1. Aktualności
  2. Polska

Jana (ŚSM): Gzik

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Monika Czaplicka

Gzik – jest to serek twarogowy z dodatkiem cebuli, szczypiorku oraz przypraw. Gzik w Wielkopolsce to tradycyjna potrawa, przy­rządzana ze zmielonego twarogu, który następnie miesza się z do­datkiem kwaśnej śmietany, cebuli oraz soli na jednolitą masę. Tak przyrządzony gzik podawany był (i jest nadal) jako dodatek do ziemniaków w mundurkach. Gzik ze spółdzielni Jana (ŚSM) jest kontynuacją tradycyjnej potrawy spożywanej na terenie Wielkopol­ski.

Bazą do wytwarzania gziku jest twaróg produkowany metodą ultrafiltracji co podnosi dodatkowo jego wartość bio­logiczną. Proponowana gramatura produktu stanowi idealną porcję dla całej rodziny.

Opakowanie: 200 g.

Ostatnie wiadomości o firmie