Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

SARS-CoV-2: (wszystkich: 21, strona 1 z 2)

Norwegia: Zwiększony popyt konsumencki na produkty mleczarskie wystawia na próbę łańcuch dostaw

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-03-26 12:09:21

Największa mleczarnia norweska Tine raportuje zwiększony popyt na niektóre produkty, na które odpowiedziała rosnącą produkcją. W ten sposób mleczarnia zapewnić stałą dostępność mleka, serów i inne produktów mleczarskich na półkach norweskich sklepów w okresie epidemii koronawirusa.

– Zwiększając wydajność niektórych zakładów, przenosząc zasoby tam, gdzie są one potrzebne i ściśle współpracując z sieciami spożywczymi, zapewniamy, że zawsze znajdziesz mleko i produkty mleczne w lokalnym sklepie – powiedział Gunnar Hovland, Dyrektor Generalny Tine.

Dodaje, że gdy na przykład zatrzymana zostanie sprzedaż mleka w szkole, zasoby można rozdzielić na inne produkty. W Tine obserwuje się znaczny spadek sprzedaży produktów między innymi do hoteli, przedszkoli, szkół i stołówek.

czytaj więcej »

EDA: Redukcja popytu z gastronomii, problemy w transporcie produktów świeżych w Europie, zakłócenia w eksporcie do Azji

Źródło: KZSM za EDA   Dodano: 2020-03-26 11:27:53

Członkowie mleczarskiego stowarzyszenia EDA z całej Europy informują, że następuje silna redukcja w funkcjonowaniu barów, restauracji i stołówek, a niekiedy nawet zatrzymanie popytu poprzez te kanały dystrybucji. Z drugiej strony członkowie EDA donoszą o zwiększonym zapotrzebowaniu ze strony sklepów, gdyż coraz więcej klientów kupuje większe ilości na własne potrzeby.

Większość członków stowarzyszenia donosi o problemach z wewnętrznym eksportem w UE, jak również z eksportem do Azji. W odniesieniu do wewnętrznego handlu w UE, zablokowane granice, krajowe restrykcje dla importu z pewnych części Europy, jak również dodatkowe administracyjne bariery ograniczają funkcjonowanie rynku wewnętrznego. Restrykcje w transporcie mleka przy przekraczaniu granic oraz w jego imporcie odnotowywane są w odniesieniu do Włoch i Chorwacji, kłopoty występują również z eksportem do krajów bałkańskich z powodu środków podejmowanych w ramach kwarantanny.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Koronawirus: Zakłady mleczarskie skupione na obsłudze branży gastronomicznej tracą rynek

Źródło: Forum Mleczarskie, onet, Dziennik Zachodni, wiescirolnicze.pl   Dodano: 2020-03-25 16:32:02

Najświeższym przykładem, ale nie jedynym, jest mleczarnia Bieruń (OSM), która w połowie lutego 2020 r. podpisała akt notarialny dotyczący przeniesienia się do Specjalnej Strefy Ekonomicznej w Bieruniu i inwestycji niebagatelnej kwoty – jak na tę branżę – 100 mln zł w ziemię i nowy zakład. Mleczarnia miała przenieść się z działki 1 ha na 12 ha i zainwestować ze środków własnych 30% tej kwoty. Miały powstać oczyszczalnia, magazyny, nowoczesna infrastruktura w tym fotowoltaiczna – pisał Dziennik Zachodni.

czytaj więcej »

Jak Japończycy wspierają branżę w czasie epidemii koronawirusa

Źródło: USDA   Dodano: 2020-03-25 15:43:40

Rząd Japonii ogłosił program wsparcia dla producentów mleka i przetwórców w celu złagodzenia wpływu epidemii wirusa SARS CoV-2 na konsumpcję mleka i jego przetworów. Inicjatywa rządu Japonii ma na celu ograniczenie skutków zamknięcia szkół, gdzie spożywa się 10% krajowej produkcji mleka płynnego. Program wsparcia opiewa na 21,5 mln USD.

czytaj więcej »

© sertop

Sertop włącza się w akcję #ZostańWDomu

Źródło: Sertop   Dodano: 2020-03-25 09:57:23

Bieżąca sytuacja na świecie wymusza na nas pewne ograniczenia. Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że aby uniknąć zarażenia musimy ograniczyć kontakt z innymi ludźmi i przestrzegać podanych przez Ministra Zdrowia zaleceń w kwestii higieny, a także zrobić wszystko, aby nie zachorować i nie przysporzyć lekarzom dodatkowej pracy. Tyski producent serków topionych także apeluje o pozostanie w domu, zwłaszcza osoby starsze, bo to właśnie one najbardziej obarczone są największym ryzykiem zachorowania.

