Pochodzenie
Niemcy, okres wojny 30-letniej (I połowa XVI wieku). Po raz pierwszy wytworzony przez emigrantów szwajcarskich. Wytwarzany w rejonie Harzu, na obszarze Dolnej Saksonii, Saksonii-Anhalt i Turyngii. Jest to oryginalny niemiecki ser dojrzewający, wytwarzany do dziś metodami domowymi w gospodarstwach.
Rodzaj surowca
Mleko krowie chude pasteryzowane.
Typ sera
Dojrzewający twarogowy ser maziowy, przemywany solanką.
Miąższ
Pikantny oraz kwaskowaty. Często z dodatkiem kminku. Elastyczny, miękki, nie kruszy się.
Dojrzewanie
Od kilku dni do tygodnia.
Przeznaczenie kulinarne
Doskonały jako przekąska. Nie używa się go do topienia. Dobrze pasuje do chleba, masła, musztardy i pikli.
Ciekawostki
Ser o bardzo niskiej zawartości tłuszczu (poniżej 1%). Produktem podobnym do niego są
serki Ołomunieckie. Charakterystyczny jest jego rozmiar: 10x5 cm i okrągły kształt. Sprzedawany po 4-5 sztuk.