XVI Krajowa Ocena Masła i Mlecznych Produktów Wysokotłuszczowych

Jest coroczną tradycją, iż podczas Euroforum Polskiego Mleczarstwa dokonuje się oceny artykułów mleczarskich z wybranego obszaru produktowego. Tym razem najwybitniejsi polscy naukowcy z zakresu mleczarstwa dokonali oceny masła i produktów wysokotłuszczowych.

Aby móc dokonać tegorocznej oceny decyzją Zarządu Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy (KSM) została powołana Komisja Superarbitrów i Zespoły Arbitrów.
Zespoły arbitrów dokonały oceny sensorycznej i oceny prawidłowości oznakowania, estetyki i funkcjonalności produktu oraz dodatkowych informacji na opakowaniu.

Oceny sensorycznej dokonano metodą skalowania, przyznając maksymalnie 5 punktów, zgodnie ze skalą:
5 – Brak odchyleń od wcześniej ustalonej specyfikacji sensorycznej
4 – Minimalne odchylenie od wcześniej ustalonej specyfikacji sensorycznej
3 – Zauważalne odchylenie od wcześniej ustalonej specyfikacji sensorycznej
2 – Znaczne odchylenie od wcześniej ustalonej specyfikacji sensorycznej
1 – Bardzo duże odchylenie od wcześniej ustalonej specyfikacji sensorycznej Komisja Superarbitrów na podstawie kart oceny produktów przedłożonych przez zespoły arbitrów, dołączonej do produktów dokumentacji oraz oceny własnej postanowiła przyznać medale im. prof. dr. hab. Bogusława Imbsa za zajęcie I miejsca w następujących grupach

1. Grupa – Masło (82% tł.)
Podgrupa 1a) masło ze słodkiej śmietanki
• Masło Ekstra z Wielunia – mleczarnia Wieluń (SDM)
• Masło Ekstra, kostka 250 g – mleczarnia Gostyń (SM)
• Masło Extra Bieluch zaw. tł. 82% (200 g) – mleczarnia Bieluch (SM)
• Masło Szlachetne z Końskich – mleczarnia Końskie (OSM)
• Masło 82%, 200 g – mleczarnia Łowicz (OSM)
• Masło Ekstra Staropolskie 200 g – Proszkownia Mleka w Piotrkowie Kujawskim

Podgrupa 1b) masło ze śmietany (ukwaszonej/zakwaszonej)
• Masło Ekstra Wielkopolskie – Jana (ŚSM)
• Masło Tradycyjne – Miedzybórz (OSM)

Podgrupa 1c) masło z dodatkami
• Zestaw: Masło Ekstra Solone zawartość tłuszczu 81% 125 g i Masło Ekstra Solone z Czosnkiem, zawartość tłuszczu 80%, 125 g – mleczarnia Łowicz (OSM)

2. Grupa – Tłuszcz mleczny do smarowania
• Tłuszcz Mleczny do Smarowania 74% – mleczarnia Jana (ŚSM)

3. Grupa – Śmietana
• Śmietana Termizowana 18% – mleczarnia Grodzisk Mazowiecki (OSM)
• Śmietana Ukwaszona, zawartość tłuszczu 18% – ZPM Mlecz w Wolsztynie
• Śmietana Luksusowa, zawartość tłuszczu 18%, 400 g – mleczarnia Jogo (ŁSM)
• Śmietana, zawartość tłuszczu 12% – mleczarnia Krasnystaw (OSM)

4. Grupa – Śmietanka, w tym UHT
• Śmietanka Łowicka UHT z magnezem 12%, 200 g – mleczarnia Łowicz (OSM)
• Śmietanka UHT Czekoladowa Gostyńska 30% tł., 500 ml – mleczarnia Gostyń (SM)
• Śmietanka Kremowa 30% – mleczarnia Jana (ŚSM)
• Śmietanka Łowicka UHT 36%, 500 g – mleczarnia Łowicz (OSM)

5. Grupa – Sery i serki twarogowe i tym podobne produkty (kremowe, min. 50% tł. w s.m.)
• Serek Śmietankowy Delfiko – Starco ZM (Grupa Polmlek)
• Serek Śmietankowy Mój Rodzinny 200 g – Łowicz (OSM)

6. Grupa – Mleka fermentowane (min. 8% tł.) m.in. jogurt typu greckiego, jogurty kremowe
• Jogurt Bałkański 340 g – Maluta Nowy Dwór Gdański (OSM)
• Jogurt Typu Greckiego 400 g – Łowicz (OSM)

The winner is…
Kapituła Superarbitrów oceniająca zgłoszone produkty przyznała najwyższą nagrodę i tytuł: „Mleczne Nowości Rynkowe – Produkt Mleczny Roku 2014”, za Napój Czekoladowy UHT Aksamitna i gęsta czekolada roztopiona w mleku mleczarni Łowicz (OSM).

Skład Komisji Superarbitrów:
Przewodniczący:
prof. dr hab. Bogusław Staniewski
Członkowie:
prof. dr hab. Andrzej Babuchowski
prof. dr hab. Józefa Chrzanowska
prof. dr hab. Jerzy Dziuba
prof. dr hab. Andrzej Lenart
mgr inż. Marek Murawski
prof. dr hab. Jan Pikul
prof. dr hab. Arnold Reps
prof. dr hab. Stefan Ziajka
Sekretarz
mgr inż. Hanna Bogdańska-Zaręba

Skład Zespołu nr 1 Komisji Arbitrów:
dr inż. Sylwia Tarczyńska – przewodnicząca dr inż. Justyna Żulewska – sekretarz mgr inż. Joanna Chociłowska-Chołuj mgr inż. Hanna Nowak dr inż. Michał Smoczyński Ewald Warmuth

W Zespole nr 2 pracowali natomiast:
dr inż. Maria Czerniewicz
– przewodnicząca
dr inż. Jarosław Kowalik – sekretarz
dr inż. Maria Baranowska
mgr inż. Jacek Chudziński
dr inż. Adriana Łobacz
dr inż. Marek Szołtysik
mgr inż. Tomasz Ziółkowski