1. Aktualności
  2. Polska

KSM: VI Euroforum Polskiego Mleczarstwa

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Monika Czaplicka
© fmh
© fmh

W dniach 14-16 maja 2013 r. Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy zorganizowało VI Euroforum Polskiego Mleczarstwa połączone z XXIV Krajową Oceną Serów i Twarogów.
Otwarcia dokonali prof. dr hab. inż. Bogusław Staniewski z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz prof. dr hab. Józefa Chrzanowska z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Laureaci XXIV Krajowej Oceny Serów i Twarogów
I. Sery holenderskie
- Mońki (OSM) za ser Gouda i za ser LUX; Podgrupa sery wędzone
- Włoszczowa (OSM) za ser Gouda wędzony; Podgrupa sery eksportowe
- Spółdzielnia Obrotu Towarowego Przemysłu Mleczarskiego w Białymstoku za ser Gouda
II. Sery szwajcarsko-holenderskie
- Mońki (OSM) za ser Aldamer
III. Sery nalewane (tylżycki i pochodne)
- Łowicz (OSM) za ser Tylżycki (plastry) 150 g
IV. Sery pleśniowe (z porostem i przerostem)
- Lazur (SM) za grupę serów pleśniowych: Lazur błękitny, 100 g i Lazur turkusowy 100 g
V. Sery o okresie dojrzewania powyżej 3 miesiące ( w tym typu szwajcarskiego, włoskiego do tarcia)
- Hajnówka (OSM) za ser Carski z Hajnówki
- Spomlek (SM) za ser Rubin
VI. Sery pozostałe (w tym cheddar, mozzarella, sery w solance, sery smażone)
- Mlekovita (SM) za ser Favita sałatkowo-kanapkowy
VII. Twarogi produkowane metodą tradycyjną
- Łowicz (OSM) za ser twarogowy tłusty
- Międzybórz (OSM) za ser twarogowy półtłusty
- Wieluń (SDM) za ser twarogowy tłusty
VIII. Twarogi produkowane wg technologii z zastosowaniem nowoczesnych technik produkcyjnych
- Hajnówka (OSM) za twaróg półtłusty
- Łowicz (OSM) za ser twarogowy półtłusty
IX. Serki twarogowe ziarniste
- Włoszczowa (OSM) za serek wiejski
X. Serki twarogowe homogenizowane produkowane metoda wirówkową i ultrafiltracji
- nie przyznano
XI. Pozostałe sery twarogowe
- Piątnica (OSM) za ser twarogowy z mascarpone naturalnie śmietankowy
- Łowicz (OSM) za zestaw : Łowicki aksamitny serek śmietankowy (125 g) naturalny, ze szczypiorkiem, z ziołami
- Jana (ŚSM) za serek wędzony w plastrach
Laureat VII Edycji konkursu
„Mleczne Nowości Rynkowe – Produkt Mleczny Roku 2013”
Spomlek (SM) otrzymał statuetkę „Produkt Mleczny Roku 2013” za Ser Szafir