1. Aktualności
  2. Polska

Mlekpol (SM): Skutkiem pandemii jest zainteresowanie mleczarskimi produktami fermentowanymi

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© mlekpol (sm)

– Maślanki należą do grupy produktów, których sprzedaż naturalnie wzrasta w okresie wiosenno--letnim – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Małgorzata Cebelińska, Dyrektor Handlu Mlekpol (SM). – Napoje fermentowane cieszą się wtedy popularnością, ponieważ doskonale pomagają gasić pragnienie i zapewniają przyjemne orzeźwienie w najbardziej upalne dni. Dodatkowo maślanka wyśmienicie smakuje i przede wszystkim pozytywnie wpływa na pracę naszych jelit działając jak naturalny probiotyk. Ponadto jednym ze skutków pandemii jest wyraźne zainteresowanie konsumentów produktami naturalnymi prozdrowotnymi, w tym fermentowanymi, co również wyraźnie przełożyło się na sprzedaż maślanek.

– Od wielu lat najpopularniejszy wśród konsumentów jest naturalny wariant maślanki. Nadaje się ona do bezpośredniego spożycia, ale także znajduje zastosowanie jako dodatek do dań. Nasze maślanki znakomicie sprawdzają się na przykład jako marynata do mięs. Obserwujemy również duże zainteresowanie innymi wariantami smakowymi marki Maślanka Mrągowska, wśród których najchętniej kupowane są: truskawka, owoce leśne i brzoskwinia. Dodatkowo w okresie upałów obserwujemy wzrost zainteresowania orzeźwiającym smakiem cytrynowym – zauważa nasza rozmówczyni. – W naszym portfolio oferujemy aż trzy pojemności maślanek – 1 litr w kartonie lub butelce, a dodatkowo mniejszą porcję 500 ml i 360 ml. Konsumenci najczęściej decydują się na najbardziej ekonomiczny zakup rodzinnego opakowania 1 l – wskazuje Dyrektor Handlu Mlekpol (SM).

– Nasza nowość maślanka naturalna Mazurski Smak 360 ml to produkt on the go – idealna poręczna butelka do zabrania ze sobą w drogę np. na wycieczkę rowerową. Sekretem produktów SM Mlekpol jest surowiec najwyższej jakości czyli polskie mleko pochodzące od krów wypasanych na najczystszych łąkach w Polsce. Nasz cały asortyment wytwarzany jest z poszanowaniem tradycji i lokalności, ale z wykorzystaniem nowoczesnych technik produkcyjnych – co gwarantuje wyjątkową jakość i nadaje niepowtarzalny smak, ceniony przez konsumentów. Kluczowym czynnikiem jest również bogactwo wyboru we wszystkich kategoriach produktowych, dzięki czemu każdy konsument może znaleźć swoje ulubione smaki w najbardziej odpowiadających mu opakowaniach i gramaturach.

– Dzięki 40-letniemu doświadczeniu w branży mleczarskiej potrafimy trafnie ocenić rynek i wyjść naprzeciw oczekiwaniom naszych konsumentów – podkreśla Małgorzata Cebelińska, Dyrektor Handlu mleczarni Mlekpol (SM).

Ostatnie wiadomości o firmie