100 wydanie Forum Mleczarskie Handel
Aktualności kraj Aktualności świat Komunikaty prasowe
Raporty Wywiady Galerie
więcej...
Kampanie Firmy Produkty
Podręcznik serowy ABC Nabiału Kontakt

Koronawirus SARS-CoV-2: (wszystkich: 52, strona 1 z 4)

Austria: Eksport mleczarski i bilans handlu zagranicznego coraz korzystniejszy mimo koronawirusa

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-09-20 18:06:54

Austria odnotowała w pierwszej połowie roku wzrost eksportu o 4,3% i importu o 4,1%. – To pozytywna sytuacja dla krajowego przemysłu mleczarskiego, ponieważ pokazuje, że pomimo trudności związanych z kryzysem koronawirusa nasze produkty wysokiej jakości rosną nie tylko w kraju, ale i za granicą – powiedział Helmut Petschar, Prezes Stowarzyszenia Austriackich Przetwórców Mleka (VÖM),

Eksport produktów mleczarskich wygenerował 652 mln euro w pierwszej połowie 2020 r., a import 417 mln euro, co doprowadziło do poprawy salda handlu zagranicznego krajowego przemysłu mleczarskiego o 235 mln euro (+4,4%).

czytaj więcej »

© sertop

Sertop: Czy epidemia wpłynęła na eksport?

Źródło: Sertop / PR Club   Dodano: 2020-09-16 10:43:54

– Pomimo zawirowań w branży mleczarskiej Covid-19 nie wpłynął negatywnie na wyniki sprzedaży, zarówno na rynku krajowym jak i zagranicznym – mówi Marek Maciejewski, Kierownik Działu Sprzedaży w Sertop. – Eksport utrzymał się na tym samym poziomie, co pozwala na stwierdzenie, że przeszliśmy ten gorący okres obronną ręką. Niewątpliwy wpływ na to miały odpowiednie decyzje i dobry zespół ludzi, dzięki któremu wspólnymi siłami udało się wypracować taki, a nie inny wynik.

czytaj więcej »

Rosja: Jak pandemia wpłynęła na zakupy Rosjan?

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-09-11 09:25:12

– Pomimo ogólnego spadku popytu podczas pandemii, zmiana formatu spożycia przyczyniła się do wzrostu popularności tradycyjnych kategorii produktów mleczarskich w sieciach handlowych, gdzie skupia się popyt na produkty do przygotowania domowych posiłków – powiedział Artiom Biełow, Dyrektor Generalny związku Sojuzmoloko. – Wzrost popytu konsuemnckiego odnotowano w sieciach handlowych w kategoriach kulinarnych produktów mleczarskich, pomimo wzrostu cen.

Jednak według Biełowa ryzyko spadku popytu nadal istnieje.

czytaj więcej »

Arla Foods: Bardzo dobre wyniki mimo pandemii. Bywalcy HoReCa zaufali produktom markowym podczas zakupów

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-09-04 09:16:39

Łączne przychody firmy Arla Foods wzrosły o 2,8% do 5,4 mld euro w porównaniu z 5,2 mld euro w pierwszej połowie 2019 r. Było to możliwe dzięki wyższym wolumenom sprzedaży produktów markowych w handlu detalicznym. Arla informuje o zwiększeniu rentowności do 3%.

– Musieliśmy poruszać się po bardzo wysokim poziomie zmienności w światowym przemyśle mleczarskim, widząc znaczny spadek cen surowców i poważne skutki dla walut na całym świecie. Ze względu na naszą pozycję zarówno pna rynkach międzynarodowych jak i w różnych kategoriach, osiągnęliśmy bardzo dobre wyniki finansowe, zwiększyliśmy naszą rentowność i zapewniliśmy dalsze oszczędności dzięki Arla Calcium (program transformacji i efektywności). Sytuacja pozostaje jednak bardzo niestabilna i musimy nadal być czujni w zapewnianiu ciągłości działania – skomentował wyniki Dyrektor Finansowy Arla Torben Dahl Nyholm.

czytaj więcej »

Emmi opiera się kryzysowi wywołanemu przez Covid-19

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2020-08-28 15:18:34

Szwajcarski gigant, mleczarnia Emmi należąca do europejskiej i światowej czołówki w zakresie przetwórstwa mleka zwiększył sprzedaż o 6,6% do 1,773 mld CHF (1,63 mld euro) w pierwszym półroczu 2020 r. Wzrost organiczny w wysokości 2% osiągnięty przez wiodącego szwajcarskiego przetwórcę mleka był efektem dobrych wyników na rynku detalicznym w Szwajcarii. Firma potwierdza jednak załamanie sektora gastronomicznego w USA wywołane pandemią SARS-CoV-2. Firma ostrożnie, ale i optymistycznie mówi o drugiej połowie roku.

czytaj więcej »

Grupa Bel wychodzi obronną ręką z kryzysu. Nie potrafi jednak przewidzieć przyszłych wyników.

