1. Aktualności
  2. Polska

Kulinaria: Wieluń (SDM) - Przepis na sernik krakowski z rodzynkami

Źródło: Wieluń (SDM)
Autor: Monika Czaplicka
© Wieluń (SDM)

Przygotuj kruche ciasto. Mąkę, posiekane masło, cukier, jajko i śmietanę wymieszaj mieszadłami miksera. Przełóż na stół i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto podziel w proporcji 2:3. Większą część ciasta rozwałkuj i wylep nim dno prostokątnej blaszki o wymiarach 22 x 28 cm. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 10 minut.Przygotuj masę serową. Rodzynki oprósz mąką. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj ser, miękkie masło i budyń w proszku. Wszystko delikatnie wymieszaj. Na koniec wsyp rodzynki. Masę serową przełóż do formy z ciastem.

Wyrównaj powierzchnię. Zmniejsz temperaturę w piecu do 170 st. C. Sernik wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut w 170 st. C. Pod koniec pieczenia resztę ciasta rozwałkuj i potnij na centymetrowe pasy. Ułóż je na powierzchni sernika, posmaruj roztrzepanym z łyżką wody żółtkiem i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz, aż kratka z ciasta się lekko zarumieni (około 20 minut).Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gładki, gęsty lukier i posmaruj nim wierzch wystudzonego ciasta.Składniki :ciasto:• 350 g mąki• 250 g masła• 150 g cukru• 1 jajko• 1 łyżka śmietany 18%• 1 żółtkomasa serowa:• 1 kg Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony• 250 g cukru • 5 jajek (L)• 150 g masła• 1 budyń waniliowy• 80 g rodzynek• 1 łyżka mąki• lukier:• 200 g cukru pudru• kilka łyżek soku z cytryny

Ostatnie wiadomości o firmie