1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Crottin de Chavignol

Europejskie specjalności: Crottin de Chavignol

Pochodzenie

Francja, XVI wiek, wieś Chavignol nieopodal miasta Sancerre, Dolina Loary.

Rodzaj surowca

Mleko kozie niepasteryzowane lub pasteryzowane (na eksport).

Typ sera

Dojrzewający, twardy, cylindryczny (średnica 4-6 cm, wysokość 3-5 cm). Wytwarzany w
okresie od lutego do października.

Oznaczenie

AOC 1976 r., PDO 1996 r.

Miąższ

Skórka biała, miękka. Miąższ biały i kremowy. W miarę dojrzewania skórka staje się beżowa, a miąższ przybiera kolor kości słoniowej. Po 6 tygodniach skórka twardnieje, widoczna jest niebieska pleśń, zastępująca pleśń białą.

Dojrzewanie

Minimum 10 dni. W miarę 2-4-tygodniowego dojrzewania ser nabiera gęstszej konsystencji
i intensywnego aromatu.

Przeznaczenie kulinarne

Pasuje do win: Sancerre, białego lub czerwonego Pouilly lub Sauvignon Saint-Bris.

Ciekawostki

Po raz pierwszy wymieniony w dokumentach z 1829 r.