1. Aktualności
  2. Świat

Glony sposobem na zwiększenie poziomu kwasów Omega 3 w nabiale

Źródło: www.harper-adams.ac.uk/news
Autor: Janusz Górski
© fm

Zwiększenie poziomu kwasów Omega 3 w mleku i jego przetworach jest możliwe i od wielu lat jest przedmiotem badań naukowców zajmujących się artykułami mleczarskimi. Naukowcy z Harper Adams University z Newport, w Shropshire udowodnili, że zwiększenie poziomu kwasów Omega 3 w mleku, a następnie również w serach jest możliwe jeśli do diety krów wprowadzi się mikroalgi (glony).


Badanie przeprowadzono na krowach rasy holsztyńsko-fryzyjskiej. Otrzymane od nich mleko i przetwory nie różniły się smakiem od swych tradycyjnych odpowiedników.
Najlepszych źródłem kwasów Omega 3 są ryby, ale niski poziom ich konsupcji jest problemem w wielu krajach, także w Polsce. Kwasy Omega 3 są istotnym elementem profilaktyki zawałów choroby niedokrwiennej serca, depresji, wspomagają także umiejętność uczenia się.