100 wydanie Forum Mleczarskie Handel
Aktualności kraj Aktualności świat Komunikaty prasowe
Raporty Wywiady Galerie
więcej...
Kampanie Firmy Produkty
Podręcznik serowy ABC Nabiału Kontakt

Koronawirus SARS-CoV-2: (wszystkich: 44, strona 1 z 3)

© forum mleczarskie

Milkeffekt: Wracamy do normalności

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-07-13 11:28:12

O wpływie koronawirusa na produkcję, przedaż i handel detaliczny rozmawialiśmy z Martą Badochą, Przedstawicielką firmy Milkeffekt w Polsce

Jaki wpływ na Państwa działalność produkcyjną i handlową miał wybuch epidemii koronawirusa?

Jak większość producentów żywności zostaliśmy zaskoczeni. Tymczasem nasz profil produkcji oparty jest w znacznej mierze na pracy ręcznej. Aby nasz asortyment mógł być dalej wytwarzany, 60 pań, które na co dzień zawijają ręcznie serowe warkocze, musiało zostać w pełni zabezpieczonych. Dział produkcji wyglądał jak sala szpitalna, a pracownice jak chirurdzy przed przeprowadzeniem operacji. Można sobie wyobrazić, jak ciężko było ręcznie splatać warkocz serowy w takich warunkach i w takich strojach. Mimo to zakład pracował non-stop, a Zarząd firmy utrzymał zatrudnienie, ale wynikły inne kłopoty. Część pracowników mieszka bowiem po stronie polskiej, część po stronie czeskiej.

Tymczasem procedury wynikające z pojawienia się koronawirusa były skomplikowane i wymagały dużego zaangażowania oraz poświęcenia ze strony zarówno Kierownictwa jak i pracowników – zmiana produkcyjna trwała trzy godziny, każdy użyty kombinezon był wyrzucany i spalany. Dzięki temu jednak nie było żadnych wpadek technologicznych. Chylę czoła przed naszymi pracownikami produkcyjnymi, którzy byli w stanie pracować w tych ekstremalnych warunkach.

czytaj więcej »

© mlekpol (sm)

Mlekpol (SM): Efekt koronawirusa – popyt na nabiał przesunął się do tradycji

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-07-01 15:38:43

– W związku z wprowadzeniem ograniczeń związanych z liczbą osób w sklepie oraz dbałością o bezpieczeństwo zaobserwowaliśmy znaczące przesunięcie zakupów klientów z nowoczesnych sieci do tzw. tradycji, czyli mniejszych, osiedlowych sklepów – powiedziała Forum Mleczarskiemu Handel Małgorzata Cebelińska, Dyrektor Handlu w mleczarni Mlekpol (SM). – W pierwszym okresie pandemii konsument nie był zainteresowany szerokim asortymentem produktów, ale ograniczał się do wyboru podstawowych i znanych sobie, sprawdzonych wyrobów. Troska o zdrowie na pewno spowodowała rzadsze wizyty i skrócenie czasu zakupów, np. poprzez ograniczenie zakupów z lady obsługowej, na rzecz produktów zapakowanych przez producenta i o większej gramaturze. Wychodząc naprzeciw tym zmianom i naturalnym potrzebom konsumentów, Mlekpol przygotował m.in. nowe porcje serów w plastrach i kawałkach (400-700 g) oraz masła w osełce.

czytaj więcej »

Niemcy: Gigant niemieckiej spółdzielczości mleczarskiej pozytywnie o przyszłości i reakcji firmy na koronawirusa

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-06-24 12:38:15

Ingo Müller, Dyrektor Generalny Grupy DMK powiedział: – Jestem dumny z naszych pracowników i rolników, którzy robią co w ich mocy, aby zapewnić normalną pracę pomimo okoliczności. Perspektywy dla naszej branży są teraz coraz lepsze. Są oznaki stabilizacji rynku, z których skorzystamy. Jako DMK do tej pory dość dobrze przeszliśmy przez kryzys.

