1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Hermelin

Europejskie specjalności: Hermelin

Pochodzenie

Czechy, początek XX wieku. Jego pierwotna nazwa „Camembert Pribyslavsky” została zmieniona na Hermelin. Czeski król serów nazwą tą posługuje się od 9 lutego 1946 r.

Rodzaj surowca

Mleko krowie pasteryzowane.

Miąższ

Jednolity i elastyczny, z białą szlachetną pleśnią na powierzchni. Smak delikatny i kremowy. Dzięki marynacie z oleju i mieszanki przypraw korzennych z dodatkiem chilli, papryczek jalapeno oraz oliwek łagodność sera zostaje przełamana aromatycznym i wyrazistym, pikantnym smakiem.

Dojrzewanie

12-16 dni.

Przeznaczenie kulinarne

Serwowany na zimno jest doskonałą przekąską do piwa, ale także szlachetnych wytrawnych win. Świetnie smakuje na ciepło, zarówno smażony w panierce jak i grillowany, w połączeniu ze słodkimi sosami, takimi jak sos figowy lub żurawinowy.

Ciekawostki

Jeden z pierwszych czeskich serów miękkich ze szlachetną białą pleśnią. Ze względu na zastrzeżenie nazwy „camembert” dla serów francuskich, Czesi wprowadzili dla niego nazwę Hermelin, oddającą delikatność i szlachetność białej skórki sera porównywalną z delikatnością płaszcza z gronostajów.