1. ABC Nabiału
  2. E-dodatki
  3. Stabilizatory, zagęszczacze i emulgatory

Stabilizatory, zagęszczacze i emulgatory

E400 - Kwas alginowy (zagęstnik) (stabilizator) (środek żelujący) (emulgator)

E401 - Alginian sodu (zagęstnik) (stabilizator) (środek żelujący) (emulgator)

E402 - Alginian potasu (zagęstnik) (stabilizator) (środek żelujący) (emulgator)

E403 - Alginian amonu (zagęstnik) (stabilizator) (emulgator)

E404 - Alginian wapnia (zagęstnik) (stabilizator) (środek żelujący) (emulgator)

E405 - Alginian propylenowo-glikolowy (zagęstnik) (stabilizator) (emulgator)

E406 - Agar (zagęstnik) (środek żelujący)

E407 - Karagen (zagęstnik) (stabilizator) (środek żelujący) (emulgator) [A]

E407a - Przetworzony wodorost morski Eucheuma (zagęstnik) (stabilizator) (środek żelujący) (emulgator)

E410 - Mączka chleba świętojańskiego (zagęstnik) (stabilizator) (środek żelujący) (emulgator)

E412 - Guma guar (zagęstnik) (stabilizator)

E413 - Tragakanta (zagęstnik) (emulgator) [A]

E414 - Guma arabska (zagęstnik) (stabilizator) (emulgator) [A]

E415 - Guma ksantanowa (zagęstnik) (stabilizator) [G]

E416 - Guma karaya (zagęstnik) (stabilizator) (emulgator) [A]

E417 - Guma Tara (zagęstnik) (stabilizator)

E418 - Guma gellan (zagęstnik) (stabilizator) (emulgator)

E420 - Sorbitol (i) Sorbitol (ii) Syrop sorbitolowy (emulgator) (środek słodzący) (środek zwilżający)

E421 - Mannitol (środek przeciwspieniający) (środek słodzący)

E422 - Glicerol (emulgator) (środek słodzący) [Z]

E425 - Konjac (i) Konjac guma (ii) Konjac glukomannan (emulgator)

E430 - Polioksyetylen (8) stearynian (emulgator) (stabilizator) [A] [Z]

E431 - Polioksyetylen (40) stearynian (emulgator) [Z]

E432 - Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (emulgator) [Z]

E433 - Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (emulgator) [Z]

E434 - Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu (emulgator) [Z]

E435 - Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (emulgator) [Z]

E436 - Tristearynian polioksyetylenosorbitolu (emulgator) [Z]

E440 - Pektyny (i) pektyna (ii) pektyna amidowana (emulgator)

E441 - Żelatyna (emulgator) (środek żelujący) [Z]

E442 - Fosfatydy amonu (emulgator) [Z]

E444 - Izomaślan octanu sacharozy (emulgator)

E445 - Estry glicerolu i żywicy roślinnej (emulgator)

E450 - Difosforany (i) Difosforan disodowy (ii) Difosforan trisodowy (iii) Difosforan tetrasodowy (v) Difosforan tetrapotasowy (vi) Difosforan diwapniowy (vii) Diwodoro-difosforan wapnia (emulgator)

E451 - Trifosforany (i) Trifosforan pentasodowy (ii) Trifosforan pentapotasowy (emulgator)

E452 - Polifosforany (i) Polifosforan sodu (ii) Polifosforan potasu (iii) Polifosforan sodowo-wapniowy (iv) Polifosforan wapnia (emulgator)

E459 - β-cyklodekstryna (emulgator)

E460 - Celuloza (i) Celuloza mikrokrystaliczna (ii) Celuloza sproszkowana (emulgator)

E461 - Metyloceluloza (emulgator)

E462 - Etyloceluloza (emulgator)

E463 - Hydroksypropyloceluloza (emulgator)

E464 - Hydroksypropylometyloceluloza (emulgator)

E465 - Etylometyloceluloza (emulgator)

E466 - Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy (CMC) (emulgator)

E468 - Sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana (emulgator) (Uwaga: Ten dodatek może być w przyszłości usunięty z listy)

E469 - Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza (emulgator)

E470a - Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych (emulgator) (środek przeciw spienianiu)

E470b - Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu (emulgator) (środek przeciw spienianiu)

E471 - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (emulgator)

E472a - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym (emulgator)

E472b - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym (emulgator)

E472c - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym (emulgator)

E472d - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym (emulgator)

E472e - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym (emulgator)

E472f - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego (emulgator)

E473 - Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych (emulgator)

E474 - Sacharoglicerydy (emulgator)

E475 - Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (emulgator)

E476 - Polirycynoleinian poliglicerolu (emulgator)

E477 - Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego (emulgator)

E478 - Laktydowane estry kwasów tłuszczowych z glicerolem i 1-propanem (emulgator)

E479b - Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych (emulgator)

E481 - Stearyoilomleczan sodu (emulgator)

E482 - Stearyoilomleczan wapnia (emulgator)

E483 - Winian stearylu (emulgator)

E491 - Monostearynian sorbitolu (emulgator) [G] [Z]

E492 - Tristearynian sorbitolu (emulgator) [Z]

E493 - Monolaurynian sorbitolu (emulgator) [Z]

E494 - Monooleinian sorbitolu (emulgator) [Z]

E495 - Monopalmitynian sorbitolu (emulgator) [Z]