Słowa te padły podczas podsumowania wyników finansowych mleczarni za 2019 r.

czytaj więcej »

USA: Pandemia zmienia stosunek Amerykanów do jedzenia poza domem

Źródło: cmn, cheesemarketnews.com   Dodano: 2020-06-16 16:14:36

Portal cheesemarketnews przytoczył w jednym z ostatnich wpisów wyniki badania Food & Health Survey 2020, przeprowadzonego przez Międzynarodową Radę ds. Informacji o Żywności (IFIC). Wyniki pochodzą z internetowej ankiety przeprowadzonej wśród 1011 Amerykanów w wieku 18-80 lat, a zakończonej w kwietniu. Z badania wynika, że 85% Amerykanów dokonało przynajmniej pewnych zmian w konsumpcji i sposobie przygotowywania jedzenia w wyniku pandemii koronawirusa. 

Spośród 85% respondentów, którzy dokonali zmian, 60% deklaruje częstsze gotowanie w domu. Respondenci twierdzą także, że częściej jedzą (32%), częściej myją świeże produkty (30%).

Ogólne zaufanie konsumentów do bezpieczeństwa dostaw żywności w USA pozostało praktycznie niezmienione i wyniosło 67%. 

czytaj więcej »

Indie: Sezonowi pracownicy mleczarni w Radżastanie zainfekowani

Źródło: bignesnetwork.com   Dodano: 2020-06-08 11:40:42

13 pracowników zakładu w Jodhpur było zatrudnionych w oczyszczalni ścieków, w miejscu utylizacji wody używanej do produkcji. Jak podaje mleczarnia, nie mieli kontaktu z pracownikami działu produkcji ani pakowania gotowych produktów. Madan Lal Bagdi, Dyrektor Zarządzający podkreślił, że w zakładzie ma miejsce codzienna, 5-krotna dezynfekcja.

W prowincji Radżastan zainfekowanych jest blisko 9 tys. osób.

czytaj więcej »

USA: Koronawirus w zakładzie Borden Dairy w Luizjanie

Źródło: theadvocate.com; Ben Myers   Dodano: 2020-06-02 12:56:52

Jak pisze Ben Myers w theadvocate.com w ubiegłym tygodniu wielu pracowników zakładu przetwórstwa mleczarskiego Borden w Lafayette było testowanych na obecność koronawirusa. Władze nie wiążą tej sytuacji z przypadkami zakażeń wśród pracowników zakładu przetwórstwa raków. W kontekście zakładu mleczarskiego udało się ustalić na razie, że zagrożeniem mógł być pojedynczy pracownik, który źle się poczuł, poprosił o wykonanie testu, a ten wykazał wynik pozytywny. Zakład chwilowo zamknięto, a 150 osobowa załoga została poddana badaniom. Nie wiadomo ilu pracowników jest zarażonych, ale wiadomo, że niektórzy z nich uzyskali wynik pozytywny.

czytaj więcej »

© jansen

Norwegia: Sprzedaż Jarlsberga o 13% w dół

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-05-29 12:15:08

Norweski potentat mleczarski nie może narzekać na kondycję finansową dzięki sprzedaży starych obiektów w mieście Bergen i efektywności kosztowej. W pierwszym kwartale uzyskał 61 mln euro zysku operacyjnego tj. o połowę więcej niż rok wcześniej. Mimo to kolejne miesiące przyniosły negatywne trendy. Sprzedaż sera Jarlsberg w dziale International spadła o 13%.

czytaj więcej »

Francja: Koronawirus wciąż bije w sprzedaż serów ze znakiem ChNP i ChOG

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-05-25 10:51:10

Epidemia SARS-CoV-2 nadal odbija się na sprzedaży i kondycji producentów szlachetnych francuskich serów. Sprzedaż serów ze znakiem Chroniona Nazwa Pochodzenia spadła średnio o 60%. Już teraz zapasy sięgają 2 tys. ton. Jeżeli nie uda się ich sprzedać, konieczna będzie ich utylizacja z racji przekroczenia terminu przydatności do spożycia twierdzi Krajowa Rada Apelacji CNAOL (Conseil National des Appellations d’Origine Laitière). Najtrudniejsza sytuacja ma miejsce w kategorii serów z Owerni.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie
© forum mleczarskie

Świętokrzyskie: Bardzo słaby kwiecień i ożywienie w maju

Źródło: echodnia.eu; Marzena Smoręda   Dodano: 2020-05-18 10:09:47

Portal echodnia.eu w materiale Marzeny Smorędy zwraca uwagę na gwałtowne zmiany jakie wystąpiły w kwietniu br w branży mleczarskiej w regionie pod wpływem pandemii koronawirusa. Cena skupu wyraźnie obniżyła się, ale spadek był nierówny, zależny od podmiotu skupującego. Obniżki mają wymiar od 5 do 20 groszy na litrze, a zważywszy, że zakłady zaopatrujące w większym stopniu kanał HoReCa ucierpiały bardziej – to tutaj obniżki skupu były największe. Jak wskazuje Michał Matuszczyk z Modliszewic w powiecie koneckim, prezes Świętokrzyskiego Związku Hodowców Bydła i właściciel stada 120 krów: – Z jednej strony są hodowcy otrzymujący 1,30 i tacy, którzy otrzymali za kwiecień nawet złotówkę za litr. Bez wątpienia kwiecień był najsłabszym miesiącem od lat.

czytaj więcej »

Kanada: Koronawirus wniknął do zakładu dystrybucyjnego mleczarni Saputo. 1 osoba nie żyje. Kłopoty również w mleczarni w RPA

Źródło: globalnews.ca; cbc.ca   Dodano: 2020-05-11 09:18:51

Jak podają media kanadyjskie Saputo należy do pierwszych firm mleczarskich, które odnotowały obecność koronawirusa wśród pracowników. Dotychczas wiadomo, że 24 pracowników zakładu Vaughan w Ontario ma wynik pozytywny testu. Pomieszczenie pracownicze zostały zdezynfekowane, trwa dochodzenie mące na celiu określenie z kim miały styczność. Wcześniej koronawirusa wykryto w największej mleczarni RPA, Clover.

czytaj więcej »

mlekpol (sm)

Mlekpol (SM): Nie spodziewam się zamykania zakładów i wylewania mleka w Polsce

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-05-06 14:02:19

W obliczu perturbacji rynkowych związanych z koronawirusem poprosiliśmy o wywiad Panią Małgorzatę Cebelińską, Dyrektor Handlu w mleczarni Mlekpol (SM).

Janusz Górski: W USA, Kanadzie i we Francji dochodzi do wylewania mleka przez hodowców krów mlecznych. W najmniej przykrych sytuacjach rolnicy wspólnie ponoszą koszt takiej utylizacji poprzez solidarne obniżenie ceny za mleko, aby ten, który został wyznaczony do wylania mleka dostał za to refundację. Jak daleko nam do scenariusza wylewania mleka w Polsce?

Małgorzata Cebelińska: To były szokujące informacje. Wylewanie mleka to marnotrawstwo i ostateczność. Ale od razu nasuwa się wniosek, że w tej grze wolnorynkowej rolnik zostaje sam z problemem. Tak być nie powinno. Rządy państw nie powinny dopuszczać do takich sytuacji zważywszy, że równolegle problem głodu dotyczy prawie 800 mln ludzi na świecie. Jak się odnieść do tych oczywistych danych?

czytaj więcej »

Grupa Tetra Laval przekazuje ponad 1,5 mln złotych na walkę ze skutkami COVID-19

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-05-05 09:52:10

Globalna pandemia związana z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2 postawiła przed każdym z nas nowe, nieznane wcześniej wyzwania. Jesteśmy głęboko zaniepokojeni problemami wszystkich osób dotkniętych tą sytuacją.
Aby wesprzeć Polskę w tym niespotykanym jak dotąd kryzysie, firmy Tetra Pak, Sidel i DeLaval (Grupa Tetra Laval) przekażą ponad 1 500 000 zł na rzecz trzech placówek walczących ze skutkami COVID-19:
• Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego im. prof. dr Stanisława Popowskiego w Olsztynie;
• Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego;
• Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. J. Gromkowskiego we Wrocławiu.

