1. Aktualności
  2. Polska

Laktopol: Rok pełen inwestycji

Źródło: Laktopol
Autor: Janusz Górski
© laktopol

Obecnie Laktopol znalazł się w punkcie, w którym nie jest w stanie zaspokoić potrzeb wszystkich odbiorców. Dlatego już w 2019 r. Grupa poczyniła wiele inwestycji, które miały na celu zwiększenie wydajności. W Suwałkach zakończono modernizację urządzeń suszarniczych, a laboratorium zyskało najnowocześniejsze urządzenia do szybkich analiz surowca i proszku.

W Laktopolu-A w Łosicacach oddano natomiast do użytku nową Stację Uzdatniania Wody oraz zakupiono linię pakującą do masła. Trwały także prace przy linii UHT, działano ponadto przy automatyzacji odbioru surowców i dystrybucji na działy produkcyjne.

– W tym roku kontynuujemy w Suwałkach prace inwestycje zwiększające wydajność kolejnych wież. Zakład ten planuje również całkowite przejście z oleju opałowego na gaz. W Łosicach zaś zostaną zakupione kolejne urządzenia pakujące do masła i miksów, uruchomiona zostanie linia do produktów UHT. Ruszy tam także inwestycja związana z budową układu trigeneracji wraz z niezbędną infrastrukturą. Projekt ten otrzymał dofinansowanie z  NFOŚiGW – mówi Olgierd Meysztowicz.– W 2020 roku planujemy wypuścić na rynek zupełnie nowe produkty. Za ich produkcję odpowiedzialne będą zakłady w Suwałkach, Łosicach i Marszowicach.

W skład Grupy Kapitałowej Polindus-Laktopol wchodzą m.in. spółki Polindus (Kraków), Laktopol (Suwałki), Laktopol-A (Łosice) Polindus (Gąsewo), Polindus Ex Monts De Joux Polska (Marszowice). W sumie Grupa posiada 12 linii produkcyjnych oraz 5 wież suszarniczych. Rocznie skupuje 100 mln litrów mleka, co stanowi znaczny wzrost w stosunku do roku 2018. Produkcja proszków mlecznych w całej Grupie to niemal 73 tys. ton, a masła 8,5 tys. ton. Obecnie Polindus-Laktopol zatrudnia ponad 550 osób.

– Twórcami naszego sukcesu są przede wszystkim ludzie zaangażowani w swoją pracę. W naszych zespołach mamy zarówno doświadczonych, jak i młodych, niezwykle ambitnych pracowników. O tym, jaką wartość stanowi dobra załoga całej Grupy, idealnie współpracująca ze sobą, przekonaliśmy się w zeszłym roku, który był w branży mleczarskiej nietypowy z uwagi na rozchwianie rynku światowego mleka czy anomalie pogodowe. To właśnie dzięki staraniom pracowników różnego szczebla udało nam się utrzymać produkcję na dotychczasowym, wysokim poziomie jakościowym i ilościowym – tłumaczy Olgierd Meysztowicz, właściciel, a jednocześnie Prezes Zarządu.

– Dzisiaj na świecie naszym znakiem rozpoznawczym stał się Instant Fat Filled Milk Powder – zamiennik mleka pełnego w proszku z dodatkiem tłuszczu roślinnego. 100% produkcji eksportowane jest na rynki państw trzecich, głównie Afryki i Azji. W sumie to aż 90 krajów. Pozostałe proszki w większości przeznaczamy na rynek krajowy, do naszych stałych odbiorców – mówi Edyta Kowalewska, Kierownik Handlu firmy Laktopolu w Suwałkach. – W Polsce szczególnie doceniane są masła produkowane w Łosicach. Tylko w zeszłym roku wiele naszych produktów otrzymało kilka ważnych nagród i wyróżnień, m.in. Niedźwiedzia Biznesu (za Tradycyjne Masło z Łosic), Nagrodę Dobry Produkt (za Tradycyjną Osełkę Masła z Łosic) czy znaki Jakość Tradycja oraz Doceń Polskie. Eksportujemy je głównie do państw UE, a od niedawna także na Kubę – dodaje Monika Czapska-Zych, Dyrektor Zakładu Mleczarskiego Laktopol-A w Łosicach.

W ubiegłym roku spółki Polindus Kraków oraz Laktopol obchodziły 30-lecie swojego istnienia. W lipcowych obchodach uczestniczył prezydent Suwałk Czesław Renkiewicz, który wręczył Olgierdowi Meysztowiczowi oraz dyrektorowi zakładu, Lechowi Antonowiczowi, Medal za zasługi dla miasta. 20 lat na rynku świętował także Polindus Gąsewo, którego głównym zadaniem jest skup mleka dla Grupy.

© laktopol

Ostatnie wiadomości o firmie