1. Aktualności
  2. Polska

Grupa Polmlek: Sery Warmia -Basztowy, Gouda Extra, Tylżycki oraz Mlekdamer

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Monika Czaplicka

Grupa Polmlek wprowadziła na rynek Sery Warmia: Basztowy, Gouda Extra, Tylżycki oraz Mlekdamer w blokach po 3 kg z nową etykietą z aplą.
Ser Basztowy należy do grupy serów typu szwajcarskiego i charakteryzuje się oczkami o zróżnicowanej ilości i wielkości. Gouda Extra z dużymi oczkami łączy walory smakowe sera Gouda z upodobaniem konsumentów do dużych oczek w serze.

Wraz z dojrzewaniem zmienia się smak sera – od łagodnego, lekko kwaskowego w serach młodych, do bardziej pikantnego w serach starszych. Niezależnie od stopnia dojrzałości ser zawsze ma bardzo dobry smak, czasem nawet lekko słodkawy lub orzechowy.
Ser Tylżycki należy do grupy serów podpuszczkowych dojrzewających. Ma liczne, drobne i lekko spłaszczone oczka. Charakteryzuje się intensywnym aromatem i lekko pikantnym smakiem, który nabiera ostrości w miarę dojrzewania. Zawiera niezbędne dla organizmu witaminy z grupy B, a także A, D oraz wapnia i innych związków mineralnych.
Ser Mlekdamer to ser typu szwajcarskiego, podpuszczkowy o zawartości tłuszczu 45% w suchej masie, produkowany z dodatkiem bakterii propionowych. Ma charakterystyczny wyrazisty aromat, słodkawo-orzechowy smak oraz oczka wielkości wiśni lub orzecha włoskiego.
Sery nadają się na „deskę serów”, doskonale smakują serwowane np. z winogronami, oliwkami oraz jako składnik kanapek i sałatek.