1. Aktualności
  2. Polska

Cypryjskie Centrum Promocji Handlu propaguje ser halloumi w Polsce

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Monika Czaplicka
© materiały prasowe
© materiały prasowe

Ser halloumi to znany niemal na całym świecie biały, półtwardy cypryjski ser. Oryginalny ser halloumi jest wytwarzany z mleka owczego lub z odpowiedniej mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego z dodatkiem mięty. W jego skład wchodzi max. 46% wody, min. 43% tłuszczu, 22% białka i ok. 3% soli. Wyłączne prawo do jego produkcji i nazwy posiada Cypr.


Ser halloumi można podawać na wiele sposobów. Najchętniej jest on jednak spożywany na ciepło, w formie grillowanej lub smażonej. Halloumi nie topi się bowiem pod wpływem temperatury, lecz nabiera delikatnej konsystencji i wybornego smaku. Ser ten może być podawany także na świeżo. Istotny jest przy tym fakt, że nie kruszy się on przy krojeniu. Halloumi znakomicie smakuje w zestawieniu z makaronem czy jajecznicą, a także jako dodatek do sałatek, a nawet deserów.
Propagatorem sera halloumi w Polsce jest Cypryjskie Centrum Promocji Handlu, które w listopadzie w Hotelu Sheraton w Warszawie zorganizowało spotkanie, pozwalające uczestnikom odkryć jego różnorodne walory smakowe pod postacią cypryjskich specjałów.
Więcej informacji można uzyskać: www.cyprustrade.pl