niż w 2019 r. Zysk netto wyniósł 129 tys. zł. Skupiono 34,5 mln l mleka, a dokupiono 3,26 mln litrów. W sumie było to 1,4 mln l surowca więcej niż w 2020 r.

Jak podaje Zarząd mleczarni, w 2020 r. aż 72% wytwarzanych tu produktów zostało wyeksportowanych (wzrost o 18%). 71% całej sprzedaży zakładu stanowi mleko w proszku, galanteria 9,8%, masło 9,5%, a sery dojrzewające 3% sprzedaży.

czytaj więcej »

Sprzedaż produktów dla HoReca poprawia wyniki mleczarni © frieslandcampina

FrieslandCampina ze spadkiem skupu mleka w pierwszym półroczu

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2021-07-22 10:47:05

Holenderski gigant mleczarski nie miał łatwego pierwszego półrocza. Cena mleka dla zrzeszonych dostawców wzrosła o 1,8% do 37,25 euro za 100 kg mleka w porównaniu z pierwszą połową 2020 r. mimo to podaż mleka spadła o 2,2% do 5 mln ton ze względu na stosunkowo zimną pogodę w pierwszych miesiącach 2021 r. i wysokie ceny pasz dla zwierząt. Na domiar kłopotów przychody działów Specialized Nutrition i Ingredients były pod presją ze względu na trudny rynek odżywek dla niemowląt. W rezultacie przychody te spadły odpowiednio o 14,9% i 3,9%. Co warte zauważenia, sprzedaż produktów marki Friso Gold w Chinach i Hongkongu spadła, podczas gdy Friso Prestige w segmencie ultra premium w Chinach rosła. Wyższe wolumeny i wzrost cen przyczyniły się do wzrostu przychodów w segmencie żywienia medycznego, seniorów i żywienia sportowego.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Ceny surowca idą w górę w wymiarze rok do roku

Źródło: KZSM za GUS   Dodano: 2021-07-22 09:58:37

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w czerwcu 2021 r. wyniosła 150,22 zł/1 hl i była wyższa o 15% niż w czerwcu 2020 r. Cena skupu mleka w odniesieniu do maja 2021 r. była o 0,8% niższa.

Najwyższe ceny w czerwcu 2021 r. wg województw:

podlaskie 154,58 zł/1 hl, lubuskie 153,64 zł/1 hl, warmińsko-mazurskie 152,34 zł/1 hl.

czytaj więcej »

tetra pak

Tetra Pak i Stora Enso łączą siły, by potroić możliwość recyklingu kartonów po płynnej żywności w Polsce

Źródło: Tetra Pak   Dodano: 2021-07-21 15:01:29

W ramach współpracy, która była poprzedzona kompleksowym studium wykonalności, w zakładzie produkcyjnym Stora Enso w Ostrołęce zostanie stworzona wielkoskalowa linia do rozwłókniania kartonów. Linia potroi roczną zdolność recyklingu zużytych kartonów po płynnej żywności w Polsce z 25 000 do 75 000 ton. Pozwoli to na recykling ich całego wolumenu w kraju, a także odzysk surowców z opakowań z innych państw, w tym Węgier, Słowacji, Czech.

Cała inwestycja wyniesie 29,1 mln euro. Stora Enso przeznaczy 17 mln euro na nową linię do rozwłókniania, która pozwoli odzyskiwać włókna celulozowe, podczas gdy Tetra Pak wraz z firmą Plastigram zainwestują łącznie 12,1 mln euro w budowę dodatkowej linii, która pozwoli na odzyskiwanie i osobny recykling polimerów oraz aluminium przy użyciu opatentowanej technologii separacji. Obie linie będą działać od początku 2023 r.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Kosów Lacki (OSM): Inwestycje w linie do pakowania i konfekcjonowania

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2021-07-21 13:19:37

Mleczarnia Kosów Lacki (OSM) podsumowała 2020 r. Pomimo zawirowań w handlu, szczególnie zagranicznym ale też wewnętrznym (gastronomia), do Spółdzielni w ramach realizowania kolejnego wniosku z dofinansowaniem ARiMR trafił szereg maszyn i kompletnych linii produkcyjnych. I tak zamontowano:

– analizator BacSomatic do jednoczesnego badania OLD i komórek somatycznych w mleku świeżym,

– wirówkę do mleka tzw. Baktofugę,

– linię do pakowania twarogu marki Ulma,

– linię do pakowania sera marki Ferrari,

– linię do konfekcjonowania sera marki Ulma,

– półautomatyczną solownię do załadunku i rozładunku świeżego sera.

czytaj więcej »

Milkeffekt zmienia logo

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2021-07-21 13:09:25

Milkeffekt to czeska firma produkująca sery u podnóża Beskidów. Specjalizuje się w produkcji tradycyjnych serów czeskich i słowackich. Od 2009 r. posiada uznawany na całym świecie certyfikat IFS (International Food Standard). Po długim czasie używania dotychczasowego logotypu, firma zdecydowała się na zmianę. Nowy znak graficzny łączy nowoczesny design i kształt tradycyjnych serów parzonych. Nowe logo będzie sukcesywnie zastępować stare na wszystkich opakowaniach.

czytaj więcej »

© łowicz (osm)

Łowicz (OSM); Konsumenci są mocno związani z produktami kupowanymi na co dzień

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2021-07-20 09:04:00

– W czasie pandemii tematyka produktów spożywczych mających „czysty skład”, walory smakowe i właściwości prozdrowotne zyskała na znaczeniu – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Anna Siuda, Kierownik Działu Marketingu mleczarni Łowicz (OSM). – Konsumenci poszukują „zdrowia” i odporności w produktach spożywczych. Są coraz bardziej świadomi występowania dobroczynnych prebiotyków w produktach nabiałowych, co pozwala dostarczać je organizmowi w naturalny sposób, a nie za pośrednictwem suplementów w postaci farmakologicznej. Produktem w ofercie Łowicz (OSM), z którego płynie bogactwo korzystnych kultur bakterii jest Kefir Kaukaski 1 l, który zawiera aż 11 starannie wyselekcjonowanych szczepów. Jest innowacyjny poprzez zastosowanie enzymu rozkładającego laktozę na błonnik GOS w trakcie procesu technologicznego produkcji.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij