1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Dorblu

Europejskie specjalności: Dorblu

Pochodzenie

Niemcy, Bawaria.

Rodzaj surowca

Mleko krowie pasteryzowane.

Typ sera

Podpuszczkowy dojrzewający, półtwardy, z niebieską pleśnią Penicillium roqueforti.

Miąższ

Białożółty, gładki, miękki, kremowy. Smak kremowy, z nutą niebieskiej szlachetnej pleśni.
Aromat maślany. Dostępny w odmianach: Dorblu Classic, Dorblu Grand Noir, Dorblu Royal
Blu.

Przeznaczenie kulinarne

Podaje się go na desce serowej, doskonały jako zakąska na pieczywie lub tartinkach; dodatek do sałatek, farszów, sosów, zapiekanek, past. Smak idealnie komponuje się ze smakiem owoców: winogron i suszonych moreli. Najlepszy do win półwytrawnych, białego Burgunda i czerwonych win oraz piwa.