– Czas spędzony w domu można wykorzystać także na gotowanie i przygotowanie nowych inspiracji w kuchni, na które w codziennej gonitwie nie mamy zwykle czasu – mówi Aneta Będkowska, Marketing Manager w firmie Sertop.

czytaj więcej »

Zakład mleczarski w Kaliszu (Grupa Mlekovita) dostarcza nabiał do domu

Źródło: zyciekalisza.pl   Dodano: 2020-03-24 10:29:22

Jak podaje portal zyciekalisza.pl Spółdzielnia Mlekovita wyszła z inicjatywą własnej dostawy produktów mleczarskich jeżeli ich wartość na zamówieniu wynosi min. 100 zł. – W ten sposób wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom klientów, którzy muszą robić zakupy, a nie chcą ryzykować zarażenia koronawirusem – wyjaśnia Adam Czarniecki, Dyrektor Zakładu Mlekovita w Kaliszu – pisze portal.

Aby otrzymać dostawę należy zadzwonić pod numery: 533 340 510, 533 340 610.

Obecnie czas oczekiwania to zaledwie 2 godziny. Klienci płacą za towar, nie za transport.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie
© forum mleczarskie

Koronawirus: Dostawcy nabiału do sieci handlowych sprzedają na pniu

Źródło: Dziennik Bałtycki   Dodano: 2020-03-23 11:59:56

Dziennik Bałtycki w materiale Lucyny Talaśki-Klich informuje czego najbardziej obawiają się mleczarnie i jak sobie radzą z sytuacją. – Najgorzej by było, gdyby zachorował ktoś zajmujący się bezpośrednio produkcją – mówi Mariusz Falgowski, Prezes Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej KeSeM we Włocławku. – Wtedy trzeba by skierować innych na kwarantannę. Dlatego wolimy dmuchać na zimne. Znacznie bardziej zwracamy uwagę nie tylko na higienę, ale także na stan zdrowia pracowników. Gdy przychodzą do zakładu mierzymy im temperaturę, pytamy o samopoczucie (czy nie ma objawów infekcji) oraz na przykład o to, czy wyjeżdżali ostatnio z Polski albo czy kontaktowali się z kimś kto wrócił z zagranicy.

czytaj więcej »

Koronawirus: Stalowa Wola (OSM): Gwałtowny spadek sprzedaży produktów

Źródło: stalowka.net   Dodano: 2020-03-23 11:45:11

Portal miasta Stalowa Wola stalowka.net informuje o kłopotach zakładu mleczarskiego. Przychody zakładu gwałtownie spadają, a zarząd i pracownicy nawołują, aby kupować wytwarzane przez zakład produkty. W apelu jaki wystosowali czytamy:

„Nasze produkty trafiły do szpitali w Stalowej Woli, Niska, Tarnobrzega czy Leżajska. Jeszcze do ubiegłej środy dostarczaliśmy produkty dla wielu szkół, przedszkoli. Jak wiecie w wyniku zamknięcia szkół znaczna część naszych odbiorców zawiesiła funkcjonowanie. Podobnie jak cukiernie, hotele i inne podmioty z branży HoReCa. Wzmożone zakupy jakie miały miejsce w sklepach wielkopowierzchniowych dotyczyły nas w niewielkim stopniu.”

Zakład w Stalowej Woli istnieje od 1962 r. Do mleczarni dostarcza mleko 350 spółdzielców. Firma posiada zmodernizowany park technologiczny.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Koronawirus: Mleczarnia Turek ogranicza skup mleka

Źródło: farmer.pl   Dodano: 2020-03-23 10:12:20

Jak podają Tygodnik Poradnik Rolniczy, portal topagrar i farmer.pl, dyrekcja Mleczarni Turek miała poinformować swoich dostawców, że od poniedziałku 23 marca będzie odbierać tylko 90% wolumenu mleka dostarczanego w tygodniu wcześniejszym. Firma zasłania się trudnościami w transporcie, zamykaniem granic i… zmniejszeniem spożycia nabiału.

Jeżeli ograniczenia będą się pogłębiać, oznaczać to będzie zmniejszenie produkcji aż do zatrzymania działania zakładu. Firma nie wyklucza takiego scenariusza.

