1. Aktualności
  2. Polska

Łowicz (OSM): Rynek maślanki wzrósł znacząco w ostatnim roku

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© łowicz (osm)

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu produkuje szeroki wachlarz produktów we wszystkich kategoriach nabiałowych, w tym także produktów fermentowanych – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Andrzej Chomyszczak, Wiceprezes ds. Handlu i Marketingu w mleczarni Łowicz (OSM). – Maślanki notują dynamiczny rozwój – w ciągu ostatnich 12 miesięcy kategoria wzrosła rok do roku o 8%. Jednym z czynników wpływających na tę sytuację jest trend związany z „czystą etykietą”, co oznacza, że produkty fermentowane zawierają wyłącznie naturalne składniki mleczne i dobroczynne kultury bakterii.

– Dodatkowym atutem maślanek Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Łowicz jest lekkość i nisko­kaloryczność, dzięki niestosowaniu w składzie mleka w proszku. W ofercie Łowicz (OSM) znajdują się maślanki w butelce 750 g oraz w kartonach 1 l. Nie brakuje wersji bez laktozy, wielokrotnie wyróżnianej i nagradzanej na wydarzeniach branżowych. Nowością są opakowania kartonowe o pojemności 1 l z surowców odnawialnych, nadające się recyclingu. Jeżeli chodzi o smaki największą popularnością cieszy się maślanka naturalna. Maślanki smakowe wiodą prym w sezonie letnim, gdzie częściej sięga się po produkty fermentowane, które gaszą pragnienie i jednocześnie sycą. Dla wszystkich klientów przyszykowaliśmy wielką bombę smakową – orzeźwiające maślanki owocowe, które w sprzedaży są od czerwca bieżącego roku.  – mówi Andrzej Chomyszczak, Wiceprezes ds. Handlu i Marketingu w mleczarni Łowicz (OSM).

Ostatnie wiadomości o firmie