1. Aktualności
  2. Świat

Sylwester z Forum Mleczarskie: Gouda z szampanem na 40-lecie firmy Henri Willig

Źródło: Forum Mleczarskie, Joanna Górska, Holland Media Tour
Autor: Janusz Górski
© henri willig

W odchodzącym roku holenderska firma mleczarska Henri Willig obchodzi 40-lecie swojego istnienia. Z tej okazji wdrożono do sprzedaży nowy ser typu gouda z mleka koziego z dodatkiem szampana. Ser kozi Saveur Champagne to mody ser o delikatnym łagodnym smaku z bogatym nutą szampana w tle. Ser zawiera także 10 g 24-karatowego złota. Waga sera to 8 funtów, a jest on wytwarzany wyłącznie na zamówienie. Ser kozi z szampana to duma kunsztu serowarskiego firmy. Ser jest produkowany pod marka Polderkaas.


Najlepsze sery Henri Willig oglądaliśmy podczas Media Tour w dniach 7-12 grudnia br. Forum Mleczarskie uczestniczyło w nim jako jedyne media z Polski na zaproszenie holenderskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Media Tour odbywał się w ramach rządowego projektu promującego holenderskie mleczarstwo za granicą pod nazwą: Dutch Dairy: Now and in the future. W wyjeździe uczestniczyło kilkunastu dziennikarzy branżowych z prasy i narodowych telewizji z 25 krajów (Europa, Ameryka Południowa, Azja, Afryka). Forum Mleczarskie było jedynym polskim medium reprezentującym nasz kraj. Naszą wysłanniczką była Joanna Górska – specjalizująca się w rynkach zagranicznych oraz serach świata.