Endress+Hauser: Oszczędności w zakładzie produkcyjnym? Inline quality control – pomiary bezpośrednio w procesie
Brak konieczności pobierania próbek oraz natychmiastowa informacja o wartościach mierzonych to podstawa w usprawnieniu pracy instalacji w zakładzie, a także znaczne zmniejszenie kosztów. Obecnie, kontrola jakości produktu dokonywana jest najczęściej na podstawie analiz laboratoryjnych wybranych parametrów. Podstawową wadą takich analiz jest to, że nie gwarantują one wyników w czasie rzeczywistym. Dla przykładu, jeżeli otrzymamy wynik po ok. 20 minutach od pobrania próbki, będzie on już nieaktualny, ponieważ obrazuje stan, jaki występował prawie pół godziny temu. W tym czasie cenna szarża produktu mogła już ulec znaczącym zmianom.
Dodatkowo czynności związane z przygotowaniem próbki są często pracochłonne i istnieje przy tym możliwość popełnienia błędów. Należy zauważyć, że pomiar wykonywany bezpośrednio w procesie pozwala wykryć odchylenia oraz podjąć niezbędne, natychmiastowe działania, które mogłyby uratować partię produktu, poprzez skorygowanie parametrów procesu. Firma Endress+Hauser dostarcza urządzenia, dzięki którym można dokonywać pomiarów inline (bezpośrednio w procesie). Większość parametrów mierzonych w przemyśle spożywczym, takich jak np. gęstość, stężenie, pH, czy przewodność elektrolityczna mogą zostać z powodzeniem zmierzone za pomocą urządzeń od Endress+Hauser. Nowoczesna aparatura pomiarowa jest przeznaczona dla przemysłu spożywczego, spełniając wszelkie wymagania norm higienicznych, takich jak EHEDG oraz PZH.
Najważniejszą korzyścią z pomiarów inline jest uzyskanie wartości w czasie rzeczywistym. Jest to doskonała metoda uzupełniająca pracę laboratorium kontroli jakości w zakładzie spożywczym. Dzięki możliwości podjęcia natychmiastowych działań w sytuacji wystąpienia zmian w procesie, ilość przestojów można praktycznie wyeliminować.
Więcej informacji na: https://eh.digital/endress_pl