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-08-21 13:19:45

Grupa Bel pomimo zawirowań wywołanych pandemią SARS-CoV-2 odnotowała w pierwszym półroczu wzrost sprzedaży o 4,8% do 1,74 mld euro. Wzrost sprzedaży organicznej (wyłączenie wpływów kursów walut) wykazuje dynamikę wzrostu 4,3%. Najbardziej niszczący wpływ koronawirusa na sprzedaż miał miejsce w Afryce Północnej i na Bliskim Wschodzie. Na rynkach rozwiniętych bardzo dobrze obroniły się produkty markowe tj. Kiri i Krówka Śmieszka.

czytaj więcej »

FrieslandCampina obronił przychody, ale zysk pikuje

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-07-29 15:35:21

Koronawirus miał bardzo wyraźny wpływ na działania i sprzedaż holenderskiego giganta mleczarskiego. Choć firma rozpoczęła rok kalendarzowy z bardzo dobrymi wynikami, to pandemia doprowadziła do wywrócenia wszystkich prognoz i planów. W efekcie przychody firmy wzrosły w okresie pierwszego półrocza o 0,3%, zysk operacyjny spadł o 17,2%. Zysk netto spadł zaś o 37,2% w porównaniu do tego samego okresu w 2019 r.

czytaj więcej »

© włoszczowa (osm)

Włoszczowa (OSM): HoReCa nie powróciła do zamówień sprzed epidemii

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-07-22 09:44:53

O wpływie gwałtownych zjawisk pogodowych i koronawirusa oraz odradzaniu się sektora HoReCa rozmowiamy z Ryszardem Piziorem, Prezesem Zarządu mleczarni Włoszczowa (OSM).

Ostatnie miesiące przyniosły niszczące wichury i niespodziewanie obfite opady deszczu. Jak takie zdarzenia wpływają na produkcję i dostawy surowca?

Aura zawsze wpływa na rolnictwo, a z nim jesteśmy przecież ściśle związani. Zdaniem ekspertów w pierwszej połowie 2020 r. mieliśmy specyficzną sytuację pogodową. Po długiej suszy w marcu i kwietniu mieliśmy dużo deszczu i wysokie ciśnienie w maju i czerwcu. Niektórych rolników dotyka problem poziomu zbiorów widoczny już podczas sianokosów. Dlatego obawiamy się gorszej jakości pasz.

We Włoszczowie w czerwcu mieliśmy skup mleka większy o 10% w porównaniu do zeszłego roku. Było to spowodowane dwoma czynnikami. Po pierwsze: w kwietniu przyjęliśmy 30 dostawców z południa Polski, którzy stanęli w obliczu braku odbiorcy mleka. Ratowaliśmy w ten sposób dostawców naszych sąsiadów. Po drugie: niektórzy rolnicy zwiększyli produkcję. W lipcu mamy już nieco słabszą dynamikę skupu surowca w porównaniu do czerwca. Również w skali całej UE i USA widoczny jest przyrost wolumenu surowca. Obserwuję także wzrost cen mleka przerzutowego w kraju i jest to dla mnie sytuacja zagadkowa.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Milkeffekt: Wracamy do normalności

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-07-13 11:28:12

O wpływie koronawirusa na produkcję, przedaż i handel detaliczny rozmawialiśmy z Martą Badochą, Przedstawicielką firmy Milkeffekt w Polsce

Jaki wpływ na Państwa działalność produkcyjną i handlową miał wybuch epidemii koronawirusa?

Jak większość producentów żywności zostaliśmy zaskoczeni. Tymczasem nasz profil produkcji oparty jest w znacznej mierze na pracy ręcznej. Aby nasz asortyment mógł być dalej wytwarzany, 60 pań, które na co dzień zawijają ręcznie serowe warkocze, musiało zostać w pełni zabezpieczonych. Dział produkcji wyglądał jak sala szpitalna, a pracownice jak chirurdzy przed przeprowadzeniem operacji. Można sobie wyobrazić, jak ciężko było ręcznie splatać warkocz serowy w takich warunkach i w takich strojach. Mimo to zakład pracował non-stop, a Zarząd firmy utrzymał zatrudnienie, ale wynikły inne kłopoty. Część pracowników mieszka bowiem po stronie polskiej, część po stronie czeskiej.

Tymczasem procedury wynikające z pojawienia się koronawirusa były skomplikowane i wymagały dużego zaangażowania oraz poświęcenia ze strony zarówno Kierownictwa jak i pracowników – zmiana produkcyjna trwała trzy godziny, każdy użyty kombinezon był wyrzucany i spalany. Dzięki temu jednak nie było żadnych wpadek technologicznych. Chylę czoła przed naszymi pracownikami produkcyjnymi, którzy byli w stanie pracować w tych ekstremalnych warunkach.

czytaj więcej »

© mlekpol (sm)

