1. Aktualności
  2. Polska

Koronawirus: Zakłady mleczarskie skupione na obsłudze branży gastronomicznej tracą rynek

Źródło: Forum Mleczarskie, onet, Dziennik Zachodni, wiescirolnicze.pl
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

Najświeższym przykładem, ale nie jedynym, jest mleczarnia Bieruń (OSM), która w połowie lutego 2020 r. podpisała akt notarialny dotyczący przeniesienia się do Specjalnej Strefy Ekonomicznej w Bieruniu i inwestycji niebagatelnej kwoty – jak na tę branżę – 100 mln zł w ziemię i nowy zakład. Mleczarnia miała przenieść się z działki 1 ha na 12 ha i zainwestować ze środków własnych 30% tej kwoty. Miały powstać oczyszczalnia, magazyny, nowoczesna infrastruktura w tym fotowoltaiczna – pisał Dziennik Zachodni.

Teraz mleczarnia nie chce skupować dużych wolumenów surowca od kilku dużych dostawców jak Przedsiębiorstwo Nasienne „Księży Las”, które produkują po kilkanaście tysięcy litrów mleka dziennie – twierdzi portal wiescirolnicze.pl

Jak dowiaduje się Forum Mleczarskie, sytuacja jest trudna dla tych mleczarni, które postawiły w dużym stopniu na obsługę sektora HoReCa: restauracji, kawiarni, hoteli, pierogarni, lodziarni itd. oraz szkół, przedszkoli, szpitali i sanatoriów. Dotyczy to zwłaszcza małych zakładów, które miały kłopoty w spełnieniu oczekiwań sieci handlowych co do ceny i wolumenu dostaw.