Zdaniem redakcji Forum Mleczarskiego w ostatnich tygodniach konsumenci nabiału borykają się z coraz większymi kłopotami z nabyciem swoich ulubionych produktów, a kolejki do realizacji zamówień internetowych wynoszą około miesiąca. Realizacja odbioru zamówień przez internet, a odbieranych osobiście trwa ponad 2 tygodnie. To paradoks, że Mleczarnia Turek ogranicza skup, tym bardziej, że wiele mleczarni o których pisaliśmy w ubiegłym tygodniu (w kraju i zagranicą) pracuje na zwiększonych obrotach. Powstała sytuacja irytuje stałych dostawców, którzy nie wiedzą co zrobić z nadwyżkami. Naturalnym będzie ich odpływ do innych odbiorców.

czytaj więcej »

Drastyczny wzrost cen transportu morskiego

Źródło: Polska Izba Mleka   Dodano: 2020-03-20 16:10:33

W następstwie kryzysu wywołanego pandemią koronawirusa w Chinach, firmy z branży mleczarskiej oraz inne z branży spożywczej już od stycznia 2020 roku zmagają się z narastającymi problemami dotyczącymi eksportu drogą morską z portów polskich, głównie z Gdyni i Gdańska.

Od początku lutego 2020 roku obserwowany jest gwałtowny wzrost stawek frachtu morskiego na przewóz polskich produktów spożywczych, w tym mleczarskich, do niemal wszystkich portów docelowych na całym świecie.

Zrozumiałe jest, że w wyniku zatrzymania rozładunków w portach chińskich również linie przewozowe napotykają problemy logistyczne. Jednak obecny wzrost cen transportu morskiego w granicach 70-100% ma wręcz charakter spekulacyjny i tak dużych wzrostów nie tłumaczą żadne okoliczności związane ze światową pandemią.

czytaj więcej »

Organizacje sektora rolno-spożywczego wysyłają pismo do Ministra Zdrowia ws. zapewnienia testów na koronawirusa

Źródło: Polska Izba Mleka   Dodano: 2020-03-19 10:30:50

18 marca 2020, kilka największych polskich organizacji sektora rolno-spożywczego skierowało pismo do Pana prof. Łukasza Szumowskiego ws. zapewnienia testów na obecność koronawirusa COVID-19 w przypadku pojawienia się zachorowania w zakładach przetwórstwa spożywczego. Musimy prowadzić działania, które pomogą naszym przetwórcom i rolnikom przetrwać ten trudny czas i zapewnić ciągłość pracy z zakładach produkujących żywność.

Pismo podpisały następujące organizacje: Związek Polskie Mięso, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, Związek Polskich Przetwórców Mleka, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Polska Izba Mleka.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie
© forum mleczarskie

Polska Izba Mleka zabiega o bardziej elastyczny czas pracy dla zakładów

Źródło: Polska Izba Mleka   Dodano: 2020-03-17 15:07:26

O wprowadzenie bardziej elastycznego czasu pracy, możliwość wydłużenia godzin pracy w zakładach, wystąpiła do premiera Mateusza Morawieckiego Polska Izba Mleka.

– Wszystkie nasze przedsiębiorstwa stoją w obliczu podobnego wyzwania, jakim jest utrzymanie normalnego funkcjonowania w tych nadzwyczajnych czasach – czytamy w piśmie przesłanym przez Agnieszkę Maliszewską, dyrektor Polskiej Izby Mleka.

Podkreśla ona, że wśród członków PIM widać szczególną troskę o to, w jaki sposób zapewnić, aby produkcja pozostała na niezmienionym poziomie, szczególnie w tym momencie wzmożonego zapotrzebowania na produkty mleczarskie.

Wielu pracowników już skorzystało z prawa do wolnego przysługującego na opiekę nad dziećmi. A nie można przecież wykluczyć sytuacji, że pracownicy zostaną dotknięci koronawirusem i będą musieli pozostać w domu lub, że poszczególne grupy załogi będą musiały odizolować się i przejść kwarantannę.

– Zwracamy się zatem do Pana Premiera o rozważenie dostosowania przepisów dotyczących czasu pracy w celu zapewnienia maksymalnej elastyczności pracownikom i pracodawcom – potencjalnie przez złagodzenie niektórych przepisów dyrektywy UE w sprawie czasu pracy – czytamy w piśmie PIM. – Ta elastyczność w organizacji czasu pracy jest niezbędna do ochrony zatrudnienia, ale także do zapewnienia pełnej ciągłości wszystkich działań tak, aby mleko było odbierane od rolników, przetwarzane, a do sklepów trafiały regularnie dostawy produktów mleczarskich.

