1. Aktualności
  2. Świat

Mlekpol (SM): Efekt koronawirusa – popyt na nabiał przesunął się do tradycji

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© mlekpol (sm)

– W związku z wprowadzeniem ograniczeń związanych z liczbą osób w sklepie oraz dbałością o bezpieczeństwo zaobserwowaliśmy znaczące przesunięcie zakupów klientów z nowoczesnych sieci do tzw. tradycji, czyli mniejszych, osiedlowych sklepów – powiedziała Forum Mleczarskiemu Handel Małgorzata Cebelińska, Dyrektor Handlu w mleczarni Mlekpol (SM). – W pierwszym okresie pandemii konsument nie był zainteresowany szerokim asortymentem produktów, ale ograniczał się do wyboru podstawowych i znanych sobie, sprawdzonych wyrobów. Troska o zdrowie na pewno spowodowała rzadsze wizyty i skrócenie czasu zakupów, np. poprzez ograniczenie zakupów z lady obsługowej, na rzecz produktów zapakowanych przez producenta i o większej gramaturze. Wychodząc naprzeciw tym zmianom i naturalnym potrzebom konsumentów, Mlekpol przygotował m.in. nowe porcje serów w plastrach i kawałkach (400-700 g) oraz masła w osełce.

– Na bieżąco analizujemy zachowania konsumentów i najistotniejsze trendy dla branży mleczarskiej są niezmienne, czyli zakup produktów zdrowych, nieprzetworzonych, tradycyjnych i pochodzących z Polski – podkreśliła Małgorzata Cebelińska. – Produkty Mlekpolu od lat goszczą w domach naszych konsumentów, którzy ufają znanym i sprawdzonym jakościowo markom. Polacy, zwłaszcza w okresie pandemii, więcej gotują w domu, samodzielnie przygotowując posiłki. Odpowiadając na ten trend inspirujemy i edukujemy konsumentów poprzez portal najlepszewkuchni.pl – wskazała Dyrektor Handlu mleczarni Mlekpol (SM).

– Zmiany zachowań konsumentów w okresie pandemii odbyły się kosztem nowości czy produktów innowacyjnych pod względem smaków czy opakowań. W tej chwili sytuacja stabilizuje się. Zauważamy większy popyt na produkty fermentowane m.in. jogurty naturalne, kefiry czy Maślankę Mrągowską, które świetnie sprawdzają się jako element posiłku lub dodatek do dań. Produkty te wzmacniają organizm, a ich regularne spożywanie zwiększa odporność i zapewnia naturalną ochronę organizmu – wskazała w rozmowie z Forum Mleczarskim Handel Małgorzata Cebelińska, Dyrektor Handlu w mleczarni Mlekpol (SM).

Ostatnie wiadomości o firmie