1. Aktualności
  2. Polska

Turek: Sery twarogowe kozie prawdziwą gwiazdą rynku

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© fmh

– Zauważamy podobne tendencje w tej kategorii jak i w kategorii serów wytwarzanych z mleka krowiego, ponieważ sery twarogowe dużo szybciej zyskują uznanie – mówi w rozmowie z Forum Mleczarskie Handel Katarzyna Michalik, Brand Manager Turek Fresh w Mleczarni Turek. – Ten segment rynku rozwija się zdecydowanie bardziej dynamicznie, ma na to zapewne wpływ zarówno cena jak i sama popularność serów twarogowych w naszym kraju. Mimo że jak na razie jest to nadal mały podsegment rynku, sery kozie to wdzięczna kategoria, której wartość rośnie w tempie 27% rocznie (podczas gdy sery twarogowe z mleka krowiego tylko 4% wg Turek za Nielsen – Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska, sprzedaż wartościowa w okresie Kwiecień\'11-Marzec\'12 vs Kwiecień\'12-Marzec\'13 w kategorii sery białe) – wskazuje Katarzyna Michalik.


– Mleczarnia Turek jest producentem dwóch serów z sera koziego. Są to Turek Kozi (ser twarogowy 150 g) oraz Turek Camembert z mleka koziego 120 g (ser pleśniowy), oba produkty produkowane są w 100% z mleka koziego i cieszą się niesłabnącym uznaniem naszych konsumentów – wskazuje Katarzyna Michalik.
– Dla producentów serów kozich dużą barierą jest nadal dostępność mleka koziego. Zbudowanie własnej strefy skupu mleka to długi proces. Jednakże wzrost popytu powoli wymusza podaż - podsumowuje Katarzyna Michalik, Brand Manager Turek Fresh w Mleczarni Turek.
Więcej na ten temat w Forum Mleczarskie Handel 3/2013