1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Cashel Blue

Europejskie specjalności: Cashel Blue

Pochodzenie

Irlandia, hrabstwo Tipperary. Jest to najbardziej znany z pleśniowych serów irlandzkich, powstały niedawno, bo w 1984 r. Recepturę wymyślili Jane i Louis Grubb.

Rodzaj surowca

Mleko krowie pasteryzowane, od krów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej.

Typ sera

Podpuszczkowy, półmiękki z niebieską pleśnią.

Miąższ

Ser ma bardzo intensywny smak, jest słony, ma wyczuwalną nutę goryczki w tle. Młody ma
kremowy smak, a pleśń dopiero się w nim zaczyna rozwijać. Pleśń układa się w marmurkowy wzór.

Dojrzewanie

Młody Cashel Blue dojrzewa od 6 do 10 tygodni. Rarytasem staje się po 3 miesiącach, kiedy
jego zapach zaczyna być intensywny, a smak bardziej kremowy. Kolor staje się złoty. Najbardziej aromatyczny jest po 6 miesiącach.

Przeznaczenie kulinarne

Alternatywa dla Blue Stiltona. Dobrze się topi.

Pasuje do win: Riesling, Pinot Noir oraz do mocnego Burbona.

Ciekawostki

Jego nazwa pochodzi od historycznej nazwy zamku Rock of Cashel. Rozpoznawalny dzięki
czarnej folii z czarno-białą etykietą. Wielokrotnie nagradzany na World Cheese Awards.

Irlandia

Zdjęcia

Dostawcy