3-6 września 2018, Konferencja Naukowo-Techniczna: O energii dla mleczarstwa
W dniach 3-6 września 2018 roku, w pięknie odtworzonym Zamku Biskupim w Janowie Podlaskim, obradowała XXXVII Konferencja nt. „Problemy gospodarki energią i środowiskiem”. Inicjatorem i pomysłodawcą tej najdłużej trwającej imprezy poświęconej w latach 1982-2018 zagadnieniom gospodarowania energią i środowiskiem w przetwórstwie żywności był prof. dr hab. inż. Janusz Budny, przewodniczący Komitetów Organizacyjnych od I do XXXV-tej Konferencji. Obecnie Konferencji przewodniczy prof. dr hab. inż. Ryszard Żywica, natomiast organizacji podjęła się dr hab. inż. Katarzyna Banach, prof. UWM. Szczególnie ważną rolę przy organizacji konferencji odegrał Gospodarz Regionalny – Edward Bajko, Prezes Zarządu Spółdzielczej w Spomlek (SM) w Radzyniu Podlaskim.
20-23 marca 2018, Anuga FoodTec, Kolonia
Oto nowy rekord: 50 tys. odwiedzających z sektora spożywczego pochodzących ze 152 krajów świata. W tegorocznej imprezie, odbywającej się w dniach 20-23 marca, wzięła udział większa niż poprzednio liczba wystawców (o 13%). Organizatorzy wskazują, że więcej gości przybyło z Chin, Włoch, Korei Południowej, Polski, Rosji oraz Ameryki Południowej.
Rozwiązania dla przemysłu podzielone zostały na segmenty: Food Packaging, Safety & Analytics, Food Processing, Food Ingredients oraz Services & Solutions. W zgodnej ocenie wystawców szeroka obecność, międzynarodowy charakter, obecność wybitnych specjalistów i decydentów to walory tegorocznej edycji Anuga FoodTec.