Mlekpol (SM): Efekt koronawirusa – popyt na nabiał przesunął się do tradycji

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-07-01 15:38:43

– W związku z wprowadzeniem ograniczeń związanych z liczbą osób w sklepie oraz dbałością o bezpieczeństwo zaobserwowaliśmy znaczące przesunięcie zakupów klientów z nowoczesnych sieci do tzw. tradycji, czyli mniejszych, osiedlowych sklepów – powiedziała Forum Mleczarskiemu Handel Małgorzata Cebelińska, Dyrektor Handlu w mleczarni Mlekpol (SM). – W pierwszym okresie pandemii konsument nie był zainteresowany szerokim asortymentem produktów, ale ograniczał się do wyboru podstawowych i znanych sobie, sprawdzonych wyrobów. Troska o zdrowie na pewno spowodowała rzadsze wizyty i skrócenie czasu zakupów, np. poprzez ograniczenie zakupów z lady obsługowej, na rzecz produktów zapakowanych przez producenta i o większej gramaturze. Wychodząc naprzeciw tym zmianom i naturalnym potrzebom konsumentów, Mlekpol przygotował m.in. nowe porcje serów w plastrach i kawałkach (400-700 g) oraz masła w osełce.

czytaj więcej »

Niemcy: Gigant niemieckiej spółdzielczości mleczarskiej pozytywnie o przyszłości i reakcji firmy na koronawirusa

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-06-24 12:38:15

Ingo Müller, Dyrektor Generalny Grupy DMK powiedział: – Jestem dumny z naszych pracowników i rolników, którzy robią co w ich mocy, aby zapewnić normalną pracę pomimo okoliczności. Perspektywy dla naszej branży są teraz coraz lepsze. Są oznaki stabilizacji rynku, z których skorzystamy. Jako DMK do tej pory dość dobrze przeszliśmy przez kryzys.

Słowa te padły podczas podsumowania wyników finansowych mleczarni za 2019 r.

czytaj więcej »

USA: Pandemia zmienia stosunek Amerykanów do jedzenia poza domem

Źródło: cmn, cheesemarketnews.com   Dodano: 2020-06-16 16:14:36

Portal cheesemarketnews przytoczył w jednym z ostatnich wpisów wyniki badania Food & Health Survey 2020, przeprowadzonego przez Międzynarodową Radę ds. Informacji o Żywności (IFIC). Wyniki pochodzą z internetowej ankiety przeprowadzonej wśród 1011 Amerykanów w wieku 18-80 lat, a zakończonej w kwietniu. Z badania wynika, że 85% Amerykanów dokonało przynajmniej pewnych zmian w konsumpcji i sposobie przygotowywania jedzenia w wyniku pandemii koronawirusa. 

Spośród 85% respondentów, którzy dokonali zmian, 60% deklaruje częstsze gotowanie w domu. Respondenci twierdzą także, że częściej jedzą (32%), częściej myją świeże produkty (30%).

Ogólne zaufanie konsumentów do bezpieczeństwa dostaw żywności w USA pozostało praktycznie niezmienione i wyniosło 67%. 

czytaj więcej »

Indie: Sezonowi pracownicy mleczarni w Radżastanie zainfekowani

Źródło: bignesnetwork.com   Dodano: 2020-06-08 11:40:42

13 pracowników zakładu w Jodhpur było zatrudnionych w oczyszczalni ścieków, w miejscu utylizacji wody używanej do produkcji. Jak podaje mleczarnia, nie mieli kontaktu z pracownikami działu produkcji ani pakowania gotowych produktów. Madan Lal Bagdi, Dyrektor Zarządzający podkreślił, że w zakładzie ma miejsce codzienna, 5-krotna dezynfekcja.

W prowincji Radżastan zainfekowanych jest blisko 9 tys. osób.

czytaj więcej »

USA: Koronawirus w zakładzie Borden Dairy w Luizjanie

Źródło: theadvocate.com; Ben Myers   Dodano: 2020-06-02 12:56:52

Jak pisze Ben Myers w theadvocate.com w ubiegłym tygodniu wielu pracowników zakładu przetwórstwa mleczarskiego Borden w Lafayette było testowanych na obecność koronawirusa. Władze nie wiążą tej sytuacji z przypadkami zakażeń wśród pracowników zakładu przetwórstwa raków. W kontekście zakładu mleczarskiego udało się ustalić na razie, że zagrożeniem mógł być pojedynczy pracownik, który źle się poczuł, poprosił o wykonanie testu, a ten wykazał wynik pozytywny. Zakład chwilowo zamknięto, a 150 osobowa załoga została poddana badaniom. Nie wiadomo ilu pracowników jest zarażonych, ale wiadomo, że niektórzy z nich uzyskali wynik pozytywny.

czytaj więcej »

© jansen

Norwegia: Sprzedaż Jarlsberga o 13% w dół

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-05-29 12:15:08

Norweski potentat mleczarski nie może narzekać na kondycję finansową dzięki sprzedaży starych obiektów w mieście Bergen i efektywności kosztowej. W pierwszym kwartale uzyskał 61 mln euro zysku operacyjnego tj. o połowę więcej niż rok wcześniej. Mimo to kolejne miesiące przyniosły negatywne trendy. Sprzedaż sera Jarlsberg w dziale International spadła o 13%.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij