Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

ABC NABIAŁU: Terminy

Tłuszcz w suchej masie

Określenie wyrażające zawartość tłuszczu w produkcie w przeliczeniu na suchą masę tego produktu (czyli na masę produktu po odjęciu masy wody). To wyrażenie zawartości tłuszczu jest najczęściej stosowane w odniesieniu do serów (zawartość tłuszczu w suchej masie jest podawana w procentach). Na podstawie tego wyrażenia można wnioskować o tłustości sera. Ze względu na zawartość tłuszczu w suchej masie wyróżnia się następujące rodzaje serów: śmietankowe (50% tłuszczu w suchej masie), pełnotłuste (45% tłuszczu w suchej masie), tłuste (40% tłuszczu w suchej masie), 3/4 tłuste (30% tłuszczu w suchej masie), półtłuste (20% tłuszczu w suchej masie) oraz chude (<10% tłuszczu w suchej masie).

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25