czytaj więcej »

Wielka Brytania: Milion litrów wyrzuconego mleka

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-04-30 14:56:16

Badania Królewskiego Stowarzyszenia Brytyjskich Hodowców Bydła Mlecznego wskazują, że w okresie 6-20 kwietnia odrzucono milion litrów mleka. Część hodowców szuka zakładu, który mógłby przetworzyć ich surowiec. Dotyczy to nawet mleka koziego i owczego. Badanie wciąż jest prowadzone, aby dostarczyć pełnych informacji o dynamice problemu. 

czytaj więcej »

Komisja Europejska ogłasza nadzwyczajne środki mające na celu wsparcie sektora rolno-spożywczego

Źródło: Polska Izba Mleka   Dodano: 2020-04-23 09:51:36

W komunikacie z 22 kwietnia br Komisja Europejska pisze: „Komisja podejmuje szybkie działania i proponuje dodatkowe nadzwyczajne środki w celu dalszego wspierania rynków rolnych i żywnościowych najbardziej dotkniętych problemami związanymi z koronawirusem. Sektor rolno-spożywczy UE wykazuje się odpornością w tych bezprecedensowych czasach, po wybuchu pandemii koronawirusa. Niemniej jednak niektóre rynki zostały poważnie dotknięte skutkami tego kryzysu w dziedzinie zdrowia publicznego.

Dzisiejszy pakiet obejmuje środki dotyczące dopłat do prywatnego przechowywania (PSA) w sektorze mleczarskim i mięsnym, zezwolenie na stosowanie przez podmioty gospodarcze w sektorach, które ucierpiały w wyniku kryzysu, środków samoorganizacji rynku oraz elastyczność w zakresie rynków owoców i warzyw, wina oraz inne programy skierowane do innych rynków.

Komisarz ds. Rolnictwa Janusz Wojciechowski powiedział: – Konsekwencje kryzysu związanego z koronawirusem są coraz bardziej odczuwalne w sektorze rolno-spożywczym i dlatego postanowiliśmy podjąć szybkie działania, oprócz środków już podjętych od momentu wybuchu kryzysu. Proponowane środki, w obecnym stanie rynku, mają na celu wysłanie sygnału mającego na celu ustabilizowanie rynków i są uważane za najbardziej odpowiednie dla zapewnienia stabilności przyszłych cen i produkcji, a tym samym stabilnych dostaw żywności i bezpieczeństwa żywnościowego. Dziś ogłaszamy nowy, wyjątkowy pakiet środków mających na celu wsparcie najbardziej dotkniętych sektorów rolno-spożywczych poprzez zajęcie się zaobserwowanymi już zakłóceniami, jak również przyszłym ryzykiem. Jestem przekonany, że środki te odciążą rynki i szybko przyniosą konkretne rezultaty.”

czytaj więcej »

Bel Groupe i Danone: Jak koronawirus wpłynął na przychody mleczarni w pierwszym kwartale? (aktualizacja)

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-04-22 10:24:08

Koronawirus SARS-CoV-2 pojawił się we Francji już 24 stycznia 2020 r. i Francja była pierwszym krajem europejskim, w którym wykryto osobę zainfekowaną. Tutejsi komentatorzy uważają, że było to możliwe, dzięki posiadaniu przez francuskie służby medyczne bardzo szybkich testów na koronawirusa. Dlatego jest interesujące, jaki wpływ ma epidemia na sprzedaż nabiału we Francji. Grupa Bel podała właśnie informacje dot. pierwszego kwartału. Firma uzyskała sprzedaż o 12,2% wyższą (organiczny wzrost 11%). Tymczasem Danone odnotował zrównoważenie chińskiego spowolnienia z paniką zakupową w Europie z naciskiem na wzrost 3,7% (w tym nabiał i produkty roślinne +2,8%, a żywność specjalistyczna +5,2%). To lepiej niż przewidywali menadżerowie Danone.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij