1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Brie

Europejskie specjalności: Brie

Pochodzenie

Francja, VIII wiek, miasto Meaux, departament Seine-et -Marne i Marne w regionie Ile-de-France.

Rodzaj surowca

Mleko krowie.

Typ sera

Dojrzewający podpuszczkowy, miękki, w poroście białej pleśni Penicillium candidum.

Oznaczenie

AOC od 1980 r. dla sera Brie de Meaux.

Miąższ

Bladożółty, półpłynna, kremowa konsystencja, miękki, skórka cienka, puszysta, biała. Kremowy smak, delikatny, przechodzący w orzechowy, lekko pieczarkowy zapach.

Dojrzewanie

6-8 tygodni.

Przeznaczenie kulinarne

Polecany do deski serowej po posiłkach i na przekąski. Rekomendowany do win burgundzkiego, reńskiego, Pomerol, szampana.

Ciekawostki

Serem Brie zachwycał się Karol Wielki, król Franków, który skosztował go po raz pierwszy
w klasztorze Reuil-en-Brie w 774 r. podczas wojen z Longobardami. Ser Brie należał do
ulubionych serów króla Ludwika XVI. Ser ten przez wiele lat przywożony był do Paryża i stał się „ulubieńcem” stołu króla i całego dworu. Jak mówi legenda ser Brie kosztował życie Ludwika XVI, który podczas ucieczki z Wersalu, schronił się w oberży w Varennes i z której nie wyszedł na czas, bowiem chciał dokończyć swój – jak się okazało – ostatni w życiu ser Brie.