Jak zauważa Grzegorz Gańko, Prezes mleczarni Sierpc (OSM), choć na razie nie ma potrzeby wydłużania godzin pracy, w przypadku wzrostu liczby zachorowań mogą pojawić się braki kadrowe. Największego zagrożenia upatruje ze strony kwarantanny, bo jeśli pojawia się taka konieczność, dotyczy to dużej ilości osób, najczęściej zdrowych. Teraz w mleczarni Sierpc (OSM) kilkanaście osób jest wyłączonych z pracy z powodu opieki nad dziećmi. A trzeba pamiętać, że oprócz koronawirusa są też inne choroby. Mamy okres, kiedy zazwyczaj ludzie chorują najwięcej i biorą z tego tytułu zwolnienia.

– Dlatego popieram pomysł rozluźnienia dyscypliny czasu pracy, np. dobowej – mówi Grzegorz Gańko. – Może pojawić się taka konieczność, że ci, którzy mogą pracować, będą musieli robić to w dłuższym wymiarze.

czytaj więcej »

Wytyczne GIS dla przedsiębiorców i pracowników branży spożywczej

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny   Dodano: 2020-03-17 09:48:56

Dobre praktyki higieniczne, w tym właściwe mycie rąk mają na celu zapobieganie zanieczyszczeniu żywności potencjalnie chorobotwórczymi mikroorganizmami, których źródłem mogą być osoby mające kontakt z żywnością. Dotyczy to również SARS COV-2. Dlatego Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby stosować standardowe praktyki w celu zredukowania ekspozycji i transmisji chorób, które obejmują:

 

Właściwą higienę rąk

Higienę kasłania/kichania

Zasady bezpieczeństwa żywności

Ograniczenie przez pracowników bliskiego kontaktu z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego (kichanie, kaszel)

Osoby chore wykazujące ww. objawy nie mogą pracować w zakładach spożywczych.

czytaj więcej »

© mlekpol (sm)

Mlekpol (SM): Wprowadziliśmy kolejne środki bezpieczeństwa sanitarnego

Źródło: Mlekpol (SM)/V5   Dodano: 2020-03-16 14:42:51

Wiele zakładów ogranicza swoją działalność ze względu na zaistniałe przypadki zachorowań na koronawirusa (COVID-19). Producenci żywności, szczególnie tej pierwszej potrzeby, powinni działać nieprzerwanie, aby regularnie dostarczać na rynek produkty spożywcze. Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol w Grajewie zaostrzyła i zwiększyła środki prewencyjne mające na celu utrzymanie zarówno bezpieczeństwa produkowanej żywności oraz personelu, jak i utrzymanie ilości produkcji.

– Mleka  i produktów  mleczarskich nie powinno zabraknąć – uspakaja Edmund Borawski, Prezes mleczarni Mlekpol (SM) w Grajewie. – Nie mamy przestojów. Odbieramy mleko codziennie bez zakłóceń, a nasza produkcja pracuje na 3 zmiany przez cały tydzień. 

Wszystkie zakłady produkcji mleczarskiej podlegają bardzo rygorystycznym przepisom dotyczącym bezpieczeństwa i higieny pracy oraz produkcji. Są to normy pozwalające osiągnąć wysoką sterylność osób przebywających na terenie zakładów.

czytaj więcej »

© pim
© spomlek (sm)

Mleczarnie pracują na maksymalnych obrotach

Źródło: Polska Izba Mleka   Dodano: 2020-03-16 09:47:59

Po gigantycznej fali zakupów, kiedy to Polacy masowo ruszyli do sklepów, firmy mleczarskie zrzeszone w Polskiej Izbie Mleka obserwują zwiększone zapotrzebowanie ze strony handlowców.

– Z półek sklepowych zniknęło w ciągu dwóch dni dosłownie wszystko, ale cały czasu uspokajamy konsumentów, że produktów mleczarskich nie zabraknie, ponieważ firmy przetwórcze na bieżąco realizują zamówienia – uspokaja Agnieszka Maliszewska, Dyrektor Polskiej Izby Mleka.

– Rzeczywiście obserwujemy większe zapotrzebowanie na nasze sery ze strony sieci handlowych i sklepów – mówi Edward Bajko, Prezes Zarządu mleczarni Spomlek (SM) specjalizującej się w produkcji serów.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25