Top Chef Sebastian Olma gotuje z Lazurem

Z doświadczenia wiemy, że temat drugiego śniadania do szkoły to wyjątkowo twardy orzech. Brak pomysłów, co zaSERwować naszym pociechom sprawia, że w rezultacie dzień w dzień pakują do plecaków kromki, kanapki, które najczęściej… wracają z powrotem do domu.

Wierzymy, że dzięki produktom mlecznym dzieci mogą się naprawdę zdrowo rozsmakować w drugim śniadaniu. Mleko, sery żółte, jogurty, twarogi, maślanki i kefiry to przecież nieograniczona ilość kulinarnych możliwości i nieocenione źródło białka, wapnia i fosforu, jak również magnezu, potasu oraz witamin z grupy B, a także A, D i E, czyli składników odżywczych, które dodadzą uczniom energii do nauki.

Wgryźliśmy się więc w temat drugiego śniadania i przygotowaliśmy przepisy. Tradycyjne kanapki wymieniliśmy na gofry na maślance, a serową pizzą i slow-burgerem z podwójnym serem w poręcznych wersjach mini pysznie zastąpiliśmy śmieciowe przekąski. Tym, co na diecie, zaproponowaliśmy (fit)słoik pełen aksamitnego jogurtu i sera, a niezdecydowanym – naleśniki z serowym nadzieniem na słono i słodko.

W naszych przepisach przemyciliśmy różne, niekoniecznie lubiane przez dzieci warzywne (i nie tylko) dodatki, jak choćby kapusta pekińska, rukola, pomidorki koktajlowe i natka pietruszki, które zdecydowanie podkręciły smak mlecznych produktów.

W piątek, 16 listopada, do wspólnego testowania naszych przepisów pod okiem znakomitego szefa kuchni – Sebastiana Olmy, zaprosiliśmy redakcyjne dzieci, bo przecież projekt „Smakuj życie w zdrowym stylu” stworzony został właśnie z myślą o nich