1. Aktualności
  2. Polska

Polmlek: Opakowania typu otwórz-zamknij zastąpią flow-pack

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© polmlek

Andrzeja Sorokę, Prezesa Zarządu w Polmlek Olsztyn zapytaliśmy o przyczyny jednoczesnego funkcjonowania na ryku dwóch typów opakowań serów plasterkowanych oraz kierunki zmian na rynku serów w plastrach.
– Opakowania typu otwórz-zamknij to następcy opakowań typu flow-pack i naturalnym stanem jest ich zastępowanie. Opakowania flow-pack są wprawdzie optymalne kosztowo, ale ich wadą jest ograniczona dbałość o najwyższe walory jakościowe produktu. Miękka folia nie chroni odpowiednio kształtu sera w plastrach i naraża go na deformację. Opakowania typu otwórz-zamknij to optymalne rozwiązanie dla plastrów ze względu na twardą folię dolną, która zabezpiecza produkt przed uszkodzeniami. Dodatkowo górną folię można wielokrotnie otwierać i zamykać co powoduje, że ser nie podlega wysychaniu, zachowuje walory sera świeżego przez dłuższy czas od pierwotnego otwarcia opakowania – wskazuje Andrzej Soroka.


– Grupa Polmlek posiada w swojej ofercie asortyment serów w opakowaniach flow-pack lecz ta forma pakowania sukcesywnie zostaje wyparta opakowaniami z systemem wielokrotnego otwierania. Dotyczy to zwłaszcza serów krojonych w plastry, w mniejszym stopniu dotyczy sera krojonego w kostkę czy też sera wiórkowanego. Dodam, iż z naszych obserwacji wynika, iż nabywcy w coraz większym stopniu wybierają sery plastrowane, kosztem serów kostkowanych, w tym coraz częściej w opakowaniach o większych gramaturach, oczywiście z systemem wielokrotnego otwierania. Trend ten ma związek z dążeniem do wygody oraz ekonomią zakupu - tłumaczy specyfikę kategorii Prezes Polmlek Olsztyn
– Na krajowym rynku funkcjonują oferty równoległe flow-pack i otwórz-zamknij, różnica cenowa zwłaszcza w odniesieniu do opakowania jednostkowego jest na tyle niewielka ,że opakowania typu flow-pack niebawem znikną z rynku. Występowanie dwóch form opakowań wynika z faktu posiadania przez zakłady mleczarskie urządzeń (linii produkcyjnych) pakujących w obu systemach. Trzeba wiedzieć, że krojenie sera w systemie zautomatyzowanym wymaga, użycia szeregu specjalistycznych maszyn i urządzeń, które są w stanie pakować sery w formacie flow-pack lub wielokrotnego otwarcia - dodaje Andrzej Soroka.
– Dublowanie oferty wynika zatem z faktu posiadania tych systemów, potrzeby wykorzystania zakupionych maszyn i urządzeń, poszukiwania dostępnych nisz produktowych, zwiększania poziomu ogólnego sprzedaży.
Grupa Polmlek posiada w swojej ofercie plastry typu otwórz-zamknij w asortymencie serów żółtych typu holenderskiego Gouda, Edamski, Natan, Podlaski czy Zamojski, w asortymencie serów typu szwajcarskiego Mlekdamer oraz wyrób seropodobny Perła Warmii. Dodatkowo w opakowaniach typu otwórz-zamknij w srebrnej metalizie mamy całą ofertę plastrów Capresi śmietankowych oraz topionych.